EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004R0864

Regulamentul (CE) nr. 864/2004 al Consiliului din 29 aprilie 2004 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1782/2003 de stabilire a normelor comune pentru schemele de ajutor direct în cadrul politicii agricole comune și de stabilire a anumitor scheme de ajutor pentru agricultori și de adaptare a acestui regulament în urma aderării Republicii Cehe, Estoniei, Ciprului, Letoniei, Lituaniei, Ungariei, Maltei, Poloniei, Sloveniei și Slovaciei la Uniunea Europeană

OJ L 161, 30.4.2004, p. 48–96 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)
Special edition in Czech: Chapter 03 Volume 045 P. 136 - 152
Special edition in Estonian: Chapter 03 Volume 045 P. 136 - 152
Special edition in Latvian: Chapter 03 Volume 045 P. 136 - 152
Special edition in Lithuanian: Chapter 03 Volume 045 P. 136 - 152
Special edition in Hungarian Chapter 03 Volume 045 P. 136 - 152
Special edition in Maltese: Chapter 03 Volume 045 P. 136 - 152
Special edition in Polish: Chapter 03 Volume 045 P. 136 - 152
Special edition in Slovak: Chapter 03 Volume 045 P. 136 - 152
Special edition in Slovene: Chapter 03 Volume 045 P. 136 - 152
Special edition in Bulgarian: Chapter 03 Volume 058 P. 134 - 150
Special edition in Romanian: Chapter 03 Volume 058 P. 134 - 150
Special edition in Croatian: Chapter 03 Volume 021 P. 55 - 71

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 01/02/2009; abrogare implicită prin 32009R0073

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2004/864/oj

03/Volumul 58

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

134


32004R0864


L 161/48

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 864/2004 AL CONSILIULUI

din 29 aprilie 2004

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1782/2003 de stabilire a normelor comune pentru schemele de ajutor direct în cadrul politicii agricole comune și de stabilire a anumitor scheme de ajutor pentru agricultori și de adaptare a acestui regulament în urma aderării Republicii Cehe, Estoniei, Ciprului, Letoniei, Lituaniei, Ungariei, Maltei, Poloniei, Sloveniei și Slovaciei la Uniunea Europeană

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 37 alineatul (2) paragraful al treilea,

având în vedere Protocolul nr. 4 privind bumbacul (1), anexat la Actul de aderare din 1979, în special alineatul (6),

având în vedere Tratatul de aderare a Republicii Cehe, Estoniei, Ciprului, Letoniei, Lituaniei, Ungariei, Maltei, Poloniei, Sloveniei și Slovaciei (2), în special articolul 2 alineatul (3),

având în vedere Actul de aderare a Republicii Cehe, Estoniei, Ciprului, Letoniei, Lituaniei, Ungariei, Maltei, Poloniei, Sloveniei și Slovaciei (3), în special articolul 57 alineatul (2),

având în vedere propunerea Comisiei,

având în vedere avizul Parlamentului European (4),

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (5),

după consultarea Comitetului Regiunilor,

întrucât:

(1)

Separarea ajutorului direct acordat producătorilor și introducerea schemei de plată unică sunt elemente cheie ale procesului de reformă a politicii agricole comune, al cărei obiectiv este acela de a asigura trecerea de la o politică de sprijinire a prețurilor și producției la o politică de sprijinire a veniturilor agricultorilor. Regulamentul (CE) nr. 1782/2003 (6) a introdus aceste elemente pentru diverse produse agricole.

(2)

Pentru a atinge obiectivele centrale ale reformei politicii agricole comune, ajutorul acordat pentru bumbac, ulei de măsline, tutun brut și hamei trebuie să fie în mare parte separat și integrat în schema de plată unică.

(3)

Regulile privind schemele de ajutor direct prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1782/2003 al Consiliului trebuie adaptate pentru a putea fi aplicate în Republica Cehă, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia, Slovenia și în Slovacia.

(4)

În perioada de referință 2000 – 2002 nu a existat un ajutor direct pentru producătorii de bumbac. Totuși, în cadrul dispozițiilor în vigoare în perioada menționată anterior, aceștia primeau un ajutor comunitar indirect prin intermediul egrenorilor.

(5)

Integrarea completă a schemei de ajutor în vigoare în cadrul sectorului bumbacului în scheme de plată unică ar crește mult riscul de dezorganizare a producției în regiunile producătoare de bumbac din Comunitate. Trebuie deci ca ajutorul să rămână parțial legat de cultura de bumbac, sub forma unei plăți legate de tipul de cultură, acordat pe hectar eligibil pentru ajutor. Cuantumul ajutorului trebuie determinat astfel încât să garanteze condiții economice care, în regiunile propice pentru această cultură, să asigure continuarea activității în sectorul bumbacului și să evite înlocuirea bumbacului cu alte culturi. Astfel, se justifică stabilirea ajutorului total disponibil pe hectar pentru fiecare stat membru la 35 % din partea națională a ajutorului de care producătorii au beneficiat indirect.

(6)

Restul de 65 % din partea națională a ajutorului de care producătorii au beneficiat indirect trebuie să fie destinat schemei de plată unică.

(7)

Din considerente legate de protecția mediului, trebuie să se stabilească o suprafață de bază pentru fiecare stat membru în vederea restrângerii suprafețelor însămânțate cu bumbac. În plus, suprafețele eligibile pentru ajutor trebuie să fie limitate la cele care sunt autorizate de statele membre.

(8)

Pentru a permite producătorilor și egrenorilor să amelioreze calitatea bumbacului, trebuie încurajată constituirea de organizații interprofesionale desemnate de statele membre. Aceste organizații trebuie să fie finanțate de membrii lor. Comunitatea ar trebui să contribuie indirect la activitățile acestor organizații prin majorarea ajutorului acordat agricultorilor care sunt membri ai acestor organizații.

(9)

Pentru a favoriza o aprovizionare de calitate a sectorului, organizațiile desemnate trebuie să fie autorizate să diferențieze, printr-un barem adoptat de ele însele, ajutorul la care au dreptul producătorii membri. Acest barem, aprobat de statele membre, trebuie să țină cont de o serie de criterii care urmează să fie definite.

(10)

Integrarea completă în schema de plată unică a schemei de ajutor pentru producție, în vigoare în cadrul sectorului uleiului de măsline, ar putea ridica probleme în unele regiuni producătoare tradiționale din Comunitate. Există un risc evident de dezorganizare generalizată a activităților de întreținere a măslinilor, care ar putea duce la degradarea ocupării solului și peisajului sau la un impact social negativ. O parte a ajutorului ar putea fi deci legată de întreținerea plantațiilor de măslini care prezintă o valoare socială sau de mediu.

(11)

Trebuie deci ca un procent minim de 60 % din cuantumul mediu al ajutorului pentru producție acordat sectorului uleiului de măsline în cursul perioadei de referință 2000-2002 să fie convertit în drepturi în cadrul schemei de plată unică; trebuie deci ca drepturile fiecărui agricultor să fie calculate ținând cont de anii de comercializare 1999/2000, 2000/2001, 2001/2002 și 2002/2003. Cu toate acestea, exploatațiile sub 0,3 SIG-ha măslină conform sistemului electronic de date geografice oleicole ar trebui, din rațiuni de echitate, să fie complet integrate în schemă.

(12)

Numărul de hectare care trebuie folosite pentru calcularea dreptului la plata unică trebuie stabilit pe baza datelor din sistemului electronic de date geografice oleicole, care va face parte din sistemul integrat de gestionare și control.

(13)

Restul ajutoarelor pentru producție acordate sectorului uleiului de măsline în perioada de referință ar trebui să fie reținut de către statele membre, sub forma unor pachete naționale, în vederea acordării unui ajutor agricultorilor pentru întreținerea plantațiilor de măslini care au o valoare socială sau de mediu, inclusiv din punctul de vedere al tradițiilor și al culturii locale, în special în zonele marginale. Trebuie ca și exploatațiile sub 0,3 SIG-ha măslină să poată beneficia de acest ajutor. Pentru simplificare, plățile efectuate în cadrul acestei scheme nu ar trebui să fie mai mici de 50 EUR.

