32003Q0401(01)

Budgetförordning av den 27 mars 2003 för den nionde Europeiska utvecklingsfonden

Europeiska unionens officiella tidning nr L 083 , 01/04/2003 s. 0001 - 0031


Budgetförordning

av den 27 mars 2003

för den nionde Europeiska utvecklingsfonden

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA BUDGETFÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av partnerskapsavtalet mellan medlemmarna i gruppen av stater i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet, å ena sidan, och Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å andra sidan, undertecknat i Cotonou den 23 juni 2000(1), (nedan kallat AVS-EG-avtalet),

med beaktande av rådets beslut 2001/822/EG av den 27 november 2001 om associering av de utomeuropeiska länderna och territorierna med Europeiska gemenskapen(2), ("ULT-beslutet"),

med beaktande av det interna avtalet mellan företrädarna för medlemsstaternas regeringar, församlade i rådet, om finansiering och förvaltning av gemenskapens bistånd inom ramen för finansprotokollet till partnerskapsavtalet mellan staterna i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet, å ena sidan, och Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å andra sidan, undertecknat i Cotonou (Benin) den 23 juni 2000, och om tilldelning av ekonomiskt stöd till de utomeuropeiska länder och territorier på vilka den fjärde delen av EG-fördraget är tillämplig(3), (nedan kallat det interna avtalet), särskilt artikel 31 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag(4),

med beaktande av revisionsrättens yttrande(5),

med beaktande av Europeiska investeringsbankens yttrande, och

av följande skäl:

(1) Närmare bestämmelser bör fastställas för hur medlemsstaterna skall betala in sina bidrag till den nionde Europeiska utvecklingsfonden (nedan kallad EUF), som inrättats genom det interna avtalet.

(2) Villkoren för hur revisionsrätten skall utöva sina granskningsbefogenheter vad gäller EUF:s verksamhet bör fastställas.

(3) Bestämmelserna om revisionsrättens granskning av de tillgångar som Europeiska investeringsbanken (EIB) förvaltar är i överensstämmelse med trepartsavtalets karaktär av överenskommelse enligt artikel 248 i fördraget.

(4) Frågan om hur icke utnyttjade medel från tidigare EUF skall hanteras bör regleras, särskilt med avseende på överföringen av medlen till den nionde EUF, deras fördelning på olika samarbetsinstrument inom ramen för AVS-EG-partnerskapsavtalet eller inom ramen för ULT-beslutet, samt berörda tillämpningsbestämmelser.

(5) Det är nödvändigt att samordna denna förordning med de åtgärder som kommissionen beslutar för att genomföra ULT-beslutet.

(6) Det bör säkerställas att de program och projekt som finansieras inom ramen för AVS-EG-partnerskapsavtalet genomförs korrekt, utan onödiga dröjsmål och på ett effektivt sätt, samt att det fastställs förvaltningsförfaranden som är öppna och lätta att tillämpa så att arbetsuppgifter och ansvar kan decentraliseras till aktörerna på platsen.

(7) I AVS-EG-ministerrådets beslut nr 2/2002 av den 7 oktober 2002 om genomförande av artiklarna 28, 29 och 30 i bilaga IV till Cotonou-avtalet(6) fastställs de allmänna bestämmelserna och specifikationerna samt medlings- och skiljeförfarandena för bygg- och anläggningskontrakt och kontrakt om leverans av varor och tjänster finansierade genom EUF.

(8) Det bör fastställas bestämmelser för hur chefsutanordnaren för EUF, som utses av kommissionen och som är särskilt ansvarig för kontrollen av de utgifter som finansieras genom EUF, skall, tillsammans med den nationelle utanordnaren, vidta de åtgärder som krävs för att verksamheten genomförs på ett tillfredsställande sätt.

(9) Rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 av den 25 juni 2002 om budgetförordning för Europeiska gemenskapernas allmänna budget(7) (nedan kallad den allmänna budgetförordningen) bör beaktas så långt möjligt som en central beståndsdel i den interna, administrativa reformen inom kommissionen vid utformningen av budgetförordningen för EUF, i synnerhet med tanke på att EUF:s medel i framtiden kan komma att integreras i den allmänna budgeten. Ändringar av denna förordning kan föreslås av kommissionen på grundval av de erfarenheter som erhållits till följd av dess genomförande.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

DEL I

CENTRALA BESTÄMMELSER

AVDELNING I

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

KAPITEL 1

SYFTE

Artikel 1

1. I denna förordning fastställs de finansiella bestämmelserna för utnyttjandet av den nionde EUF:s medel.

2. Kommissionen skall utöva gemenskapens ansvar enligt artikel 57 i AVS-EG-avtalet och enligt beslutet om associering av ULT. Den skall således ansvara för att alla de icke-återbetalningspliktiga transaktioner som skall belasta EUF:s medel - utom vad avser räntesubventioner - genomförs, samt effektuera motsvarande betalningar enligt denna förordning.

Vid tillämpningen av denna förordning skall kommissionen agera på eget ansvar och inom ramen för de medel som tilldelats.

3. EIB skall för gemenskapens räkning förvalta investeringsfaciliteten och räntesubventionerna, och effektuera därtill hörande transaktioner i enlighet med bestämmelserna i del II. EIB skall i detta avseende agera i gemenskapens namn och på gemenskapens risk.

EIB skall genomföra de transaktioner som sker i form av lån ur EIB:s egna medel, i vissa fall i kombination med räntesubventioner som beviljas ur EUF:s medel.

4. Bestämmelserna i denna del och i del III tillämpas endast på de medel för vilka kommissionen är ansvarig för den finansiella förvaltningen. Dessa bestämmelser får inte tolkas som förpliktelser för kommissionen när det gäller de EUF-medel för vilka EIB svarar för den finansiella förvaltningen.

5. Om inte annat anges skall hänvisningarna i denna förordning till AVS-staterna också anses gälla sådana organ och företrädare för dessa som anges i artiklarna 13 och 14 i bilaga IV till AVS-EG-avtalet, och som AVS-staterna på vederbörligt sätt kan ge fullmakt för att utöva deras ansvar inom ramen för avtalet.

6. Budgetåret skall börja den 1 januari och sluta den 31 december.

KAPITEL 2

PRINCIPEN OM EN ENDA BERÄKNINGSENHET

Artikel 2

EUF:s medel skall uttryckas och genomföras i euro och räkenskaperna skall redovisas i euro.

Vid förvaltningen av likvida medel enligt artikel 26 får räkenskapsföraren emellertid där så krävs verkställa transaktioner i antingen euro, andra valutor eller nationella valutor.

KAPITEL 3

PRINCIPEN OM SPECIFICERING

Artikel 3

För EUF:s medel skall det preciseras vilken samarbetsform de är avsedda för, enligt beskrivningen i finansprotokollet till AVS-EG-avtalet och ULT-beslutet.

Vad avser staterna i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet (nedan kallade AVS-staterna) regleras dessa stödformer genom finansprotokollet i bilaga I till AVS-EG-avtalet. Specificeringen av medlen skall också grunda sig på bestämmelserna i det interna avtalet, med hänsyn tagen till den reserv som regleras genom artikel 2.2 i det interna avtalet samt de medel som avsätts för kostnaden för genomförandet av åtgärder enligt artikel 4 i samma avtal.

Vad gäller utomeuropeiska länder och territorier (nedan kallade ULT) regleras stödformerna genom bilaga 2A till ULT-beslutet. Vid specificeringen av anslagen tas också hänsyn till den reserv som avses i artikel 3.3 i den bilagan liksom till de medel avsatta för undersökningar och tekniskt bistånd som avses i artikel 1.1 c i samma bilaga.

KAPITEL 4

PRINCIPEN OM SUND EKONOMISK FÖRVALTNING

Artikel 4

1. EUF:s medel skall användas enligt principen om en sund ekonomisk förvaltning, det vill säga i enlighet med principerna om sparsamhet, effektivitet och ändamålsenlighet.

2. Principen om sparsamhet innebär att de resurser som används för att genomföra verksamheten skall göras disponibla i rätt tid och vara av den kvantitet och kvalitet som krävs, samt ställas till förfogande till lägsta möjliga kostnad.

Principen om effektivitet avser förhållandet mellan de resurser som används och de resultat som uppnås.

Principen om ändamålsenlighet avser hur väl specifika mål med en åtgärd och förväntade resultat uppnås.

3. Mål skall fastställas och deras förverkligande skall övervakas med hjälp av mätbara kriterier. I detta syfte skall innan EUF-medlen används en förhandsbedömning göras av den åtgärd som skall vidtas och åtgärden skall även utvärderas efteråt, för att säkerställa att de förväntade resultaten motiverar de medel som skall användas.

4. Alla program och åtgärder skall granskas regelbundet för att kontrollera om de är motiverade, särskilt med tanke på beräkningen av de bidrag som behöver infordras enligt artikel 38.1.

