EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004R0533

Regulamentul (CE) nr. 533/2004 al Consiliului din 22 martie 2004 privind stabilirea de parteneriate europene în cadrul procesului de stabilizare și asociere

OJ L 86, 24.3.2004, p. 1–2 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)
Special edition in Czech: Chapter 11 Volume 051 P. 18 - 19
Special edition in Estonian: Chapter 11 Volume 051 P. 18 - 19
Special edition in Latvian: Chapter 11 Volume 051 P. 18 - 19
Special edition in Lithuanian: Chapter 11 Volume 051 P. 18 - 19
Special edition in Hungarian Chapter 11 Volume 051 P. 18 - 19
Special edition in Maltese: Chapter 11 Volume 051 P. 18 - 19
Special edition in Polish: Chapter 11 Volume 051 P. 18 - 19
Special edition in Slovak: Chapter 11 Volume 051 P. 18 - 19
Special edition in Slovene: Chapter 11 Volume 051 P. 18 - 19
Special edition in Bulgarian: Chapter 11 Volume 034 P. 276 - 277
Special edition in Romanian: Chapter 11 Volume 034 P. 276 - 277
Special edition in Croatian: Chapter 11 Volume 114 P. 268 - 269

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 18/03/2008

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2004/533/oj

11/Volumul 34

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

276


32004R0533


L 086/1

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 533/2004 AL CONSILIULUI

din 22 martie 2004

privind stabilirea de parteneriate europene în cadrul procesului de stabilizare și asociere

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 181a alineatul (2) prima teză,

având în vedere propunerea Comisiei,

având în vedere avizul Parlamentului European (1),

întrucât:

(1)

Consiliul European de la Feira, care a avut loc la 19 și 20 iunie 2000, a confirmat că obiectivul său rămâne integrarea cât mai completă posibil a țărilor din Balcanii de Vest în curentul politic și economic dominant al Europei și a recunoscut că toate țările interesate sunt candidați potențiali la aderarea la Uniunea Europeană.

(2)

Declarația de la Zagreb, adoptată în cadrul reuniunii la nivel înalt care a avut loc la 24 noiembrie 2000 între șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană și din țările participante la procesul de stabilizare și asociere, a recunoscut că perspectiva aderării este oferită în funcție de îndeplinirea criteriilor definite de Consiliul European de la Copenhaga din iunie 1993 și de progresele realizate în cadrul punerii în aplicare a acordurilor de stabilizare și de asociere, în special de cele privind cooperarea regională.

(3)

Consiliul European de la Salonic, care s-a reunit la 19 și 20 iunie 2003, a reafirmat că este hotărât să susțină pe deplin și eficient perspectiva europeană a țărilor din Balcanii de Vest, precizând că acestea vor face parte integrantă din Uniunea Europeană de îndată ce vor îndeplini criteriile stabilite. Acesta a aprobat concluziile Consiliului din 16 iunie 2003, în special anexa intitulată „Agenda de la Salonic pentru Balcanii de Vest: către integrarea europeană”. „Agenda de la Salonic” definește căile și mijloacele care permit intensificarea procesului de stabilizare și asociere, în special prin elaborarea de parteneriate europene.

(4)

În temeiul Declarației de la Salonic adoptate în cadrul reuniunii la nivel înalt organizate între Uniunea Europeană și țările din Balcanii de Vest la 21 iunie 2003, „Agenda de la Salonic” este considerată a fi o prioritate comună, pe care Uniunea și țările din Balcanii de Vest se angajează să o pună în aplicare. Procesul de stabilizare și asociere îmbogățit rămâne cadrul general al parcursului european al țărilor din Balcanii de Vest până la viitoarea lor aderare.

(5)

Parteneriatele europene pentru țările din Balcanii de Vest vor identifica acțiunile care urmează să fie întreprinse cu prioritate în vederea susținerii eforturilor pe care le depun pentru a se apropia de Uniunea Europeană și vor întocmi o listă a acestor acțiuni care va servi drept referință pentru evaluarea progreselor realizate. Aceste parteneriate vor fi adaptate nevoilor specifice ale țărilor și nivelurilor de pregătire respective, precum și particularităților procesului de stabilizare și asociere, în special cooperarea regională. În cadrul elaborării parteneriatelor europene, vor avea loc consultări informale cu aceste țări și, după caz, cu comunitatea internațională extinsă în vederea pregătirii parteneriatelor europene.

(6)

Rolul parteneriatelor europene, actualizate în funcție de nevoi, este acela de a ajuta țările din Balcanii de Vest să se pregătească pentru aderare într-un cadru coerent și să elaboreze planuri de acțiune, însoțite de un calendar de reforme și care definesc mijloacele precise prin care acestea au intenția să îndeplinească cerințele unei integrări mai extinse în Uniunea Europeană.

(7)

Este indicat să se concentreze asistența comunitară asupra sarcinilor care urmează să fie definite în cadrul parteneriatelor europene, care vor furniza orientări pentru asistența financiară și vor respecta principiile, prioritățile și condițiile stabilite.

(8)

Asistența comunitară de care beneficiază țările din Balcanii de Vest în temeiul procesului de stabilizare și asociere se va acorda prin intermediul instrumentelor financiare corespunzătoare, în special Regulamentul (CE) nr. 2666/2000 al Consiliului din 5 decembrie 2000 privind asistența acordată Albaniei, Bosniei și Herțegovinei, Croației, Republicii Federale Iugoslavia și Fostei Republici Iugoslave Macedonia (2); în consecință, prezentul regulament nu va avea implicații financiare.

(9)

Programarea resurselor financiare care constituie asistența comunitară ar trebui să se bazeze pe prioritățile parteneriatelor europene și să fie adoptată în conformitate cu procedurile stabilite în cadrul instrumentelor financiare respective.

(10)

Revizuirea priorităților stabilite în parteneriatele europene poate avea un impact politic important asupra relațiilor cu țările din Balcanii de Vest. Este necesar, deci, ca principiile, prioritățile și condițiile aplicabile fiecărui parteneriat european să fie adoptate de către Consiliu.

(11)

Monitorizarea acestor parteneriate europene este asigurată în cadrul mecanismelor stabilite în temeiul procesului de stabilizare și asociere, în special rapoartele anuale privind procesul de stabilizare și asociere,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Se instituie parteneriate europene pentru Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Fosta Republică Iugoslavă Macedonia și Serbia și Muntenegru, inclusiv Kosovo, astfel cum este definit prin Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite din 10 iunie 1999 (denumite în continuare „parteneri”). Aceste parteneriate europene prevăd un cadru pentru prioritățile care decurg din analiza situației fiecărui partener, asupra cărora trebuie să se concentreze pregătirile în vederea unei integrări mai extinse în Uniunea Europeană, ținând cont de criteriile definite de Consiliul European, precum și pentru progresele realizate în punerea în aplicare a procesului de stabilizare și asociere, inclusiv, după caz, acordurile de stabilizare și de asociere, în special în domeniul cooperării regionale.

Articolul 2

La propunerea Comisiei, Consiliul adoptă, cu majoritate calificată, principiile, prioritățile și condițiile care trebuie să fie prevăzute de parteneriatele europene, precum și eventualele modificări ulterioare.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 22 martie 2004.

Pentru Consiliu

Președintele

B. COWEN


(1)  Aviz emis la 10 martie 2004 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

(2)  JO L 306, 7.12.2000, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 2415/2001 (JO L 327, 12.12.2001, p. 3).


Top