(14)

Trebuie ca statele membre să aibă posibilitatea de a reține cuantumul necesar pentru finanțarea, în cadrul sectorului uleiului de măsline, a unor acțiuni legate de calitatea produselor, de monitorizarea și informarea asupra acestor produse, acțiuni realizate în cadrul schemelor de lucru elaborate de organizațiile de operatori economici desemnate.

(15)

Numai suprafețele plantate cu măslini înainte de data de 1 mai 1998, suprafețele ocupate de măslinii de înlocuire și suprafețele care fac parte dintr-o schemă aprobată de Comisie sunt eligibile pentru ajutorul pentru producție în cadrul schemei actuale; trebuie deci ca numai acestea să fie incluse în schema de plată unică și să poată beneficia de ajutor în cadrul schemei de plată aplicabile pentru plantațiile de măslini. În ceea ce privește Ciprul și Malta, termenul precizat anterior ar trebui să fie 31 decembrie 2001, conform derogării prevăzute la articolul 2 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1638/98 din 20 iulie 1998 de modificare a Regulamentului nr. 136/66/CEE al Consiliului privind organizarea comună a piețelor în sectorul uleiurilor și grăsimilor (7).

(16)

În ceea ce privește Ciprul și Malta, cuantumul maxim al ajutorului acordat plantațiilor de măslini nu va putea fi stabilit definitiv decât după introducerea sistemului electronic de date geografice în aceste state membre. Trebuie deci să se prevadă posibilitatea de modificare a sumelor maxime stabilite pentru statele membre respective.

(17)

Schema actuală de ajutor pentru producătorii de tutun ar trebui să fie parțial separată și integrată în schema de plată unică și parțial transferată în pachetul de restructurare. Cu toate acestea, pentru a evita orice dezorganizare a producției și a economiilor locale, precum și pentru a permite adaptarea prețurilor pieței la noile condiții, ar trebui ca statele membre să fie autorizate, pentru o perioadă de tranziție, să rețină sub formă de ajutor comun până la 60 % din ajutorul pentru producție acordat sectorului tutunului și să acorde restul sumelor sub formă de ajutor separat.

(18)

Ar trebui ca agricultorii care au părăsit sectorul tutunului prin participarea la schema de răscumpărare a cotelor stabilită prin articolul 14 din Regulamentul (CEE) nr. 2075/92 al Consiliului din 30 iunie 1992 privind organizarea comună a piețelor în sectorul tutunului brut și care beneficiază de un ajutor în cadrul schemei de plată unică să nu primească și prețul de răscumpărare, ci să poată alege între cele două tipuri de plăți. Cu toate acestea, pentru a permite o alegere echitabilă, ar trebui acordată și o parte din prețul de răscumpărare, în măsura în care acest lucru este necesar pentru a compensa diferența dintre cuantumul ajutorului pentru tutun utilizat pentru calcularea cuantumului de referință și cuantumul prețului de răscumpărare, în cazul în care ultimul este mai mare.

(19)

În ceea ce privește prima care va continua să fie acordată pentru producția de tutun în anii 2006 și 2007, ar trebui ca Fondului comunitar al tutunului să i se transfere un cuantum de 4 % pentru primul an, respectiv de 5 % pentru al doilea, pentru a finanța acțiuni de sensibilizare a publicului asupra efectelor nocive ale consumului de tutun.

(20)

Integrarea completă a hameiului în schema de plată unică permite producătorilor de hamei să obțină venituri stabile. Agricultorii vor putea decide liber, din motive legate de exemplu de situația pieței sau din motive structurale, să abandoneze cultura și recolta de hamei, fără a risca pierderea completă a veniturilor.

(21)

Pentru a ține seama de unele condiții speciale de pe piață sau de implicațiile la nivel regional, ar trebui ca statelor membre să li se dea posibilitatea de a reține un anumit procent din ajutorul separat pentru a sprijini producția de hamei prin acordarea unui ajutor pe suprafață. În acest caz, statele membre pot acorda parțial sau în întregime suma reținută cultivatorilor de hamei, sub forma unui ajutor pe suprafață, și/sau grupurilor de producători recunoscute în scopul realizării anumitor sarcini.

(22)

Separarea ajutorului pentru bumbac și a celui pentru tutunul brut ar putea face necesară aplicarea unor măsuri de restructurare. Ar trebui deci să se prevadă acordarea unui ajutor comunitar suplimentar în favoarea regiunilor producătoare ale statelor membre care au beneficiat de ajutorul comunitar pentru bumbac și pentru tutunul brut în 2000, 2001 și 2002, prin intermediul unui transfer de credite de la rubrica 1a la rubrica 1b din perspectivele financiare. Ajutorul suplimentar ar trebui să fie folosit conform dispozițiilor Regulamentului (CE) nr. 1257/1999 al Consiliului din 17 mai 1999 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul European de Orientare și Garantare Agricolă (FEOGA) (8).

(23)

Pentru a asigura continuitatea plății ajutoarelor pentru veniturile producătorilor din sectorul bumbacului, al uleiului de măsline și al tutunului trebuie să se elimine posibilitatea de a amâna integrarea acestor scheme de ajutor în cadrul schemei de plată unică.

(24)

Ținând cont de noile date, trebuie să se mărească suprafața națională garantată pentru fructele cu coajă lignificată din Polonia.

(25)

Pentru ca modificările efectuate pentru noile state membre să poată intra în vigoare până la data aderării, prezentul regulament trebuie să intre în vigoare până la 1 mai 2004,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (CE) nr. 1782/2003 se modifică după cum urmează:

1.

la articolul 1, a treia liniuță se înlocuiește cu următorul text:

„—

scheme de ajutor pentru agricultorii care produc grâu dur, plante proteaginoase, orez, fructe cu coajă lignificată, culturi energetice, cartofi pentru feculă, lapte, semințe, culturi arabile, carne de oaie și de capră, carne de vită, leguminoase pentru boabe, bumbac, tutun și hamei, precum și pentru agricultorii care dețin plantații de măslini.”;

2.

la articolul 11, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Începând cu bugetul 2007, pentru a garanta că sumele destinate finanțării politicii agricole comune prevăzute la prezent la rubrica 1a (măsuri de piață și ajutoare directe) respectă plafoanele anuale stabilite în decizia reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în Consiliu la 18 noiembrie 2002, privind concluziile Consiliului European reunit la Bruxelles la 24 și 25 octombrie 2002, în cazul în care estimările privind finanțarea măsurilor prevăzute la rubrica 1a, pentru un anumit exercițiu bugetar, majorate cu sumele prevăzute la articolele 143d și 143e, înainte de aplicarea modulării prevăzute la articolul 10 alineatul (2), indică faptul că plafonul anual menționat anterior va fi depășit, ținându-se seama de o marjă de 300 milioane EUR sub acest plafon, se stabilește o ajustare a plăților directe, fără a aduce atingere perspectivelor financiare 2007-2013.”;

3.

la articolul 19 alineatul (1), paragraful al doilea se înlocuiește cu următorul text:

„Baza de date permite în special consultarea directă și imediată, la autoritatea competentă a statului membru, a datelor privind anii calendaristici și/sau anii de comercializare începând din anul 2000 și, în ceea ce privește ajutorul acordat în temeiul titlului IV capitolul 10a, începând cu data de 1 mai 1998.”;

4.

articolul 20 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 20

Sistemul de identificare a parcelelor agricole

(1)   Sistemul de identificare a parcelelor agricole este constituit pe baza planurilor și documentelor de cadastru sau a altor referințe cartografice. Tehnicile utilizate se bazează pe un sistem electronic de date geografice care conține, de preferință, fotografii aeriene sau spațiale care respectă anumite norme uniforme ce garantează o precizie cel puțin echivalentă cu cea asigurată de cartografierea la o scară de 1:10 000.