KAPITEL 5

PRINCIPEN OM ÖPPENHET

Artikel 5

1. EUF:s medel skall uttryckas och genomföras och räkenskaperna skall läggas fram med hänsyn tagen till principen om öppenhet.

2. Årliga beräkningar av de medel som behöver anslås för åtaganden respektive betalningar enligt artikel 10 i det interna avtalet skall, liksom de räkenskaper för EUF som avses i artikel 96 i denna förordning, offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning.

AVDELNING II

MEDEL OCH ADMINISTRATIVA UTGIFTER

KAPITEL 1

UPPRÄTTANDET AV FONDEN

Artikel 6

1. EUF skall upprättas med följande medel:

a) Det belopp som fastställs enligt artikel 1 i det interna avtalet.

b) Eventuella outnyttjade medel från föregående EUF i enlighet med artikel 1.2 b i det interna avtalet samt de återstående belopp som definieras i del III avdelning I i denna förordning.

2. Inkomster av de räntor som genereras av de medel som avses i punkt 1 och som deponeras hos de nationella utbetalare som avses i artikel 37 i bilaga IV till AVS-EG-avtalet skall krediteras ett eller flera bankkonton som öppnas i kommissionens namn, och skall användas i enlighet med artikel 9 i det interna avtalet samt enligt denna förordning.

3. Den anslagsfördelning som fastställs i AVS-EG-avtalet och genom det interna avtalet bifogas denna förordning som vägledning.

Artikel 7

Beloppet i bilaga 4 i det interna avtalet skall täcka utgifterna för att genomföra de åtgärder för vilka kommissionen ingår åtaganden enligt AVS-EG-avtalet. Det skall användas i enlighet med principerna i artikel 9 i samma avtal.

Dessa medel skall användas särskilt för att förbättra kommissionens och delegationernas förvaltningsresurser och därigenom garantera att de åtgärder som finansieras genom EUF förbereds och genomförs på ett smidigt sätt.

KAPITEL 2

BIDRAG TILL EUF

Artikel 8

1. Kommissionen skall senast den 15 oktober varje år förelägga rådet en sammanställning över de betalningar som planeras ske under påföljande budgetår samt en tidsplan för infordran av bidrag till EUF. Vad avser de transaktioner som EIB förvaltar, inklusive räntesubventioner, skall detta ske på grundval av de prognoser som EIB lägger fram till kommissionen enligt artikel 121 i denna förordning.

Kommissionen skall motivera det belopp den begär utifrån en bedömning av sin faktiska kapacitet att betala ut de föreslagna medlen. EIB skall motivera det belopp den begär utifrån sina förväntade behov för driftsutgifter. Rådet skall yttra sig om dessa motiveringar liksom om varje infordran av bidrag enligt de förfaranden som anges i artikel 10 i det interna avtalet och i artikel 38 i denna förordning.

2. När det gäller de outnyttjade medel som enligt artikel 6 överförs från föregående EUF till den nionde EUF skall varje medlemsstats bidrag beräknas proportionellt till sitt totala bidrag till den EUF som avses.

3. Kommissionens årliga beräkningarna av bidragen till EUF skall bestå av

a) beräkningar över påföljande budgetårs åtaganden, dels för kommissionen själv, dels för EIB,

b) beräkningar över åtaganden och utbetalningar från kommissionens och från EIB:s sida under vart och ett av de fyra år som följer på det år som infordran av bidrag avser. Denna förfalloplan skall godkännas och på nytt ses över varje år av rådet.

Den finansiella information om EUF som kommissionen inom ramen för det årliga budgetförfarandet lämnar till budgetmyndigheten, inklusive beräkningar över anslag för innevarande och påföljande budgetår ingår, skall göras tillgängliga för rådet senast den 15 juni. Denna information syftar till att utgöra en grund för mellanliggande beräkningar över åtaganden och utbetalningar.

4. Om bidragen inte räcker till för att fylla EUF:s faktiska behov under budgetåret i fråga kan eventuella tilläggsinbetalningar beslutas i enlighet med artikel 10.4 i det interna avtalet.

5. Medlemsstaternas inbetalning av bidrag skall ske i enlighet med artikel 38.

AVDELNING III

UTNYTTJANDE AV EUF:S MEDEL

KAPITEL 1

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Artikel 9

Kommissionen får inom sina egna avdelningar delegera befogenheter som är knutna till genomförandet av EUF:s budget på de villkor som anges i denna förordning och inom de gränser som kommissionen själv fastställer i det dokument genom vilket delegeringen beslutas. De som delegeras ansvar får endast agera inom ramarna för de befogenheter som uttryckligen har tilldelats dem.

Artikel 10

Det skall vara förbjudet för varje aktör som medverkar i budgetförvaltningen enligt definitionerna i kapitel 3 att vidta åtgärder som innebär ett led i utnyttjandet av EUF:s medel om han eller hon har ett egenintresse som kan stå i strid med gemenskapernas intressen. Om en sådan situation uppstår skall den berörda aktören avstå från att utföra handlingen och underrätta den behöriga myndigheten.

Artikel 11

1. Vid tillämpningen av de förfaranden för förslag till finansiering som fastställs i artikel 24.1 och 24.3 i det interna avtalet, och för att påskynda dessa förfaranden, skall kommissionen när det gäller de åtgärder som avses i artikel 16.7 i bilaga IV till AVS-EG-avtalet lägga fram förslag som syftar till övergripande godkännande. När förslaget är antaget får kommissionen fatta enskilda beslut om finansiering på grundval av det övergripande godkännandet.

2. I förslagen till finansiering som avses i punkt 1 skall anges dess ändamål och i förekommande fall de förväntade effekterna av gemenskapens bidrag. De skall även beskriva verksamhetens ekonomiska bärkraft, tidigare erfarenhet och tidigare utvärderingar samt samordning med andra bidragsgivare.

KAPITEL 2

FÖRFARANDEN FÖR GENOMFÖRANDE AV BUDGETEN

Artikel 12

Kommissionen skall i enlighet med bestämmelserna i AVS-EG-avtalet ansvara för de finansiella aspekterna när det gäller utnyttjandet av de EUF-anslag som förvaltas i decentraliserad form i AVS-staterna; särskilt skall då den fördelning av skyldigheter som anges i artikel 57 i det avtalet samt i artiklarna 34, 35 och 36 i, samt bilaga IV till, ovan nämnda avtal tillämpas.

Kommissionen skall sköta de finansiella aspekterna av utnyttjandet av de EUF-anslag avsedda för ULT som förvaltas i decentraliserad form, i enlighet med ULT-beslutet samt de bestämmelser som antagits för att genomföra det beslutet.

Kommissionen får förvalta EUF-anslag i centraliserad form i de fall som anges i AVS-EG-avtalet, det interna avtalet, ULT-beslutet eller de bestämmelser som antagits för att genomföra detta.

Kommissionen får förvalta EUF-anslag gemensamt med internationella organisationer i vissa särskilda fall som anges i AVS-EG-avtalet, det interna avtalet, ULT-beslutet eller de bestämmelser som antagits för att genomföra detta.

I syfte att uppnå gemensamma mål får EUF:s medel beviljas parallellt med medel från andra källor.

Artikel 13

1. Vid decentraliserad förvaltning ansvarar kommissionen för de finansiella aspekterna av anslagens utnyttjande i enlighet med bestämmelserna i punkterna 2, 3 och 4.

2. Kommissionen och den mottagande AVS-staten eller det mottagande ULT skall

a) regelbundet kontrollera att de åtgärder som finansieras med EUF-medel genomförs korrekt,

b) vidta lämpliga åtgärder för att förebygga oegentligheter och bedrägerier och i förekommande fall återvinna belopp som betalats ut på felaktiga grunder.

3. För att se till att medlen används enligt gällande bestämmelser och inom ramen för de befogenheter som tilldelats den i enlighet därmed skall kommissionen införa de förfaranden för räkenskapsavslutning och finansiella korrigeringar som gör det möjligt för den att ta det ansvar för kontrollen av de utgifter som finansieras med EUF-medel som tilldelas den enligt AVS-EG-avtalet, särskilt med stöd av artikel 34.1 i bilaga IV till detta samt enligt ULT-beslutet, särskilt med stöd av artiklarna 20 och 32 i det beslutet.

När AVS-staterna eller ULT genomför åtgärder som finansieras med EUF-medel skall kommissionen utöva en kontroll i form av antingen förhandsgodkännande, efterhandskontroll eller en kombination av båda, i enlighet med AVS-EG-avtalet, ULT-beslutet och de bestämmelser som införts för att genomföra det sistnämnda.