(2)   După caz, sistemul de identificare cuprinde un sistem electronic de date geografice oleicole, compus dintr-o bază de date alfanumerice informatică și dintr-o bază de date informatică cuprinzând referințe grafice privind măslinii și suprafețele aferente.”;

5.

articolul 22 se modifică după cum urmează:

(a)

la alineatul (1), după prima liniuță se inserează următoarea liniuță:

„—

numărul de măslini și amplasarea lor în interiorul parcelei;”;

(b)

alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Statul membru poate decide ca o cerere de ajutor să cuprindă doar modificările față de cererea de ajutor depusă în anul precedent. Statul membru distribuie formulare pretipărite, bazate pe suprafețele determinate în anul precedent, și furnizează documente grafice de localizare a suprafețelor în cauză în care, după caz, se precizează amplasarea măslinilor.”;

6.

articolul 35 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 35

Cumulul de ajutoare

(1)   În cazul în care nu există dispoziții contrare, suprafața corespunzătoare numărului de hectare eligibile pentru ajutor, așa cum sunt definite la articolul 44 alineatul (2), pentru care s-a depus o cerere de plată unică, poate face obiectul unei cereri pentru orice altă plată directă, precum și pentru orice alt ajutor neprevăzut de prezentul regulament.

(2)   Agricultorii care au participat la schema de răscumpărare a cotelor privind tutunul conform Regulamentului (CEE) nr. 2075/92 sunt îndreptățiți fie la plata unică, fie la prețul de răscumpărare a cotelor. Totuși, în cazul în care prețul de răscumpărare a cotelor este mai mare decât cuantumul calculat pentru tutun, care va fi inclus în cuantumul de referință, agricultorul este îndreptățit să beneficieze, în plus față de plata unică, de o parte din prețul de răscumpărare care corespunde diferenței dintre acest preț și cuantumul calculat în conformitate cu anexa VII punctul I din prezentul regulament.”;

7.

la articolul 37 alineatul (1), se adaugă următorul paragraf:

„Totuși, în ceea ce privește uleiul de măsline, cuantumul de referință se calculează ca fiind media pe patru ani a valorilor totale ale plăților acordate unui agricultor în cadrul schemei de ajutor pentru uleiul de măsline prevăzut la anexa VI, calculat și adaptat conform anexei VII, în decursul anilor 1999/2000, 2000/2001, 2001/2002 și 2002/2003.”;

8.

la articolul 40, alineatul (5) se înlocuiește cu următorul text:

„(5)   Alineatele (1), (2) și (3) din prezentul articol se aplică mutatis mutandis agricultorilor care, în decursul perioadei de referință, trebuie să respecte angajamente agro-ecologice în temeiul Regulamentului (CEE) nr. 2078/92 (9) și al Regulamentul (CE) nr. 1257/1999, producătorilor de hamei care, în decursul aceleiași perioade, trebuie să respecte un angajament de desțelenire în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1098/98 al Consiliului (10), precum și producătorilor de tutun care au participat la schema de răscumpărare a cotelor în temeiul Regulamentului (CEE) nr. 2075/92.

În cazul în care măsurile prevăzute la primul paragraf acoperă atât perioada de referință, cât și perioada prevăzută la alineatul (2) din prezentul articol, statele membre stabilesc, pe baza unor criterii obiective și astfel încât să asigure un tratament egal al agricultorilor și să evite denaturarea pieței și a concurenței, un cuantum de referință care să respecte normele detaliate care urmează să fie stabilite de către Comisie în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 144 alineatul (2);

9.

la articolul 42 alineatul (9), data de 29 septembrie 2003 se înlocuiește cu data de 15 mai 2004;

10.

la articolul 43 alineatul (2), litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)

în cazul ajutoarelor pentru fecula din cartofi, pentru furajele uscate, pentru semințe, pentru plantațiile de măslini și pentru tutun enumerate în anexa VII, numărul de hectare a căror producție a beneficiat de un ajutor în perioada de referință, așa cum este calculat în anexa VII, literele B, D, F, H și I.”;

11.

la articolul 44 alineatul (2), se adaugă următorul paragraf:

„Prin «hectar eligibil pentru ajutor» se înțelege în aceeași măsură orice suprafață plantată cu hamei sau care face obiectul unei obligații de retragere temporară din circuitul agricol, orice suprafață calculată în conformitate cu anexa VII litera H paragraful al doilea, plantată cu măslini înainte de data de 1 mai 1998, cu excepția Ciprului și a Maltei, pentru care data se fixează la 31 decembrie 2001, orice suprafață plantată cu măslini pentru înlocuire și orice plantație de măslini creată în cadrul unor scheme aprobate și a cărei existență este înregistrată într-un sistem electronic de date geografice.”;

12.

articolul 51 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 51

Utilizarea agricolă a terenurilor

Agricultorii pot utiliza parcelele declarate în conformitate cu articolul 44 alineatul (3) pentru orice activitate agricolă, cu excepția:

(a)

culturilor permanente, cu excepția cazului în care este vorba de măslini plantați înainte de 1 mai 1998 sau, în cazul Ciprului și Maltei, înainte de 31 decembrie 2001, de măslini de înlocuire, de plantații de măslini create în cadrul unor scheme aprobate și a căror existență este înregistrată într-un sistem electronic de date geografice sau de hamei;

(b)

producției de produse prevăzute la articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 2200/96 (11) și la articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 2201/96 (12).

Totuși, statele membre pot decide să autorizeze cultivarea unor culturi secundare pe hectarele eligibile pentru ajutor, pentru o perioadă de maximum trei luni, începând cu data de 15 august a fiecărui an; totuși, la cererea unui stat membru, această dată se modifică în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 144 alineatul (2), pentru regiunile unde cerealele se recoltează în general mai devreme din motive de climă;

(c)

culturilor de cartofi altele decât cele pentru feculă, pentru care ajutorul se acordă în temeiul articolului 93 din prezentul regulament;

13.

la articolul 60, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   În cazul în care un stat membru se prevalează de opțiunea prevăzută la articolul 59, prin derogare de la articolul 51 și în conformitate cu dispozițiile prevăzute de prezentul articol, agricultorii pot, de asemenea, să utilizeze parcelele declarate în conformitate cu articolul 44 alineatul (3) pentru producția de produse prevăzute la articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 2200/96 și în articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 2201/96, precum și pentru producția de cartofi, alții decât cei pentru feculă, pentru care ajutorul se acordă în temeiul articolului 93 din prezentul regulament, cu excepția culturilor permanente, în afară de cazul în care este vorba de hamei, de măslini plantați înainte de 1 mai 1998, de măslini pentru înlocuire sau de plantații de măslini create în cadrul unor scheme aprobate și a căror existență este înregistrată într-un sistem electronic de date geografice.”;

14.

articolul 64 alineatul (2) se modifică după cum urmează:

(a)

la primul paragraf, partea tezei „articolele 66, 67, 68 și 69” se înlocuiește cu „articolele 66, 67, 68, 68a și 69”;

(b)

la paragraful al doilea, partea tezei „articolele 66, 67, 68 și 69” se înlocuiește cu „articolele 66, 67, 68, 68a și 69.”;

15.

articolul 65 alineatul (1) se modifică după cum urmează:

 

Partea tezei „articolele 66, 67, 68 și 69” se înlocuiește cu „articolele 66, 67, 68, 68a și 69.”;

16.

la titlul III capitolul 5 secțiunea 2, se inserează următorul articol:

„Articolul 68a

Plățile pentru hamei

În ceea ce privește plățile pentru hamei, statele membre pot reține până la 25 % din componenta plafoanelor naționale prevăzute la articolul 41 care corespunde plăților pe suprafață și ajutorului pentru retragerea temporară din circuitul agricol pentru hamei prevăzute la anexa VI.

În acest caz și în limitele plafonului fixat în conformitate cu articolul 64 alineatul (2), statul membru în cauză acordă agricultorilor o plată anuală suplimentară și/sau acordă o plată grupurilor de producători recunoscute în conformitate cu articolul 7 alineatul (3) din Regulamentul (CEE) nr. 1696/71.

Plata suplimentară se acordă pe hectar agricultorilor care produc hamei, până la concurența a 25 % din plățile pe hectar prevăzute la anexa VI, care se acordă în condițiile prevăzute la titlul IV capitolul 10d.