4. Beroende på graden av decentralisering enligt AVS-EG-avtalet, ULT-beslutet och de bestämmelser som antagits för att genomföra det senare skall kommissionen föresätta sig att - inom ramen för sina befogenheter enligt ovan nämnda avtal och beslut - befrämja respekten för principen om sund ekonomisk förvaltning hos de förvaltande AVS-staterna och ULT i enlighet med artikel 4, och i synnerhet vad avser följande kriterier:

a) Det skall råda en faktisk åtskillnad mellan utanordnarens och räkenskapförarens funktioner.

b) Det skall finnas ett effektivt system för intern kontroll av hur medlen förvaltas.

c) Redovisningen av räkenskaperna skall innehålla separata konton som visar hur EUF-medlen använts.

d) Det skall finnas ett system för oberoende extern revision i offentlig eller privat regi.

e) Upphandlingsförfarandena skall vara öppna och utformade så att diskriminering och intressekonflikter förhindras.

f) Vid genomförande i egen regi som avses i artikel 80.2 skall det införas bestämmelser för förvaltning och kontroll av de berörda räkenskaperna och förskottsförvaltarens och räkenskapsförarens ansvar.

Vid tillämpningen av första stycket skall kommissionen efter överenskommelse med de berörda mottagarländerna inom AVS eller ULT införa lämpliga bestämmelser i de finansieringsöverenskommelser som avses i artikel 51.3.

Artikel 14

1. Om kommissionen förvaltar EUF-medel centralt skall genomförandeuppgifterna vidtas av kommissionens avdelningar direkt, eller indirekt i enlighet med punkterna 2-7 i denna artikel och artiklarna 16 och 17.

2. Kommissionen får inte överlåta sådana genomförandebefogenheter som den har tilldelats genom AVS-EG-avtalet eller ULT-beslutet om befogenheterna i fråga medför ett betydande skönsmässigt handlingsutrymme och kan användas som ett verktyg för politiska överväganden.

Bestämmelsen i första stycket gäller i synnerhet finansieringsbesluten enligt artikel 51.2.

Om indirekta genomförandemetoder används enligt punkt 3 skall de genomförandeuppgifter som delegeras vara klart avgränsade och underkastade kontroll.

3. Kommissionen får inom de gränser som anges i punkt 2 överlåta uppgifter som innebär myndighetsutövning och i synnerhet uppgifter som utgör en del i budgetens genomförande till

a) de genomförandeorgan som avses i artikel 15,

b) offentligrättsliga organ på nationell nivå eller privaträttsliga organ som anförtrotts offentliga förvaltningsuppgifter och som lämnar tillräckliga ekonomiska garantier för att kunna genomföra de uppgifter som anförtros dem, inom de ramar som anges i denna punkt.

I fråga om sådana fall som avses i led b i första stycket, de program eller projekt som samfinansieras med medlemsstaterna eller de organ i medlemsstaterna som tilldelats ansvar för genomförandet får kommissionen överlåta ansvar för förvaltningen av gemenskapens stöd till medlemsstaterna eller organen i fråga, med hänsyn tagen till prioriteringarna inom ramen för landstödsstrategierna enligt kapitel III i det interna avtalet samt artikel 20 i ULT-beslutet. Kommissionen får bevilja en ekonomisk kompensation för medförvaltarens administrativa omkostnader, varvid detta skall finansieras genom de EUF-medel som avses i det interna avtalets artikel 1.2 a i och ii.

De organ som avses i led b första stycket får endast tilldelas genomförandeuppgifter om denna delegering av ekonomiska genomförandeuppgifter grundar sig på en förhandsanalys av sund ekonomisk förvaltning och säkerställer respekten för principen om icke-diskriminering samt öppenhet i gemenskapens verksamhet. De genomförandeuppgifter som på så sätt överlåtits får inte ge upphov till intressekonflikter. Om granskningen visar att delegeringen uppfyller kraven på sund ekonomisk förvaltning skall kommissionen innan delegeringen genomförs begära ett yttrande från den EUF-kommitté som avses i artikel 21 i det interna avtalet. EUF-kommittén får också yttra sig över den planerade tillämpningen av urvalskriterier.

De finansiella garantier som avses i led b i första stycket skall särskilt gälla fullständig återbetalning av alla skulder som de är skyldiga kommissionen.

4. Om indirekta genomförandemetoder används enligt punkt 3 skall de organ som är ansvariga för genomförandet

a) regelbundet kontrollera att de åtgärder som skall finansieras genomförs korrekt,

b) vidta lämpliga åtgärder för att förebygga oegentligheter och bedrägerier och återvinna belopp som förlorats, betalats ut på felaktiga grunder eller använts på ett otillfredsställande sätt.

5. De beslut om att överlåta genomförandeuppgifter som avses i punkt 3 skall innehålla alla bestämmelser som krävs för att garantera att transaktionerna kan följas öppet och tydligt, och måste omfatta följande:

a) En oberoende extern revision skall genomföras.

b) Det skall finnas ett effektivt system för intern kontroll av den ekonomiska förvaltningen.

c) Räkenskaperna och redovisningen av dessa skall vara utformade så att det går att bedöma om EUF:s medel använts på ett ändamålsenligt sätt, samt att kvantifiera i redovisningen exakt hur stor del av anslagen som utnyttjats.

d) Förfarandena för tilldelning av kontrakt och beviljande av bidrag skall vara förenliga med bestämmelserna i avdelning IV och VI.

Med utgångspunkt från internationellt godtagna normer får kommissionen erkänna de regler för kontroll, redovisning och upphandling som tillämpas av de nationella organ som avses i punkt 3 såsom likvärdiga med kommissionens egna regler.

6. Kommissionen skall övervaka, utvärdera och kontrollera genomförandet av de uppgifter som överlåtits till de organ som avses i punkt 3. Europeiska bedrägeribekämpningsbyrån (OLAF) skall gentemot dessa organ ha samma befogenheter som gentemot kommissionens egna avdelningar. De organ som tilldelats befogenheter skall anta de bestämmelser som krävs för att underlätta OLAF:s interna undersökningar. I de akter som ovan nämnda organ antar i samband med utnyttjandet av EUF-medel skall det uttryckligen anges att de kontroller som anges i artikel 51.4 skall tillämpas; detta avser i synnerhet beslut och kontrakt.

7. Kommissionen får inte överlåta ansvar som innebär genomförande av EUF-medel - vare sig vad gäller utbetalningar eller inkassering av fordringar - till externa, privaträttsliga organ, med undantag för sådana organ som avses i punkt 3 första stycket b.

De uppgifter som genom kontrakt får anförtros åt andra externa privaträttsliga organ än de organ som avses i punkt 3 första stycket b är uppgifter av teknisk, administrativ, förberedande eller kompletterande natur som varken innebär någon myndighetsutövning eller ger utrymme för skönsmässiga bedömningar.

Artikel 15

Genomförandeorganen skall vara juridiska personer enligt gemenskapslagstiftningen och skall inrättas genom ett beslut av gemenskapen, till vilken genomförandebefogenheter får delegeras helt eller delvis på kommissionens ansvar och för dess räkning, i enlighet med rådets förordning (EG) nr 58/2003 av den 19 december 2002 om stadgar för de genomförandeorgan som ansvarar för vissa uppgifter som har att göra med förvaltningen av gemenskapsprogram(8) och om fastställande av villkoren och modaliteterna för deras inrättande och verksamhet.

Artikel 16

Vid förvaltning gemensamt med internationella organisationer skall dessa organisationer tillämpa regler för räkenskaper, revision och upphandling som är likvärdiga med de internationellt vedertagna normerna inom respektive område. Kommissionen skall övervaka de åtgärder som finansieras med EUF-medel och som genomförs av internationella organisationer. Detta skall ske antingen genom godkännande i förhand, efterhandskontroll eller genom ett kombinerat förfarande av båda.

KAPITEL 3

AKTÖRER I BUDGETFÖRVALTNINGEN

Avsnitt 1

Principen om åtskillnad mellan funktioner

Artikel 17

1. Utanordnarens och räkenskapsförarens funktioner skall vara åtskilda och oförenliga sinsemellan.

2. Om inget annat anges skall hänvisningarna till utanordnaren eller till den ansvarige utanordnaren i denna förordning anses vara till kommissionens utanordnare enligt bestämmelserna i avsnitt 2. Hänvisningar till räkenskapsföraren avser kommissionens räkenskapsförare enligt bestämmelserna i avsnitt 3.

Avsnitt 2

Utanordnaren

Artikel 18

1. Kommissionen skall ha befogenheten som utanordnare när det gäller de transaktioner som avses i artikel 1.2.

2. Kommissionen skall fastställa till vilken nivå i organisationen ansvaret som utanordnare bör delegeras, hur omfattande befogenheterna skall vara för de anställda som tilldelas dem samt på vilka villkor befogenheterna får delegeras vidare.

3. Kommissionen skall i enlighet med artikel 34 i bilaga IV till AVS-EG-avtalet utse en delegerad utanordnare till "chefsutanordnare för EUF". Den skall också fastställa chefsutanordnarens uppgifter ifråga om genomförandet av ULT-beslutet. Chefsutanordnaren för EUF får vidaredelegera sina befogenheter.

4. Utanordnarens befogenheter får bara delegeras och vidaredelegeras till personer som omfattas av tjänsteföreskrifterna för tjänstemän i Europeiska gemenskaperna eller anställningsvillkoren för övriga anställda (nedan kallade tjänsteföreskrifterna).