Plata pentru grupurile de producători recunoscute se acordă în vederea finanțării activităților prevăzute la articolul 7 alineatul (1) literele (a) și (d) din Regulamentul (CEE) nr. 1696/71.”;

17.

articolul 71 se modifică după cum urmează:

(a)

la alineatul (1) se adaugă următorul paragraf:

„În ceea ce privește hameiul, perioada de tranziție prevăzută la primul paragraf expiră la data de 31 decembrie 2005. Perioada de tranziție prevăzută la primul paragraf nu se aplică pentru bumbac, ulei de măsline și măsline de masă, și nici pentru tutun.”;

(b)

la alineatul (2), primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Fără a aduce atingere articolului 70 alineatul (2) din prezentul regulament, în perioada de tranziție statul membru în cauză efectuează fiecare plată directă prevăzută la anexa VI în condițiile prevăzute la titlul IV capitolele 3, 6, 7, 8, 9, 10, 10d, 11, 12 și 13 din prezentul regulament, în articolul 6 din Regulamentul (CEE) nr. 2019/93, în articolul 9 din Regulamentul (CE) nr. 1452/2001, în articolul 13 și în articolul 22 alineatele (2)-(4) din Regulamentul (CE) nr. 1453/2001 și, respectiv, în articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 1454/2001, în limitele plafoanelor bugetare care corespund componentei reprezentate de plățile directe în cadrul plafonului național prevăzut la articolul 41 și fixat în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 144 alineatul (2) din prezentul regulament.”;

18.

la articolul 71g, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   De asemenea, agricultorii pot, prin derogare de la articolul 51 și în conformitate cu dispozițiile prezentului articol, să folosească parcelele declarate în conformitate cu procedura descrisă la articolul 44 alineatul (3), pentru producția prevăzută la articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 2200/96 și în articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 2201/96 precum și pentru producția de cartofi, alții decât cei destinați obținerii feculei, pentru care ajutorul se acordă în temeiul articolul 93 din prezentul regulament, cu excepția culturilor permanente, în afară de cazul în care este vorba de hamei, de măslini plantați înainte de data de 1 mai 1998, iar pentru Cipru și Malta înainte de 31 decembrie 2001, de măslini pentru înlocuire sau de plantații de măslini create în cadrul unor scheme aprobate și a căror existență este înregistrată într-un sistem electronic de date geografice.”;

19.

articolul 84 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Se stabilește astfel o suprafață maximă garantată de 815 600 ha.”;

(b)

la alineatul (3), în ceea ce privește Polonia, suprafața națională garantată de 1 000 ha se înlocuiește cu o suprafață de 4 200 ha;

20.

la titlul IV se adaugă următoarele capitole:

„Capitolul 10a

Ajutorul special pentru bumbac

Articolul 110a

Domeniu de aplicare

Ajutorul se acordă agricultorilor care produc bumbac inclus la codul NC 5201 00, conform condițiilor stabilite în prezentul capitol.

Articolul 110b

Eligibilitatea pentru ajutor

(1)   Ajutorul se acordă pe hectar de bumbac eligibil pentru ajutor. Pentru a fi eligibilă pentru ajutor, suprafața cultivată trebuie să fie situată pe terenuri agricole autorizate de statele membre pentru producția de bumbac, să fie însămânțată cu soiurile recunoscute și să fie menținută cel puțin până la deschiderea capsulelor în condiții normale de creștere.

Totuși, în cazul în care bumbacul nu atinge stadiul de deschidere a capsulelor din cauza unor condiții climatice excepționale recunoscute ca atare de către statele membre, suprafețele însămânțate integral cu bumbac rămân eligibile pentru ajutor, cu condiția ca acestea să nu fi fost folosite, până la deschiderea capsulelor, în alte scopuri decât producția de bumbac.

(2)   Statele membre încep omologarea terenurilor și a soiurilor prevăzute la alineatul (1) conform regulilor și condițiilor care urmează să fie adoptate în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 144 alineatul (2).

Articolul 110c

Suprafețe și valori de bază

(1)   Se stabilește o suprafață națională de bază pentru următoarele țări:

Grecia: 370 000 ha

Spania: 70 000 ha

Portugalia: 360 ha.

(2)   Cuantumul ajutorului acordat pe hectar eligibil este următorul:

Grecia: 594 EUR pentru 300 000 ha, respectiv 342,85 EUR pentru restul de 70 000 ha

Spania: 1 039 EUR

Portugalia: 556 EUR.

(3)   În cazul în care într-un stat membru, pe parcursul unui an, suprafața de bumbac eligibilă pentru ajutor depășește suprafața de bază stabilită în alineatul (1), ajutorul prevăzut la alineatul (2) pentru statul membru respectiv se reduce proporțional cu depășirea suprafeței de bază.

Totuși, în ceea ce privește Grecia, reducerea proporțională se aplică cuantumului ajutorului stabilit pentru cele 70 000 ha care constituie suprafața națională de bază, pentru a se respecta suma globală de 202,2 MEUR.

(4)   Regulile detaliate pentru punerea în aplicare a prezentului articol sunt adoptate în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 144 alineatul (2).

Articolul 110d

Organizații interprofesionale autorizate

(1)   În sensul prezentului capitol, prin «organizație interprofesională desemnată» se înțelege orice persoană juridică formată din producători de bumbac și din cel puțin un egrenor, cu scopul specific de a aproviziona egrenorul cu bumbac neegrenat de calitate satisfăcătoare. Statul membru pe teritoriul căruia se află egrenorii autorizează organizația interprofesională în cazul în care aceasta respectă criteriile care urmează să fie adoptate în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 144 alineatul (2).

(2)   Organizația interprofesională autorizată este finanțată de membrii săi.

Articolul 110e

Diferențierea ajutorului de către organizațiile interprofesionale autorizate

(1)   Organizația interprofesională autorizată poate decide să diferențieze, conform unui barem fixat în cadrul organizației, maximum o jumătate din cuantumul total al ajutorului la care producătorii membri ai acesteia au dreptul pe baza suprafețelor eligibile pentru ajutor în conformitate cu articolul 110b alineatul (1).

(2)   Baremul prevăzut la alineatul (1) este aprobat de statul membru și trebuie să respecte criteriile care urmează să fie adoptate în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 144 alineatul (2). Aceste criterii se referă în special la calitatea bumbacului neegrenat care trebuie furnizat, adaptată condițiilor economice și de mediu specifice zonelor implicate.

Articolul 110f

Plata ajutoarelor

(1)   Agricultorii primesc ajutorul pe hectar eligibil în conformitate cu articolul 110c.

(2)   Agricultorii membri ai unei organizații interprofesionale desemnate primesc ajutorul pe hectar eligibil în conformitate cu articolul 110c, majorat cu o sumă de 10 EUR. Cu toate acestea, în caz de diferențiere, ajutorul este acordat pe hectar eligibil în conformitate cu articolul 110c după adaptare prin aplicarea dispozițiilor articolului 110e alineatul (1). Cuantumul adaptat se majorează cu suma de 10 EUR.

Capitolul 10b

Ajutorul pentru plantațiile de măslini

Articolul 110g

Domeniu de aplicare

Se acordă un ajutor agricultorilor pentru a contribui la întreținerea plantațiilor de măslini care au o valoare socială sau de mediu, conform prevederilor din prezentul capitol.

Articolul 110h

Eligibilitatea pentru ajutor

Plata ajutorului se supune următoarelor condiții:

(a)

plantația de măslini este înregistrată în sistemul electronic de date geografice prevăzut la articolul 20 alineatul (2);

(b)

sunt considerate eligibile pentru ajutor numai suprafețele plantate cu măslini înainte de 1 mai 1998, cu excepția Ciprului și a Maltei pentru care data este fixată la 31 decembrie 2001, suprafețele ocupate de măslinii de înlocuire sau suprafețele care participă la o schemă aprobată de Comisie;

(c)

numărul de măslini de pe plantația de măslini nu diferă cu mai mult de 10 % de numărul înregistrat la 1 ianuarie 2005 în sistemul electronic de date geografice prevăzut la articolul 20 alineatul (2);

(d)

plantația de măslini prezintă caracteristicile proprii categoriei de plantație de măslini pentru care se solicită ajutorul;

(e)

ajutorul solicitat se ridică la cel puțin 50 EUR pentru fiecare cerere.

Articolul 110i

Cuantumuri

(1)   Ajutorul pentru plantațiile de măslini este acordat pe SIG-ha măslină. SIG-ha măslină este unitatea de suprafață folosită în cadrul metodei comune care urmează să fie definită în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 144 alineatul (2) pe baza datelor din sistemul electronic de date geografice oleicole prevăzut la articolul 20 alineatul (2).

(2)   În limita cuantumurilor maxime stabilite la alineatul (3) și după deducerea sumei reținute în temeiul alineatului (4), statele membre stabilesc un ajutor pe SIG-ha măslină pentru fiecare dintre cele maximum cinci categorii de suprafețe plantate cu măslini pe care le pot defini.

Aceste categorii sunt stabilite în conformitate cu un cadru comun de criterii sociale și de mediu, legate în special de peisaje și de tradițiile sociale, care trebuie adaptate în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 144 alineatul (2). În acest sens, trebuie acordată o atenție specială întreținerii plantațiilor de măslini din zonele marginale.

(3)   În cazul aplicării coeficientului de 0,4 rezultat în urma aplicării coeficientului de 0,6 stabilit în anexa VII litera H, cuantumul maxim al ajutorului prevăzut la alineatul (2) este următorul:

 

în MEUR

Franța

2,11

Grecia

208,14

Italia

272,05

Cipru

2,93

Malta

0,07

Spania

412,45

Portugalia

22,66

Slovenia

0,17

Statele membre împart acest cuantum maxim între diversele categorii, conform unor criterii obiective și în mod nedescriminatoriu. În cazul fiecărei categorii, nivelul ajutorului pe SIG-ha măslină poate fi egal cu, dar nu poate depăși, nivelul costurilor de întreținere minus costurile de recoltare.

În cazul în care statele membre decid să scadă coeficientul de 0,4, cuantumul maxim al ajutorului din tabelul precedent precum și din anexele VIII și VIIIa se ajustează în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 144 alineatul (2).

Cuantumul maxim al ajutorului stabilit pentru Cipru și Malta este provizoriu. Acesta va putea fi modificat în 2005, după introducerea sistemului electronic de date geografice prevăzut la articolul 20 alineatul (2), în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 144 alineatul (2), pentru a ajusta astfel cuantumul maxim al ajutorului stabilit pentru Cipru și Malta.

(4)   Statele membre pot reține până la 10 % din cuantumurile prevăzute la alineatul (3) în scopul asigurării unei finanțări comunitare pentru schemele de lucru elaborate de organizațiile de comercianți desemnate, în temeiul articolului 8 din Regulamentul (CE) nr. …/… din … [privind organizarea comună a piețelor în sectorul uleiului de măsline și al măslinelor de masă]. (13)

Totuși, în cazul în care un stat membru decide să aplice un coeficient mai mare de 0,6, în conformitate cu dispozițiile de la anexa VII litera H, acesta poate să rețină maxim 10 % din componenta ulei de măsline a plafonului național prevăzut la articolul 41 pentru a asigura finanțarea comunitară a schemelor de lucru prevăzute la primul paragraf. Acest cuantum maxim se stabilește în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 144 alineatul (2).

Capitolul 10c

Ajutorul pentru tutun

Articolul 110j

Domeniu de aplicare

Pentru recoltele 2006, 2007, 2008 și 2009 se poate acorda un ajutor agricultorilor care produc tutun brut inclus la codul NC 2401, în condițiile stabilite de prezentul capitol.

Articolul 110k

Condiții de eligibilitate pentru ajutor

Ajutorul se acordă agricultorilor care au beneficiat de plata unei prime pentru tutun conform Regulamentului (CEE) nr. 2075/92 în anii calendaristici 2000, 2001 și 2002, precum și agricultorilor care au obținut cote de producție pentru tutun în perioada 1 ianuarie 2002-31 decembrie 2005. Plata ajutorului se supune următoarelor condiții:

(a)

tutunul provine dintr-o zonă de producție prevăzută la anexa II la Regulamentul (CE) nr. 2848/98 al Comisiei (14);

(b)

cerințele de calitate definite în Regulamentul (CE) nr. 2848/98 sunt îndeplinite;

(c)

foile de tutun sunt livrate de către producător fabricii care efectuează prelucrarea primară pe baza unui contract de cultivare;

(d)

plata este efectuată astfel încât să asigure tratamentul egal al agricultorilor și/sau conform unor criterii obiective, cum ar fi amplasarea producătorilor de tutun într-o regiune de tipul Obiectiv I sau producția de soiuri de o anumită calitate.

Articolul 110l

Cuantumuri

(1)   În cazul aplicării coeficientului de 0,6 rezultat în urma aplicării coeficientului de 0,4 stabilit în anexa VII litera I, cuantumul maxim al ajutorului, care cuprinde și sumele de transferat către Fondul comunitar al tutunului prevăzut la articolul 110m, se stabilește după cum urmează:

 

2006-2009

în MEUR

Belgia

2,374

Germania

21,287

Grecia

227,331

Spania

70,599

Franța

48,217

Italia

200,821

Austria

0,606

Portugalia

10,161

În cazul în care un stat membru decide să scadă coeficientul de 0,6, cuantumul maxim al ajutorului prevăzut în tabelul precedent precum și la anexa VIII se ajustează în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 144 alineatul (2).

Articolul 110m

Transferurile către Fondul comunitar al tutunului

Un cuantum egal cu 4 % din ajutorul acordat în conformitate cu prezentul capitol pentru anul calendaristic 2006 și cu 5 % pentru anul calendaristic 2007 se utilizează pentru finanțarea unor acțiuni de informare efectuate în cadrul Fondului comunitar al tutunului prevăzut la articolul 13 din Regulamentul (CEE) nr. 2075/92.

Capitolul 10d

Ajutorul pe suprafață pentru hamei

Articolul 110n

Domeniu de aplicare

Se acordă un ajutor agricultorilor care produc hamei inclus la codul NC 1210, în condițiile stabilite în prezentul capitol.

Articolul 110o

Eligibilitatea pentru ajutor

Suprafețele eligibile pentru ajutor sunt cele care:

se află în regiunile de producere a hameiului publicate de Comisie în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CEE) nr. 1784/77 al Consiliului (15);

sunt plantate cu hame, și

sunt recoltate efectiv.

21.

la titlul IVa, după prima teză a articolului 143c alineatul (2) litera (a), se inserează următoarea teză:

„Totuși, în ceea ce privește plățile directe prevăzute la capitolul 7 din titlul IV din prezentul regulament, se aplică următorii coeficienți maximi: 85 % în 2004, 90 % în 2005, 95 % în 2006 și 100 % începând cu 2007.”;

22.

se inserează titlul IVb, după cum urmează:

„TITLUL IVB

Transferuri financiare

Articolul 143d

Transferul financiar pentru restructurarea regiunilor producătoare de bumbac

Începând cu exercițiul bugetar 2007, se acordă pentru fiecare an calendaristic o sumă de 22 milioane EUR, calculată pe baza cheltuielilor medii înregistrate pentru bumbac în 2000, 2001 și 2002, cu titlul de ajutor comunitar suplimentar, pentru punerea în aplicare a unor măsuri de sprijin pentru regiunile producătoare de bumbac în cadrul schemelor de dezvoltare rurală finanțate în cadrul FEOGA, secțiunea Garantare, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1257/1999.