5. Bestämmelser om respektive aktörs befogenheter enligt denna avdelning skall tillämpas på alla som tilldelats utanordnarens befogenheter genom delegering eller vidaredelegering. Den som tilldelats befogenheten som utanordnare genom delegering eller vidaredelegering får inte handla utöver vad som anges i det dokument genom vilket delegeringen eller vidaredelegeringen beslutas. I varje beslut om delegering av befogenheter skall befogenheternas omfattning och i förekommande fall delegeringens varaktighet anges. Den som tilldelats befogenheten som utanordnare genom delegering eller vidaredelegering får ta hjälp av en eller flera anställda som på dennes ansvar utför vissa uppgifter knutna till genomförandet av EUF eller redovisningen av räkenskaperna.

6. Besluten som fattas med stöd av punkterna 2, 3 och 5 skall meddelas dem som tilldelats befogenheterna, räkenskapsföraren, internrevisorn samt revisionsrätten.

Artikel 19

Den utanordnare som har i uppgift att förvalta EUF-medlen skall vara ansvarig för utnyttjandet av budgetanslag och handläggningen av inkomsterna och se till att detta sker på lagligt och korrekt sätt samt enligt principen om sund ekonomisk förvaltning.

Artikel 20

1. Utnyttjandet av anslag skall innefatta att den delegerade eller vidaredelegerade utanordnaren gör åtaganden, kontrollerar och godkänner utgifter samt vidtar de förberedelser som krävs för att EUF-medel skall kunna utnyttjas.

2. Handläggningen av inkomster skall innefatta att beräknade fordringar och utestående fordringar fastställs och att betalningskrav upprättas. Den kan också innefatta att fastställda fordringar skrivs av.

Artikel 21

1. Förutom vid centraliserad förvaltning skall de åtgärder som är knutna till programmens eller projektens genomförande skötas av utanordnaren på nationell eller regional nivå enligt definitionen i artikel 35 i bilaga IV till AVS-EG-avtalet samt enligt de bestämmelser som antagits för att genomföra ULT-beslutet; vad gäller AVS-staterna skall detta ske i nära samarbete med delegationschefen enligt artiklarna 35 och 36 i bilaga IV till AVS-EG-avtalet.

2. Delegationschefen skall vid utövandet av sitt uppdrag ha befogenheten som utanordnare genom vidaredelegering, och skall följa bestämmelserna i denna förordning. Han skall förses med de instruktioner och befogenheter som krävs för att utöva sina befogenheter enligt artikel 36 i bilaga IV till AVS-EG-savtalet samt enligt de bestämmelser som antagits för att genomföra ULT-beslutet.

Artikel 22

1. Chefsutanordnaren skall vidta alla åtgärder som krävs för att genomföra bilaga IV till AVS-EG-avtalet och artiklarna 18 och 33 i ULT-beslutet och bilagorna II A-II D till det beslutet.

2. Chefsutanordnaren skall vidare vidta alla nödvändiga åtgärder för att se till att utanordnarna på nationell, regional eller territoriell nivå tar på sig de uppgifter som åligger dem enligt AVS-EG-avtalet och i synnerhet bilaga IV till detta, samt enligt ULT-beslutet eller de bestämmelser som antagits för att genomföra detta beslut. Chefsutanordnaren skall också i nära samarbete med utanordnaren på nationell nivå fatta de beslut om åtaganden och vidta de finanstekniska åtgärder som krävs för säkerställa att de finansierade åtgärderna genomförs på riktigt sätt.

Artikel 23

När EUF:s chefsutanordnare får kännedom om problem vid utförandet av de förfaranden som gäller förvaltning av EUF:s medel skall han tillsammans med den nationella eller regionala utanordnaren ta alla nödvändiga kontakter för att avhjälpa situationen och vidta de åtgärder som är nödvändiga. I fall där den nationella eller regionala utanordnaren inte är i stånd att fullgöra de uppgifter som AVS-EG-avtalet har ålagt honom får chefsutanordnaren tillfälligt ersätta honom, och i så fall får kommissionen motta ekonomisk kompensation för den ytterligare administrativa börda som det innebär att förvalta resurserna för AVS-staten i fråga.

Alla åtgärder som vidtas av chefsutanordnaren enligt första stycket skall vidtas i den utsedde nationelle eller regionale utanordnarens namn och för dennes räkning.

Artikel 24

1. Chefsutanordnaren skall med iakttagande av de miniminormer som fastställs av kommissionen och med hänsyn tagen till de risker som påverkar förvaltningen inom området i fråga samt de finansierade åtgärdernas särdrag skapa en struktur för hur anslagen skall handläggas samt interna system och förfaranden för förvaltning och kontroll som är särskilt anpassade för de delegerade uppgifterna, där så krävs även i form av efterhandskontroller. Innan en transaktion får godkännas skall dess operativa och finansiella aspekter kontrolleras av en annan anställd än den som tagit initiativ till transaktionen. Initiativet till transaktionen och kontrollen av densamma på förhand och i efterhand skall således vara åtskilda funktioner.

2. Alla som ansvarar för att kontrollera finansiella transaktioner skall ha den yrkeskompetens som krävs för uppgiften. De skall följa särskilda regler för denna tjänsteutövning, vilka skall fastställas av kommissionen.

3. Varje aktör som medverkar i den ekonomiska förvaltningen eller vid kontroller av enskilda transaktioner, och som bedömer att ett beslut som fattats av en överordnad och som han eller hon uppmanas att verkställa eller godta utgör en oegentlighet eller ett brott mot principerna om sund ekonomisk förvaltning eller mot tillämpliga yrkesbestämmelser, skall skriftligen underrätta chefsutanordnaren om detta, och - om denne inte vidtar någon åtgärd - skriftligen underrätta den instans som avses i artikel 35.3. Han skall vidare, om det förfarande som upptäcks utgör bedrägeri, korruption eller någon annan brottslig handling som kan skada gemenskapens intressen, underrätta OLAF och de myndigheter och instanser som anges i tjänsteföreskrifterna.

Artikel 25

Chefsutanordnaren skall genom en årlig verksamhetsrapport, vilken skall omfatta budget- och förvaltningsinformation, hålla kommissionen underrättad om sina åtgärder. Denna rapport skall innehålla de resultat som uppnåtts i förhållande till de uppställda målen, vilka risker som är förenade med de aktuella åtgärderna, vilka resurser som utnyttjas och hur systemet för intern kontroll fungerar. Kommissionens internrevisor skall ta del av den årliga verksamhetsrapporten liksom av andra uppgifter som fastställts. Kommissionen skall senast den 15 juni varje år till Europaparlamentet och rådet överlämna ett sammandrag av de årliga verksamhetsrapporterna för föregående år.

Avsnitt 3

Räkenskapsföraren

Artikel 26

1. Räkenskapsföraren skall ansvara för att

a) betalningar effektueras korrekt samt att inkomster och fastställda fordringar betalas in,

b) sammanställa och lägga fram redovisningen av räkenskaperna samt redovisningen av budgetgenomförandet enligt artiklarna 100 och 101,

c) sköta de löpande räkenskaperna, vad gäller

i) de anslag som avses i artikel 6, inklusive räntesubventioner men med undantag för investeringanslag,

ii) de genomförandeorgan som avses i artikel 51,

iii) utbetalningar, inkomster och fordringar,

d) i enlighet med avdelning VII fastställa regler och metoder för hur räkenskaperna skall föras samt utforma kontoplanen,

e) utforma och godkänna redovisningssystemen och i förekommande fall de system som utanordnarna utformar för att leverera eller styrka bokföringsuppgifter,

f) förvalta likvida medel.

2. Chefsutanordnaren och EIB skall överlämna de uppgifter till räkenskapsföraren som krävs för att sammanställa räkenskaper som ger en rättvisande bild av budgetgenomförandet av EUF:s medel, varvid var och en skall ansvara för de lämnade uppgifternas tillförlitlighet.

3. Endast räkenskapsföraren skall ha befogenhet att förvalta medel och tillgångar. Han skall vidare ansvara för förvaringen av medlen och tillgångarna.

Artikel 27

Räkenskapsföraren skall utses av kommissionen. Räkenskapsföraren får delegera vissa av sina uppgifter till anställda för vilka han eller hon är formellt överordnad i organisationsstrukturen och som omfattas av tjänsteföreskrifterna. De uppgifter som överlåts skall anges i den handling genom vilken delegeringen sker.

Besluten om delegering som fattas med stöd av första stycket skall meddelas dem som tilldelats befogenheterna, chefsutanordnaren, räkenskapsföraren, internrevisorn samt revisionsrätten.

Avsnitt 4

Betalningsagenter

Artikel 28

För att kunna verkställa de betalningar som avses i artikel 37.1 och 37.4 i bilaga IV till AVS-EG-avtalet samt i de bestämmelser som antagits för att genomföra ULT-beslutet skall räkenskapsföraren öppna konton hos finansinstitut i AVS-staterna och i ULT för betalningar i AVS-staternas nationella valutor respektive de lokala valutorna i ULT, samt i finansinstitut i medlemsstaterna för betalningar i euro och övriga valutor. I enlighet med artikel 37.2 i bilaga IV till AVS-EG-avtalet skall tillgodohavanden på konton hos finansinstitut i AVS-staterna och i ULT inte vara räntebärande och de sistnämnda skall inte få någon ersättning för sina tjänster. I enlighet med artikel 1.3 i det interna avtalet skall tillgodohavanden på konton hos finansinstitut i medlemsstaterna vara räntebärande och dessa räntor skall krediteras något av de konton som avses i den artikeln.

Artikel 29

Förbindelserna mellan kommissionen och de nationella utbetalare som avses i artikel 37 i bilaga IV till AVS-EG-avtalet och i de bestämmelser som antagits för att genomföra ULT-beslutet skall regleras genom kontrakt. Efter det att dessa kontrakt har undertecknats skall de sändas till revisionsrätten för kännedom.

Artikel 30

1. Kommissionen skall från de särskilda konton som öppnats enligt artikel 40.3 överföra de belopp som behövs för att fylla på de konton som öppnats i dess namn enligt artikel 28. Sådana överföringar skall ske med hänsyn till projektens och programmens behov av likvida medel.

2. Kommissionen skall bemöda sig om att fördela uttagen från de särskilda konton som avses i artikel 40 första stycket på ett sådant sätt att tillgodohavandet på dessa konton alltid står i proportion till medlemsstaternas finansiella bidrag till EUF.

Artikel 31

De av kommissionens tjänstemän och övriga anställda som är behöriga att göra transaktioner på EUF-kontona skall lämna sina namnteckningar till berörda banker i samband med att dessa konton öppnas, eller om dessa tjänstemän och övriga anställda utnämns vid en senare tidpunkt, i samband med deras utnämning. Detta förfarande skall också tillämpas vid inlämning av nationella och regionala utanordnares och deras befullmäktigade företrädares namnteckningar för transaktioner på de betalningsagentkonton som öppnas i AVS-staterna eller i ULT och, i förekommande fall, för konton som öppnas i medlemsstaterna.

KAPITEL 4

AKTÖRERNAS ANSVAR

Avsnitt 1

Allmänna regler

Artikel 32

1. Alla anställda till vilka utanordnarens befogenheter delegerats eller vidaredelegerats skall när som helst, antingen tillfälligt eller permanent, kunna fråntas dessa befogenheter av den myndighet som utsett dem utan att detta påverkar möjligheten att tillämpa eventuella disciplinåtgärder.

2. Räkenskapsförare kan när som helst, tillfälligt eller permanent, fråntas sina befogenheter av kommissionen, utan att detta påverkar möjligheten att tillämpa eventuella disciplinåtgärder.

Artikel 33

1. Bestämmelserna i detta kapitel skall inte påverka möjligheten att ställa de aktörer som anges i artikel 32 till straffrättsligt ansvar enligt tillämplig nationell lag och enligt gällande bestämmelser om skydd av Europeiska gemenskapernas finansiella intressen och om kamp mot korruption som tjänstemän i Europeiska gemenskaperna eller medlemsstaterna är delaktiga i.

2. Alla utanordnare och räkenskapsförare skall kunna bli föremål för disciplinåtgärder och krav på ekonomisk kompensation enligt tjänsteföreskrifterna, dock utan att detta påverkar tillämpningen av bestämmelserna i artiklarna 34, 35 och 36. När det är fråga om olaglig verksamhet, bedrägeri eller korruption som kan skada gemenskapens intressen, skall sådana ärenden hänskjutas till OLAF och de myndigheter och instanser som anges i tjänsteföreskrifterna.

Avsnitt 2

Regler för utanordnare

Artikel 34

Samtliga utanordnare kan åläggas ekonomiskt ansvar enligt bestämmelserna i tjänsteföreskrifterna, som föreskriver att en tjänsteman eller anställd kan bli skyldig att helt eller delvis ersätta den skada som gemenskaperna lidit till följd av ett allvarligt fel som han begått i eller i samband med tjänsten, särskilt när han fastställer utestående fordringar eller upprättar betalningskrav, ingår utgiftsåtagande eller undertecknar betalningsorder utan att iaktta bestämmelserna i denna budgetförordning. Detsamma skall gälla om en utanordnare genom att begå ett allvarligt fel försummar att upprätta ett dokument som fastställer en fordran, eller utan giltiga skäl försummar eller dröjer med att utfärda en betalningsorder och därigenom förorsakar kommissionen ett civilrättsligt ansvar gentemot tredje man.

Artikel 35

1. Om chefsutanordnaren eller en vidaredelegerad utanordnare anser att ett beslut som det åvilar honom att fatta strider mot gällande bestämmelser eller med principen om en sund ekonomisk förvaltning, skall han skriftligen underrätta den som delegerat befogenheten om detta. Om den som delegerat befogenheten ger chefsutanordnaren eller den vidaredelegerade utanordnaren skriftlig och motiverad instruktion om att fatta det beslut som avses ovan, skall den sistnämnde befrias från ansvar.

2. Om utanordnarens befogenhet delegeras vidare inom avdelningarna skall chefsutanordnaren fortfarande ansvara för att systemen för förvaltning och internkontroll är effektiva, samt för sitt val av person för vidaredelegering.

3. Den särskilda instans som inrättats av kommissionen i enlighet med den allmänna budgetförordningen är behörig att avgöra förekomsten av finansiella oegentligheter samt konsekvenserna av sådana oegentligheter för EUF. När det gäller de EUF-medel som förvaltas av kommissionen skall denna instans underrättas enligt villkoren i genomförandebestämmelserna för den allmänna budgetförordningen.

Institutionen skall på grundval av yttrandet från denna instans fatta beslut om huruvida ett förfarande för disciplinåtgärder eller krav på ekonomisk kompensation skall inledas. Om det i detta arbete upptäcks systematiska fel skall samma instans överlämna en rapport med sina rekommendationer till chefsutanordnaren och till internrevisorn.

Avsnitt 3

Regler för räkenskapsförarna

Artikel 36

Räkenskapsförare kan åläggas disciplinärt ansvar eller betalningsansvar på de villkor och enligt de förfaranden som anges i tjänsteföreskrifterna. Ett fel som kan medföra att räkenskapsföraren åläggs ansvar är särskilt om denne

a) orsakar förlust eller skada i fråga om de medel, tillgångar och dokument som han ansvarar för,

b) otillbörligt gör ändringar i bankkonton eller postgirokonton,

c) effektuerar utbetalningar eller mottar inbetalningar som inte stämmer överens med motsvarande betalningskrav eller betalningsorder.

d) underlåter att kräva in inkomstbelopp som förfallit.

KAPITEL 5

HANDLÄGGNING AV INKOMSTER

Avsnitt 1

Tillhandahållande av EUF:s medel

Artikel 37

EUF:s inkomster skall bestå av inbetalningar från medlemsstaterna enligt det interna avtalet, ränteintäkter av insatta medel enligt artikel 6.2 i denna förordning och alla övriga belopp som rådet godkänner.

Artikel 38

1. Medlemsstaternas årliga bidrag skall efter förslag från kommissionen fastställas av rådet med kvalificerad majoritet enligt artikel 21 i det interna avtalet och skall bestå av tre delbetalningar i enlighet med följande förfaranden:

2. Förslaget till den första delbetalningen under det påföljande året skall läggas fram av kommissionen samtidigt med det meddelande som avses i artikel 8.1. Rådet skall senast vid det innevarande årets utgång fatta beslut om denna delbetalning och medlemsstaterna skall senast den 21 januari påföljande år betala de bidrag som förfallit till betalning.

Förslaget till den andra delbetalningen under det innevarande året skall läggas fram av kommissionen samtidigt med det meddelande som avses i artikel 8.3. Rådet skall fatta beslut om denna delbetalning senast 21 kalenderdagar efter det att kommissionen lagt fram sitt förslag. Medlemsstaterna skall senast 21 kalenderdagar efter det att de underrättats om rådets beslut betala de bidrag som förfallit till betalning.

Förslaget till den tredje delbetalningen under det innevarande året skall läggas fram av kommissionen senast den 10 oktober. Rådet skall fatta beslut om denna delbetalning senast 21 kalenderdagar efter det att kommissionen lagt fram sitt förslag. Medlemsstaterna skall senast 21 kalenderdagar efter det att de underrättats om rådets beslut betala de bidrag som förfallit till betalning.

De kompletterande bidrag för budgetåret som rådet beslutar om enligt artikel 10.4 i det interna avtalet förfaller till betalning och erläggs inom kortast möjliga tid enligt beslutet om att inkräva dessa bidrag och senast inom tre månader, om inget annat beslutas av rådet.