Articolul 143e

Transferul financiar pentru restructurarea regiunilor producătoare de tutun

Începând cu 2011, se acordă, cu titlul de ajutor comunitar suplimentar, o sumă de 484 milioane EUR, reprezentând 50 % din ajutorul total mediu pe trei ani acordat în 2000, 2001 și 2002 pentru tutunul subvenționat, pentru punerea în aplicare a unor măsuri de sprijin pentru regiunile producătoare de tutun în cadrul schemelor de dezvoltare rurală finanțate în cadrul FEOGA, secțiunea Garantare, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1257/1999, pentru statele membre ai căror producători de tutun au primit un ajutor în conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 2075/92 în anii 2000, 2001 și 2002.”;

23.

la articolul 145, se adaugă următoarele litere:

„(r)

în ceea ce privește bumbacul, normele privind:

calculul ajutorului prevăzut la articolul 110c alineatul (3),

organizațiile interprofesionale autorizate, în special privind finanțarea acestora și aplicarea unui sistem de control și de sancționare;

(s)

în ceea ce privește schema de plată unică, normele privind calcularea și/sau ajustarea drepturilor la plată, în scopul integrării în această schemă a ajutorului pentru producția de bumbac, ulei de măsline, de tutun și de hamei.”;

24.

articolele următoare se inserează după articolul 151:

„Articolul 151a

Modificarea Regulamentului (CE) nr. 546/2002

Regulamentul (CE) nr. 546/2002 se modifică după cum urmează:

1.

la articolele 1 și 2 și la anexa I, partea tezei «recoltele 2002, 2003 și 2004» se înlocuiește cu «recoltele 2002, 2003, 2004 și 2005»;

2.

titlul celui de-al doilea tabel din anexa II se înlocuiește cu următorul titlu:

«Pragurile garantate pentru recoltele 2003, 2004 și 2005».

Articolul 151b

Modificarea Regulamentului (CE) nr. 2075/92

La articolul 13 alineatul (1) se adaugă următoarea liniuță:

«—

3 % din prima pentru recolta din 2005»;

”;

25.

la articolul 152 se adaugă următoarele litere:

„(d)

titlurile I și II din Regulamentul (CEE) nr. 2075/92. Continuă totuși să se aplice cererilor de plăți directe pentru recolta 2005;

(e)

articolele 12 și 13 din Regulamentul (CEE) nr. 1696/71 al Consiliului (16). Continuă totuși să se aplice cererilor de plăți directe pentru recolta 2004 și pentru recolta 2005 în cazul în care un stat membru decide să aplice schema de plată unică după perioada de tranziție pentru hamei prevăzută la articolul 71 alineatul (1) paragraful al treilea din prezentul regulament.

26.

la articolul 153, se inserează următoarele alineate:

„(4a)   Regulamentul (CE) nr. 1051/2001 al Consiliului (17) se abrogă. Continuă totuși să se aplice pentru anul de comercializare 2005/2006.

(4b)   Regulamentul (CE) nr. 1098/98 se abrogă. Continuă totuși să se aplice până la 31 decembrie în cazul în care un stat membru decide să aplice schema de plată unică după perioada de tranziție pentru hamei prevăzută la articolul 71 alineatul (1) paragraful al treilea din prezentul regulament.

27.

se inserează următorul articol 155a:

„Articolul 155a

Comisia prezintă Consiliului, cel târziu la 31 decembrie 2009, un raport despre punerea în aplicare a prezentului regulament privind bumbacul, uleiul de măsline, măslinele de masă și plantațiile de măslini, tutunul și hameiul, însoțit, după caz, de propuneri adecvate.”;

28.

la articolul 156 alineatul (2), se adaugă următoarele litere:

„(g)

titlul IV capitolul 10a se aplică începând de la 1 ianuarie 2006 pentru bumbacul semănat începând de la această dată;

(h)

titlul IV, capitolul 10b se aplică începând cu anul de comercializare 2005/2006.”;

29.

anexele se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

(1)   Prezentul regulament intră în vigoare la 1 mai 2004.

(2)   Se aplică începând cu 1 ianuarie 2006, sub rezerva următoarelor dispoziții:

(a)

articolul 1 punctele 9, 18, 19, 21 și 24 precum și articolul 1 punctul 29 privind anexele VIII și VIIIa, care se aplică de la data intrării în vigoare a prezentului regulament;

(b)

articolul 1 punctul 1 privind introducerea hameiului, punctele 8 și 11 privind hameiul, punctele 12, 13, 14, 15, 16 și 17 privind hameiul, punctul 20 privind capitolul 10d, articolul 1 punctul 25 privind litera (e), articolul 1 punctul 26 privind alineatul (4b), articolul 1 punctul 29 privind anexele I, VI și VII pentru secțiunile privind hameiul, care se aplică începând cu 1 ianuarie 2005.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Luxemburg, 29 aprilie 2004.

Pentru Consiliu

Președintele

M. McDOWELL


(1)  JO L 291, 19.11.1979, p. 174. Protocol modificat ultima dată de Regulamentul (CE) nr. 1050/2001 (JO L 148, 1.6.2001, p. 1).

(2)  JO L 236, 23.9.2003, p. 17.

(3)  JO L 236, 23.9.2003, p. 33.

(4)  Aviz prezentat la 10 martie 2004 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

(5)  Aviz prezentat la 26 februarie 2004 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

(6)  JO L 270, 21.10.2003, p. 1. Regulament modificat ultima dată de Regulamentul (CE) nr. 583/2004 (JO L 91, 30.3.2004, p. 1).

(7)  JO L 210, 28.7.1998, p. 32. Regulament modificat ultima dată de Actul de aderare din 2003.

(8)  JO L 160, 26.6.1999, p. 80. Regulament modificat ultima dată de Regulamentul (CE) nr. 1783/2003 (JO L 270, 21.10.2003, p. 70).

(9)  JO L 215, 30.7.1992, p. 85.

(10)  JO L 157, 30.5.1998, p. 7.”;

(11)  JO L 297, 27.11.1996, p. 1.

(12)  JO L 297, 21.11.1996, p. 29.”

(13)  Vezi p. … din prezentul JO.

(14)  JO L 358, 31.12.1998, p. 17. Regulament modificat ultima dată de Regulamentul (CE) nr. 1983/2002 al Comisiei (JO L 306, 8.11.2002, p. 8).

(15)  JO L 200, 8.8.1977, p. 1. Regulament modificat ultima dată de Actul de aderare din 2003.”;

(16)  JO L 175, 4.8.1971, p. 1. Regulament modificat ultima dată de Regulamentul (CE) nr. 2320/2003 (JO L 345, 31.12.2003, p. 18).”;

(17)  JO L 148, 1.6.2001, p. 3.”;


ANEXĂ

Anexele se modifică după cum urmează:

1.

Anexa I se înlocuiește cu următorul text:

„ANEXA I

Lista schemelor de ajutor care îndeplinesc criteriile prevăzute la articolul 1

Sector

Temeiul juridic

Observații

Plată unică

Titlul III din prezentul regulament

Plată separată (vezi anexa VI) (1)

Plată unică pe suprafață

Titlul IVa articolul 143b din prezentul regulament

Plată separată care înlocuiește toate plățile directe prevăzute de prezenta anexă

Grâu dur

Titlul IV capitolul 1 din prezentul regulament

Ajutor pe suprafață (primă pentru calitate)

Proteaginoase

Titlul IV capitolul 2 din prezentul regulament

Ajutor pe suprafață

Orez

Titlul IV capitolul 3 din prezentul regulament

Ajutor pe suprafață

Fructe cu coajă lignificată

Titlul IV capitolul 4 din prezentul regulament

Ajutor pe suprafață

Culturi energetice

Titlul IV capitolul 5 din prezentul regulament

Ajutor pe suprafață

Cartofi pentru feculă

Titlul IV capitolul 6 din prezentul regulament

Ajutor pentru producție

Lapte și produse lactate

Titlul IV capitolul 7 din prezentul regulament

Primă pentru produse lactate și plăți suplimentare

Culturi arabile din Finlanda și din anumite regiuni din Suedia

Titlul IV capitolul 8 din prezentul regulament (2)  (5)

Ajutor regional special pentru culturi arabile

Semințe

Titlul IV capitolul 9 din prezentul regulament (2)  (5)

Ajutor pentru producție

Culturi arabile

Titlul IV capitolul 10 din prezentul regulament (2)  (5)

Ajutor pe suprafață, inclusiv plăți pentru retragerea terenurilor din circuitul agricol, plăți pentru însilozarea de fân, cuantumuri suplimentare (2), precum și suplimentul și ajutorul special pentru grâul dur