3. Varje delbetalning som föreslagits av kommissionen och beslutats av rådet skall i enlighet med artikel 1 innehålla följande uppgifter:

a) Det bidragsbelopp som krävs för att finansiera den del av EUF:s verksamhet som kommissionen förvaltar.

b) Det bidragsbelopp som krävs för att finansiera den del av EUF:s verksamhet som EIB förvaltar, inklusive räntesubventioner.

4. De belopp som varje medlemsstat skall erlägga enligt punkt 3 skall fastställas i proportion till den berörda medlemsstatens finansiella bidrag till EUF, såsom dessa fastställs i artikel 1.2 i det interna avtalet och anges i bilagan till denna förordning; detta skall också gälla vart och ett av de belopp som det hänvisas till i punkt 3 i denna artikel.

Artikel 39

Denna del och del III är bara tillämpliga på de inkomster som uppbärs av kommissionen i enlighet med artikel 40.

Artikel 40

1. Medlemsstaternas bidrag skall uttryckas i euro.

2. Varje medlemsstat skall betala sitt finansiella bidrag i euro.

3. Vad gäller de belopp som skall vara kommissionen tillhanda enligt artikel 38.2 a skall varje medlemsstats finansiella bidrag krediteras ett särskilt konto benämnt "Europeiska gemenskapernas kommission - Europeiska utvecklingsfonden" som har öppnats hos medlemsstatens sedelutgivande bank eller hos ett finansiellt institut som medlemsstaten har utsett. Bidragsbeloppen skall stå kvar på det särskilda kontot tills det är nödvändigt att effektuera de betalningar som avses i artikel 37 i bilaga IV till AVS-EG-avtalet samt i de bestämmelser som antagits för att genomföra ULT-beslutet.

Vad gäller de belopp som skall vara EIB tillhanda enligt artikel 38.2 b skall varje medlemsstats finansiella bidrag krediteras det konto som öppnas i varje medlemsstats namn vid EIB enligt bestämmelserna i artikel 122.

Kommissionen skall där så krävs erbjuda allt nödvändigt tekniskt stöd för genomförandet av de rådsbeslut som avses i artikel 38.

4. Om en delbetalning enligt denna artikel inte har erlagts inom den tidsfrist som fastställs genom artikel 38.1 skall den berörda medlemsstaten krävas på ränta för obetalda belopp. Räntan skall utgå med en räntesats som är två procentenheter högre än den ränta som Europeiska centralbanken tillämpar för sina huvudsakliga refinansieringstransaktioner den första arbetsdagen i förfallomånaden, vilken offentliggörs i C-serien av Europeiska unionens officiella tidning. Räntesatsen skall höjas med 0,25 % för varje månad till dess beloppet betalts. Räntan skall avse hela förseningsperioden och räknas från den första kalenderdagen efter utgången av den tidsfrist för delbetalning som fastställs i artikel 38.

Vad gäller de belopp som skall betalas in till kommissionen enligt artikel 38.2 a skall dröjsmålsräntan krediteras ett av de konton som anges i artikel 6.2.

Vad gäller de belopp som skall betalas in till EIB enligt artikel 38.2 b skall dröjsmålsräntan krediteras EIB.

5. När finansprotokollet i bilaga I till AVS-EG-avtalet upphör att gälla skall, om så erfordras, kommissionen enligt villkoren i denna förordning infordra den del av bidragen som medlemsstaterna är skyldiga enligt artikel 38 i denna förordning.

Avsnitt 2

Beräkning av fordringar

Artikel 41

För sådana åtgärder eller situationer som kan ge upphov till eller ändra en fordran för EUF och som den nationelle utanordnaren underrättat kommissionen om, bör den behörige utanordnaren i förväg upprätta en beräknad fordran. Denna fordran skall översändas till räkenskapsföraren för registrering. I den beräknade fordran skall särskilt anges slag av inkomst, den räkenskapspost till vilket fordran konterats samt i möjligaste mån en beräkning av beloppet samt uppgift om gäldenär. När den beräknade fordran upprättas skall den behörige utanordnaren bekräfta

a) att rätt post har konterats,

b) att fordringsberäkningen är formellt korrekt och överensstämmer med gällande bestämmelser för EUF:s förvaltning och i samtliga rättsakter som antagits för att genomföra dessa bestämmelser samt med de principer om sund ekonomisk förvaltning som avses i artikel 4.

Avsnitt 3

Fastställande av fordringar

Artikel 42

Fastställandet av en fordran är den handling genom vilken den behörige utanordnaren skall

a) kontrollera att gäldenärens skulder existerar,

b) bestämma eller kontrollera att skulden och skuldbeloppet är korrekta,

c) kontrollera fordringens förfallovillkor.

Avsnitt 4

Princip för inkassering av fordringar

Artikel 43

1. Om betalningar skett på felaktiga grunder skall beloppen återkrävas.

2. Kommissionen skall besluta på vilka villkor gemenskapen skall kräva dröjsmålsränta.

Avsnitt 5

Godkännande av inkassering

Artikel 44

1. Ett godkännande av en inkassering är den handling genom vilken den behörige utanordnaren ger räkenskapsföraren instruktion att inkassera den fordran som han har fastställt genom att utfärda ett betalningskrav.

2. Utan att detta påverkar AVS-staternas eller ULT:s ansvar får kommissionen införa ett formellt förfarande för att fastställa fordringar på andra gäldenärer än stater, varvid förfarandet skall bestå i ett beslut som skall räknas som verkställbart enligt samma villkor som i artikel 256 i fördraget.

Artikel 45

Varje fordran som är säker, på ett fast belopp och förfallen till betalning inom ramen för genomförandet av EUF-medel skall fastställas genom att den ansvarige utanordnaren upprättar ett betalningskrav som överlämnas till räkenskapsföraren, följt av en debetnota till gäldenären. Till betalningskravet skall bifogas verifikationer som styrker den fastställda fordran. När ett betalningskrav upprättas skall den ansvarige utanordnaren försäkra sig om att

a) rätt post har konterats,

b) betalningskravet är formellt korrekt och överensstämmer med gällande bestämmelser,

c) verifikationerna är formellt korrekta,

d) gäldenären är korrekt angiven,

e) förfallodagen har angivits,

f) principerna om sund ekonomisk förvaltning som avses i artikel 4 har respekterats,

g) belopp och valutaslag är korrekta.

Betalningskraven skall registreras av räkenskapsföraren.

Avsnitt 6

Inkassering av fordringar

Artikel 46

1. Räkenskapsföraren skall ansvara för betalningskraven så snart som den behörige utanordnaren fastställt fordringarna på vederbörligt sätt. Räkenskapsföraren skall säkerställa att EUF:s fordringar betalas på de förfallodagar som avses i betalningskravet samt att gemenskapernas rättigheter som hör därtill tillvaratas.

2. Om betalningen inte skett på den förfallodag som anges i betalningskravet skall räkenskapsföraren underrätta den behörige utanordnaren om detta och utan dröjsmål inleda ett förfarande för att inkassera beloppet via alla de rättsliga vägar som står till buds, inklusive avräkning mot andra belopp. Om detta inte ger något resultat skall räkenskapsföraren tillgripa indrivning, antingen enligt artikel 44.2 eller på grundval av en rättslig åtgärd.

3. Räkenskapsföraren skall kräva in medel genom avräkning i de fall samma gäldenär som EUF eller gemenskaperna har en fordran på, själv har en fordran på EUF eller gemenskaperna, förutsatt att denna fordran också är säker, likvid och förfallen till betalning.

4. Vad gäller genomförande i direkt egen regi enligt avdelning V och i det fall de fordringar som EUF har på den nationelle utanordnaren via berörda byråer och offentliga och halvoffentliga organ i AVS-staten eller det berörda ULT inte har betalats in inom förfallodagen skall den behörige utanordnaren vidta de åtgärder som krävs för att inkassera de utestående beloppen, där så krävs även genom att denna typ av kontrakt med ifrågavarande stat eller ULT avbryts.

Artikel 47

1. Om den behörige utanordnaren överväger att avstå från att begära in en fordran skall denne först försäkra sig om att ett sådant beslut är förenligt med gällande bestämmelser, med principerna om sund ekonomisk förvaltning och proportionalitet enligt de förfaranden och kriterier som kommissionen fastställer i detta avseende. Beslutet att avstå från att begära in en fordran skall motiveras. Chefsutanordnaren får endast delegera beslutet på villkor som fastställs av kommissionen i de bestämmelser som nämns i punkt 2.

2. Genomförandebestämmelserna för den allmänna budgetförordningen skall i tillämpliga delar även följas vid tillämpningen av denna artikel.

KAPITEL 6

HANDLÄGGNING AV UTGIFTER

Avsnitt 1

Allmänna regler

Artikel 48

1. De olika stegen i verkställandet av en utgift är åtagande, kontroll, godkännande och betalning.

2. Beslutsformerna och förfarandena för kommissionens åtagande, kontroll, godkännande och betalning av utgifter regleras i detta kapitel.