Ovine și caprine

Titlul IV capitolul 11 din prezentul regulament (2)  (5)

Primă pentru oi și pentru capre, primă suplimentară și anumite plăți suplimentare

Carne de vită

Titlul IV capitolul 12 din prezentul regulament (2)  (5)

Primă specială (3), primă pentru desezonalizare, primă pentru vaci de lapte (inclusiv în cazul în care se plătește pentru juninci și inclusiv prima națională suplimentară pentru vacile de alăptare, în cazul în care este cofinanțată) (3), primă pentru sacrificare (3), plată pentru extensificare, plăți suplimentare

Leguminoase pentru boabe

Titlul IV capitolul 13 din prezentul regulament (2)  (5)

Ajutor pe suprafață

Tipuri speciale de agricultură și producție de calitate

Articolul 69 din prezentul regulament (4)

 

Furaje uscate

Articolul 71 alineatul (2) paragraful al doilea din prezentul regulament (5)

 

Schema pentru micii agricultori

Articolul 2a Regulamentul (CE) nr. 1259/1999

Ajutor pe suprafață tranzitorie în favoarea agricultorilor care primesc mai puțin de 1250 EUR

Ulei de măsline

Titlul IV capitolul 10b din prezentul regulament

Ajutor pe suprafață

Viermi de mătase

Articolul 1 Regulamentul (CEE) nr. 845/72

Ajutor destinat favorizării creșterii animalelor domestice

Banane

Articolul 12 Regulamentul (CEE) nr. 404/93

Ajutor pentru producție

Stafide

Articolul 7 alineatul (1) Regulamentul (CE) nr. 2201/96

Ajutor pesuprafață

Tutun

Titlul IV capitolul 10c din prezentul regulament

Ajutor pentru producție

Hamei

Titlul IV capitolul 10d din prezentul regulament (2)  (5)

Ajutor pe suprafață

POSEIDOM

Articolul 9 (2)  (5), articolul 12 alineatul (2) și articolul 16 Regulamentul (CE) nr. 1452/2001

Sectoare: carne de vită; zahăr; vanilie verde

POSEIMA

Articolele 13 (2)  (5), 16, 17 și articolul 28 alineatul (1), articolul 21, articolul 22 alineatele (2)-(4) (2)  (5)și (7), articolul 27, articolul 29 și articolul 30 alineatele (1), (2) și (4) Regulamentul (CE) nr. 1453/2001

Sectoare: carne de vită, lapte; cartofi; zahăr; răchită; ananas, tutun, cartofi de sămânță, cicoare și ceai

POSEICAN

Articolele 5 (2)  (5), 9 și 14 Regulamentul (CE) nr. 1454/2001

Sectoare: carne de vită, carne de oaie și de capră, cartofi

Insulele din Marea Egee

Articolele 6 (2)  (5), 8, 11 și 12 Regulamentul (CEE) nr. 2019/93

Sectoare: carne de vită; cartofi; măsline; miere

Bumbac

Titlul IV capitolul 10a din prezentul regulament

Ajutor pe suprafață

2.

Anexa II se înlocuiește cu următorul text:

„ANEXA II

Plafoanele naționale prevăzute la articolul 12 alineatul (2)

(MEUR)

Statul membru

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

Belgia

4,7

6,2

7,7

7,7

7,7

7,7

7,7

7,7

Danemarca

7,7

10,3

12,9

12,9

12,9

12,9

12,9

12,9

Germania

40,4

54,6

68,3

68,3

68,3

68,3

68,3

68,3

Grecia

45,4

60,6

75,7

75,7

75,7

75,7

75,7

75,7

Spania

56,9

76,5

95,5

95,5

95,5

95,5

95,5

95,5

Franța

51,4

68,7

85,9

85,9

85,9

85,9

85,9

85,9

Irlanda

15,3

20,4

25,5

25,5

25,5

25,5

25,5

25,5

Italia

62,3

83,7

104,6

104,6

104,6

104,6

104,6

104,6

Luxemburg

0,2

0,3

0,4

0,4

0,4

0,4

0,4

0,4

Țările de Jos

6,8

9,2

11,5

11,5

11,5

11,5

11,5

11,5

Austria

12,4

17,1

21,3

21,3

21,3

21,3

21,3

21,3

Portugalia

10,8

14,6

18,2

18,2

18,2

18,2

18,2

18,2

Finlanda

8,0

10,8

13,6

13,6

13,6

13,6

13,6

13,6

Suedia

6,6

8,8

11,0

11,0

11,0

11,0

11,0

11,0

Regatul Unit

17,7

23,6

29,5

29,5

29,5

29,5

29,5

29,5”.

2a.

Anexa IV se modifică după cum urmează:

Ultimele două liniuțe din a doua coloană se înlocuiesc cu următorul text:

„—

Menținerea particularităților topografice, inclusiv, după caz, prin interzicerea desțelenirii plantațiilor de măslini;

Evitarea apariției vegetației nedorite pe terenurile agricole;

Menținerea plantațiilor de măslini în condiții vegetative bune.”;

3.

Anexa V se înlocuiește cu următorul text:

„ANEXA V

Scheme de ajutor compatibile prevăzute la articolul 26

Sectorul

Temeiul juridic

Observații

Stafide

Articolul 7 alineatul (1) Regulamentul (CE) nr. 2201/96

Ajutor pe suprafață

Agro-ecologie

Titlul II capitolul VI (articolele 22-24) și articolul 55 alineatul (3) Regulamentul (CE) nr. 1257/1999

Ajutor pe suprafață

Silvicultură

Articolul 31 și articolul 55 alineatul (3) Regulamentul (CE) nr. 1257/1999

Ajutor pe suprafață

Zone defavorizate și zone caracterizate prin condiții de mediu restrictive

Titlul II capitolul V (articolele 13-21) și articolul 55 alineatul (3) Regulamentul (CE) nr. 1257/1999

Ajutor pe suprafață

Furaje uscate

Articolele 10 și 11 Regulamentul (CE) nr. 603/95

Ajutor pentru producție

Citrice destinate prelucrării

Articolul 1 Regulamentul (CE) nr. 2202/96

Ajutor pentru producție

Tomate destinate prelucrării

Articolul 2 Regulamentul (CE) nr. 2201/96

Ajutor pentru producție

Vin

Articolele 11-15 Regulamentul (CE) nr. 1493/1999

Ajutor pentru restructurare”

4.

Anexa VI se completează cu următorul text:

„Bumbac

Alineatul (3) din protocolul nr. 4 privind bumbacul anexat actului de aderare a Greciei

Ajutor prin plata pentru bumbacul neegrenat

Ulei de măsline

Articolul 5 Regulamentul nr. 136/66/CEE

Ajutor pentru producție

Tutun

Articolul 3 Regulamentul (CE) nr. 2075/92

Ajutor pentru producție

Hamei

Articolul 12 din Regulamentul (CEE) nr. 1696/71

Ajutor pe suprafață

Articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 1098/98

Ajutor pentru scoaterea temporară din circuitul agricol”

5.

Anexa VII se completează cu următorul text:

„G.   Bumbac

În cazul în care un agricultor a declarat suprafețe însămânțate cu bumbac, statele membre calculează cuantumul care trebuie inclus în cuantumul de referință înmulțind numărul de hectare, rotunjit la două zecimale exacte, pe care s-a produs bumbac și care au beneficiat de un ajutor în temeiul alineatului (3) din Protocolul nr. 4 privind bumbacul (6) pentru fiecare an al perioadei de referință folosind următorul cuantum pe hectar:

966 EUR pentru Grecia,

1 509 EUR pentru Spania,

1 202 EUR pentru Portugalia.