Avsnitt 2

Utgiftsåtagande - principer och definitioner

Artikel 49

Utgiftsåtagandet får ske först efter finansieringsbeslut av kommissionen eller de myndigheter till vilka kommissionen delegerat befogenheterna för sådana beslut.

Artikel 50

1. Det finansiella åtagandet skall bestå i att medel avsätts för de betalningar som senare effektueras som en följd av ett rättsligt åtagande.

Kommissionens rättsliga åtagande är den handling genom vilken den behörige utanordnaren ingår en förpliktelse gentemot tredje man som kan ge upphov till en utgift som belastar EUF:s medel.

Det finansiella och det rättsliga åtagandet skall ingås av samme utanordnare. Undantag från denna regel får emellertid göras om

a) det rör sig om kommissionens administrativa utgifter i den mening som avses i punkt 4 för vilka de finansiella åtagandena får delas upp i enlighet med punkt 3,

b) det övergripande åtagandet avser en finansieringsöverenskommelse enligt artikel 51.3 i denna förordning.

2. Kommissionens finansiella åtagande skall benämnas enskilt om beloppet är fastställt och det är fastställt vem som är slutmottagare.

Kommissionens finansiella åtagande skall benämnas övergripande om åtminstone en av de uppgifter som krävs för att göra ett enskilt åtagande ännu inte är fastställd.

3. De finansiella åtaganden som avser kommissionens administrativa utgifter får delas upp på flera budgetår i form av årliga delåtaganden. Om detta är fallet skall det anges i motsvarande rättsliga åtaganden.

4. Med administrativa utgifter enligt punkt 1 tredje stycket led a skall avses utgifter för

a) annan personal än den som omfattas av tjänsteföreskrifterna,

b) personalutbildning,

c) tjänsteresor,

d) representation,

e) möten,

f) frilanstolkar och -översättare,

g) utbyten av tjänstemän,

h) återkommande hyresarrangemang avseende fast eller lös egendom,

i) diverse försäkringar,

j) renhållning och underhåll,

k) användning av teletjänster,

l) vatten, gas och elektricitet,

m) regelbundet utgivna publikationer.

Artikel 51

1. Alla rättsliga skyldigheter, som är bindande för kommissionen, gentemot tredje man skall föregås av ett finansiellt åtagande från den behörige utanordnaren.

2. Finansieringsbeslut som fattas av kommissionen i överensstämmelse med AVS-EG-avtalet eller ULT-beslutet och som bemyndigar kommissionen att bevilja finansiellt stöd med EUF-medel skall ge upphov till finansiella åtaganden från kommissionen.

3. Kommissionens rättsliga åtaganden får ta följande former:

a) En finansieringsöverenskommelse mellan å ena sidan kommissionen, som agerar i gemenskapernas namn, och å andra sidan mottagande AVS-stat eller ULT eller de organ som utsetts av dessa.

b) Ett kontrakt eller en överenskommelse om bidrag som kommissionen sluter med offentligrättsliga organ på nationell eller internationell nivå eller med fysiska eller juridiska personer som skall ansvara för genomförandet av åtgärden.

4. Det skall i alla finansieringsöverenskommelser samt i alla kontrakt eller överenskommelser om bidrag uttryckligen anges att kommissionen, OLAF och revisionsrätten skall ha befogenhet att utföra kontroller av dokument och på platsen hos alla de aktörer som tilldelats kontrakt samt hos de underentreprenörer som dessa anlitar och som på så sätt kommer i åtnjutande av EUF-medel.

Artikel 52

När ett finansiellt åtagande skall ingås skall den behörige utanordnaren försäkra sig om att

a) rätt konto belastas,

b) det finns disponibla medel,

c) utgiften är förenlig med gällande bestämmelser, i synnerhet AVS-EG-avtalet, ULT-beslutet, det interna avtalet, föreliggande förordning samt alla bestämmelser som antagits för att genomföra dessa akter,

d) principen om en sund ekonomisk förvaltning följs.

När ett rättsligt åtagande ingås skall utanordnaren försäkra sig om att

a) åtagandet bestrids av ett motsvarande finansiellt åtagande,

b) utgiften är förenlig med gällande bestämmelser, i synnerhet AVS-EG-avtalet, ULT-beslutet, det interna avtalet, föreliggande förordning samt alla bestämmelser som antagits för att genomföra dessa akter,

c) principerna för en sund ekonomisk förvaltning följs.

Avsnitt 3

Utgiftsåtagande vid centraliserad förvaltning

Artikel 53

1. När kommissionen förvaltar EUF-medel i centraliserad eller gemensam form skall utgiftsåtaganden ske enligt bestämmelserna i detta avsnitt.

2. De enskilda rättsliga åtaganden som motsvarar de enskilda finansiella åtagandena skall ingås av kommissionen senast den 31 december år n, där år n är det år då kommissionens enskilda finansiella åtagande har ingåtts, med förbehåll för artikel 50.3.

De övergripande finansiella åtagandena skall som regel täcka alla kostnader för de enskilda rättsliga åtaganden som ingås av kommissionen fram till den 31 december år n + 1, där år n är det år då det övergripande finansiella åtagandet ingås av kommissionen, med förbehåll för artikel 50.3.

Vad gäller genomförandet av de övergripande åtaganden som avses i artikel 51.3 skall kommissionen emellertid ha tre år på sig att ingå de enskilda kontrakten och överenskommelserna räknat från datumet för det finansiella åtagandet. Enskilda kontrakt och överenskommelser som gäller revision eller utvärdering får slutas även efter utgången av denna tidsfrist.

Vid utgången av de perioder som anges i första och andra stycket skall den behörige utanordnaren frigöra den outnyttjade delen av de finansiella åtagandena.

3. Den behörige utanordnaren skall föra in beloppet för varje enskilt rättsligt åtagande som ingås som en följd av ett övergripande åtagande i EUF:s räkenskaper innan det enskilda åtagandet får undertecknas, och räkna av beloppet mot det övergripande åtagandet.

4. I fråga om rättsliga åtaganden som gjorts för projekt som sträcker sig över en längre period än ett budgetår och motsvarande finansiella åtaganden skall en tidsfrist fastställas inom vilken åtagandena skall vara uppfyllda, utom om det gäller administrativa åtgärder enligt artikel 50.3; tidsfristen skall anpassas till kraven på en sund ekonomisk förvaltning.

Den del av ett åtagande som ännu inte har uppfyllts sex månader efter det att tidsfristen löpt ut skall dras tillbaka och anslagsbeloppet frigöras.

Om ett rättsligt åtagande inte har gett upphov till någon betalning under tre år skall den behörige utanordnaren dra tillbaka det motsvarande rättsliga åtagandet och de anslag som avsatts för ändamålet.

5. Ett projekt skall avslutas och de medel som avses i punkterna 1-4 skall frigöras när de rättsliga åtaganden som kommissionen ingått för projektet gentemot tredje man har fullgjorts, och när de betalningar som skett och inkomster som uppburits i samband med projektet är bokförda.

6. Bestämmelserna i punkt 4 skall tillämpas utan att beslut som rådet kan komma att fatta inom ramen för artiklarna 96 och 97 i AVS-EG-avtalet åsidosätts.

Avsnitt 4

Utgiftsåtagande vid decentraliserad förvaltning

Artikel 54

1. När EUF-medel förvaltas i decentraliserad form skall utgiftsåtaganden ske enligt bestämmelserna i detta avsnitt.

2. Finansieringsöverenskommelser med den mottagande AVS-staten eller det mottagande ULT får slutas senast den 31 december år n + 1, där år n är det år då kommissionen ingår det finansiella åtagandet.

Om finansieringsöverenskommelsen inte sluts inom den tidsfrist som anges i första stycket skall motsvarande anslag förfalla.

3. Kommissionen skall vara förpliktad att betala ut motsvarande belopp ur EUF:s medel när delegationschefen, i egenskap av utanordnare utsedd genom vidaredelegering, har godkänt

a) de kontrakt och de programkostnadsberäkningar som avses i artikel 80.4 i denna förordning i enlighet med artikel 36.2 i bilaga IV till AVS-EG-avtalet och de bestämmelser som antagits för att genomföra ULT-beslutet.

b) överenskommelsen om bidrag.

Värdet på det kontrakt, den programkostnadsberäkning eller det bidrag som godkänts skall bokföras i den behörige utanordnarens räkenskaper. Denna bokföring skall i räkenskaperna benämnas "avsatta medel".

Kommissionen skall bokföra dessa medel mot de övergripande åtaganden som motsvarar de berörda finansieringsöverenskommelserna.

4. I enlighet med de principer om en sund ekonomisk förvaltning som avses i artikel 4 och inom ramen för sina befogenheter skall kommissionen sträva efter att säkerställa att:

a) de enskilda rättsliga åtaganden som ingås för att genomföra de finansieringsöverenskommelser som avses i punkt 2 skall slutas senast tre år efter det finansiella åtagandet,

b) om enskilda rättsliga åtaganden ingåtts i syfte att genomföra en finansieringsöverenskommelse enligt punkt 2 men inte gett upphov till några betalningar under tre år, skall de anslag som avsatts för ändamålet dras tillbaka.