H.   Ulei de măsline

Dacă un agricultor a primit un ajutor pentru producția de ulei de măsline, cuantumul acestuia se calculează prin înmulțirea numărului de tone pentru care s-a acordat această plată în perioada de referință (pentru fiecare dintre anii de comercializare 1999/2000, 2000/2001, 2001/2002 și respectiv 2002/2003) cu cuantumul unitar corespunzător ajutorului, exprimat în EUR pe tonă, fixat prin Regulamentele (CE) nr. 1415/2001 (7), (CE) nr. 1271/2002 (8), (CE) nr. 1221/2003 (9) și (CE) nr. 1794/2003 (10) ale Comisiei, înmulțit cu un coeficient de 0,6. Totuși, statele membre pot decide până la 1 august 2005 să majoreze acest coeficient. Acest coeficient nu se aplică agricultorilor pentru care numărul mediu de SIG-ha măslină în timpul perioadei de referință, din care se scade numărul de SIG-ha măslină corespunzător copacilor suplimentari plantați în afara oricărei scheme de plantare aprobată după 1 mai 1998, este mai mic de 0,3. Numărul de SIG-ha măslină se calculează pe baza unei metode comune care urmează să fie definită în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 144 alineatul (2) și pe baza datelor din sistemul electronic de date geografice oleicole.

În cazul în care ajutorul acordat în perioada de referință a fost afectat de aplicarea măsurilor prevăzute la articolul 2 alineatul (3) din Regulamentul (CEE) nr. 1638/98 (11), calculul prevăzut la paragraful al treilea se ajustează după cum urmează:

în cazul în care măsurile au fost aplicate numai pentru un singur an de comercializare, numărul de tone care trebuie luat în considerare pentru anul respectiv este egal cu numărul de tone pentru care ar fi fost acordat ajutorul în cazul în care măsurile nu ar fi fost aplicate;

în cazul în care măsurile au fost aplicate pentru doi ani de comercializare consecutivi, numărul de tone care trebuie luat în considerare pentru primul an se determină în conformitate cu prima liniuță, iar numărul de tone care trebuie luat în considerare pentru anul următor este egal cu numărul de tone pentru care s-a acordat un ajutor pentru ultimul an de comercializare anterior perioadei de referință și care nu a fost afectat de aplicarea măsurilor respective.

Statele membre definesc numărul de hectare care trebuie luat în considerare pentru calcularea plății unice ca fiind numărul de SIG-ha măslină obținut folosind o metodă comună care urmează să fie definită în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 144 alineatul (2) și pe baza datelor din sistemul electronic de date geografice oleicole, cu excepția numărului de SIG-ha măslină corespunzător copacilor suplimentari plantați în afara oricărei scheme de plantare aprobate după 1 mai 1998, cu excepția Ciprului și a Maltei, pentru care data se fixează la 31 decembrie 2001.

I.   Tutun brut

În cazul în care un producător a primit o primă pentru tutun, cuantumul care trebuie inclus în cuantumul de referință se calculează prin înmulțirea numărului de kilograme obținut în medie în decursul a trei ani pentru care s-a acordat această primă cu cuantumul mediu ponderat pe trei ani al ajutorului acordat pe kilogram, în funcție de cantitatea totală de tutun brut din toate grupele de soiuri, înmulțit cu un coeficient de 0,4. Statele membre pot decide majorarea acestui coeficient.

Începând cu 2010, coeficientul este de 0,5.

Numărul de hectare care trebuie utilizat pentru calcularea plății unice corespunde cu suprafața indicată în contractele de cultivare înregistrate pentru care prima a fost acordată, pentru fiecare an al perioadei de referință, în limitele unei suprafețe de bază care urmează să fie stabilită de Comisie în funcție de suprafața totală care i se va comunica în conformitate cu anexa I punctul 1.3 din Regulamentul (CE) nr. 2636/1999 al Comisiei (12)

În cazul în care ajutorul acordat pe parcursul perioadei de referință a fost afectat de aplicarea măsurilor prevăzute la articolul 50 din Regulamentul (CEE) nr. 2848/98, calculul prevăzut la paragraful al treilea se ajustează după cum urmează:

în cazul în care prima a fost redusă parțial sau a fost complet eliminată, cuantumurile plătite care trebuie luate în considerare pentru anul respectiv sunt egale cu cuantumurile care ar fi fost acordate în cazul în care nu s-ar fi aplicat reducerea;

acolo unde cota de producție a fost redusă parțial sau a fost complet eliminată, cuantumurile plătite care trebuie utilizate pentru anul respectiv sunt egale cu cuantumul primei care ar fi fost acordată în anul precedent în cazul în care prima nu ar fi fost redusă, cu condiția ca zona de producție indicată în ultimul contract de cultivare să nu fi fost folosită pentru o cultură eligibilă pentru orice altă schemă de ajutor direct în cursul anului respectiv.

J.   Hamei

În cazul în care un producător a primit un ajutor pe suprafață pentru hamei sau un ajutor pentru retragerea temporară din circuitul agricol, statele membre calculează cuantumurile care trebuie incluse în cuantumul de referință înmulțind numărul de hectare, rotunjit la două zecimale, pentru care s-a acordat o plată pentru fiecare an din perioada de referință, cu un cuantum de 480 EUR pe hectar.

6.

Anexa VIII se înlocuiește cu următorul text:

„ANEXA VIII

Plafoanele naționale prevăzute la articolul 41

(MEUR)

Statul membru

2005

2006

2007, 2008 și 2009

2010 și exercițiile următoare

Belgia

411

413

530

530

Danemarca

838

838

996

996

Germania

4 489

4 503

5 492

5 496

Grecia

837

1 700

1 722

1 760

Spania

3 244

4 043

4 241

4 253

Franța

7 199

7 231

8 091

8 099

Irlanda

1 136

1 136

1 322

1 322

Italia

2 539

3 112

3 464

3 497

Luxemburg

27

27

37

37

Țările de Jos

386

386

779

779

Austria

613

614

712

712

Portugalia

452

493

559

561

Finlanda

467

467

552

552

Suedia

612

612

729

729

Regatul Unit

3 351

3 351

3 869

3 869”

7.

Anexa VIIIa se înlocuiește cu următorul text:

„ANEXA VIIIA

Plafoanele naționale prevăzute la articolul 71c

Plafoanele au fost calculate în funcție de palierele definite în calendarul prevăzut la articolul 143a și deci nu sunt reduse.

(MEUR)

An calendaristic

Republica Cehă

Estonia

Cipru

Letonia

Lituania

Ungaria

Malta

Polonia

Slovenia

Slovacia

2005

228,8

23,4

8,9

33,9

92,0

350,8

0,67

724,6

35,8

97,7

2006

266,7

27,3

12,5

39,6

107,3

420,2

0,83

881,7

41,9

115,4

2007

343,6

40,4

16,3

55,6

146,9

508,3

1,64

1140,8

56,1

146,6

2008

429,2

50,5

20,4

69,5

183,6

634,9

2,05

1425,9

70,1

183,2

2009

514,9

60,5

24,5

83,4

220,3

761,6

2,46

1711,0

84,1

219,7

2010

600,5

70,6

28,6

97,3

257,0

888,2

2,87

1996,1

98,1

256,2

2011

686,2

80,7

32,7

111,2

293,7

1014,9

3,28

2281,1

112,1

292,8

2012

771,8

90,8

36,8

125,1

330,4

1141,5

3,69

2566,2

126,1

329,3

Anii următori

857,5

100,9

40,9

139,0

367,1

1268,2

4,10

2851,3

140,2

365,9”.


(1)  De la 1 ianuarie 2005 sau, în cazul în care se aplică articolul 71, de la o dată ulterioară. În 2004 sau, în cazul în care se aplică articolul 71, de la o dată ulterioară, plățile directe menționate în lista din anexa VI sunt reglementate în anexa I, cu excepția celor pentru furaje uscate și pentru bumbac.

(2)  În cazul în care se aplică articolul 70.

(3)  În cazul în care se aplică articolele 66, 67, 68 sau 68a.

(4)  În cazul în care se aplică articolul 69.

(5)  În cazul în care se aplică articolul 71.”

(6)  JO L 291, 19.11.1979, p. 174.

(7)  JO L 191, 13.7.2001, p. 10.

(8)  JO L 184, 13.7.2002, p. 5.

(9)  JO L 170, 9.7.2003, p. 8.

(10)  JO L 262, 14.10.2003, p. 11.

(11)  JO L 210, 28.7.1998, p. 32.

(12)  JO L 323, 15.12.1999, p. 4.”


Top