De enskilda rättsliga åtaganden som avses i första stycket är kontrakt och överenskommelser om bidrag samt programkostnadsberäkningar som ingåtts av en AVS-stat eller ett ULT, av dess myndigheter eller av kommissionen i dess namn och för dess räkning.

Vid tillämpningen av första och andra styckena skall kommissionen efter överenskommelse med mottagande AVS-stater eller ULT införa nödvändiga bestämmelser i de finansieringsöverenskommelser som avses i punkt 2.

5. Ett projekt skall avslutas och de medel som avses i punkterna 1-4 skall frigöras när de rättsliga åtaganden som ingåtts för projektet gentemot tredje man - antingen av en AVS-stat, ett ULT, dess myndigheter eller kommissionen i dess namn och för dess räkning - har fullgjorts och när de betalningar som skett och inkomster som uppburits i samband med projektet är bokförda.

6. Bestämmelserna i punkt 4 skall tillämpas utan att beslut som rådet kan komma att fatta inom ramen för artiklarna 96 och 97 i AVS-EG-avtalet åsidosätts.

Avsnitt 5

Kontroll av utgifter

Artikel 55

Kontrollen av utgifter är den handling genom vilken den behörige utanordnaren skall

a) verifiera att mottagaren har giltiga anspråk,

b) fastställa och verifiera att fordran existerar och vilket belopp den uppgår till,

c) verifiera fordrans förfallovillkor.

Artikel 56

1. För att en utgift skall få godkännas skall den stödjas på styrkande handlingar som visar att fordringsägaren har en giltig fordran, antingen genom att handlingarna styrker levererade varor eller tjänster eller utförda bygg- och anläggningsarbeten eller genom att de på annat sätt motiverar betalningen. De styrkande handlingar som skall bifogas betalningsordern och de upplysningar som dessa skall innehålla skall möjliggöra kontrollerna enligt artiklarna 55, 58 och 60.

2. Innan beslutet om att godkänna en utgift fattas skall den behörige utanordnaren antingen personligen granska de styrkande handlingarna eller på sitt eget ansvar se till att en sådan granskning utförs.

3. Beslutet om att godkänna utgifterna skall ske genom påskriften "kan betalas" samt den behörige utanordnarens underskrift.

Artikel 57

Kriterierna för när påskriften "kan betalas" får göras skall fastställas av chefsutanordnaren i linje med motsvarande bestämmelser i genomförandebestämmelserna för den allmänna budgetförordningen.

Artikel 58

Om systemet inte är datoriserat skall påskriften "kan betalas" ske genom en stämpel och den behörige utanordnarens underskrift. Om systemet är datoriserat skall påskriften "kan betalas" föras in i systemet av den behörige utanordnaren efter angivande av lösenord.

Avsnitt 6

Godkännande av utgifter

Artikel 59

Ett godkännande av en utgift är den handling genom vilken den behörige utanordnaren genom att utfärda en betalningsorder ger räkenskapsföraren instruktion att betala en utgift som han har kontrollerat.

Artikel 60

När en betalningsorder skall upprättas skall den behörige utanordnaren försäkra sig om att

a) betalningsordern upprättats på korrekt sätt, d.v.s. att utgiften dessförinnan har kontrollerats och bekräftats genom påskriften "kan betalas"

b) betalningsordern faktiskt får belasta det aktuella åtagandet,

c) rätt post har konterats,

d) anslagen är disponibla, och att

e) betalningsmottagaren är korrekt angiven.

Artikel 61

I betalningsordern skall följande anges:

a) Vilket budgetårs anslag som skall belastas.

b) Vilken samarbetsform och vilket anslag som avses, i enlighet med artikel 3.

c) Hänvisningar till det rättsliga åtagande som betalningen grundar sig på.

d) En hänvisning till det finansiella åtagande som betalningen skall bokföras mot.

e) Det belopp som skall utbetalas, med angivande av valuta.

f) Betalningsmottagarens namn och adress.

g) Bankkontonummer som skall krediteras.

h) Ändamålet med utgiften.

i) Betalningssätt.

Betalningsordern skall dateras och undertecknas av chefsutanordnaren, och därefter översändas till räkenskapsföraren.

Artikel 62

De styrkande handlingarna skall förvaras av chefsutanordnaren.

Avsnitt 7

Utbetalning

Artikel 63

1. En betalning får endast ske under förutsättning att det dokumenteras att den berörda insatsen överensstämmer med den grundläggande rättsakten eller kontraktet; betalningen kan ta följande former:

a) Samtliga utestående belopp betalas samtidigt.

b) En betalning av de utestående beloppen enligt följande förfaranden:

i) Belopp utbetalas som förfinansiering, vilka även får delas upp i flera utbetalningar.

ii) En eller flera mellanliggande utbetalningar utförs medan åtgärden genomförs.

iii) De utestående beloppen regleras genom en slutbetalning.

2. Vid bokföringen skall det göras åtskillnad mellan de olika typer av betalning som avses i punkt 1.

3. Förfinansiering är avsedd att ge mottagaren en likviditet och den får uppdelas i flera olika utbetalningar.

4. En mellanliggande utbetalning, vilken får ske i omgångar, är avsedd att på grundval av en utgiftsberäkning ersätta sådana utgifter som mottagaren åsamkas medan insatsen pågår. Den får, om inte annat föreskrivs i den grundläggande rättsakten eller kontraktet, helt eller delvis täcka de belopp som utbetalats som förfinansiering.

5. Slutavräkningen skall utformas som reglering genom slutbetalning, vilken inte får ske i omgångar och skall täcka samtliga föregående betalningar, eller genom ett betalningskrav.

Artikel 64

Betalningen skall utföras av räkenskapsföraren inom ramen för de disponibla medlen.

Artikel 65

Betalningar skall göras via de bankkonton som anges i artikel 28. Förfarandena för att öppna, förvalta och använda sådana konton skall fastställas av kommissionen.

Som ett led i dessa förfaranden skall det fastställas att alla gireringar och bankbetalningar skall kräva underskrifter från två behöriga anställda.

Artikel 66

1. Om delegationschefen genom vidaredelegering har tilldelats befogenheten som utanordnare i enlighet med artikel 21.2 får de berörda betalningarna genomföras - där så är lämpligt på platsen - av en räkenskapsförare som också utses genom vidaredelegering.

Räkenskapsföraren får verkställa betalningar i lokal valuta från den nationelle utbetalarens konto i en AVS-stat eller i ett ULT samt betalningar i nationella valutor från ett eller flera nationella utbetalares konton inom gemenskapen.

2. När det gäller betalningar som utförs av en räkenskapsförare som utsetts genom vidaredelegering skall den behörige utanordnaren se till att kontroller genomförs, antingen före eller efter att betalningarna effektuerats samt i samband med att de bokförs.

Avsnitt 8

Tidsfrister för betalningar

Artikel 67

Förfarandena för kontroll, godkännande och betalning av utgifter skall vara fullbordade senast 90 dagar efter det att den händelse som motiverar utbetalningen fullbordats. Den nationelle utanordnaren skall godkänna utgiften och underrätta delegationschefen om detta senast 45 dagar före förfallodatum.

Krav på ersättning vid betalningsförseningar, för vilka kommissionen är ansvarig enligt artikel 37 i bilaga IV till AVS-EG-avtalet, skall täckas av kommissionen via de medel eller de konton som avses i artikel 6.2 i denna förordning.

KAPITEL 7

DATASYSTEM

Artikel 68

1. Om inkomst- och utgiftstransaktioner hanteras med hjälp av datorsystem, kan elektroniska signaturer användas.

2. Om datasystem och delar av datasystem används för genomförandet av budgeten, krävs en fullständig beskrivning av varje system eller underavdelning av ett sådant system.

I varje beskrivning skall ingå en redogörelse för innehållet i varje datafält samt för hur varje enskild transaktion behandlas i systemet. Det skall också finnas en beskrivning av hur systemet garanterar en komplett verifieringskedja för varje transaktion.

3. Uppgifterna i de datoriserade systemen och undersystemen skall arkiveras med bestämda mellanrum och bevaras på säker plats.

KAPITEL 8

INTERNREVISORN

Artikel 69

Kommissionens internrevisor skall vara internrevisor också för EUF. Revisorn skall utöva sina uppgifter enligt gällande internationella normer. Han är ansvarig gentemot kommissionen för att systemen och förfarandena för att utnyttja de EUF-medel för vilka kommissionen svarar för förvaltningen enligt artikel 1 fungerar tillfredsställande. Internrevisorn får inte samtidigt vara utanordnare eller räkenskapsförare.

Artikel 70

1. Internrevisorn skall ge råd till kommissionen i fråga om riskförebyggande genom att på oberoende basis avge yttranden om förvaltnings- och kontrollsystemens kvalitet och genom att utfärda rekommendationer om hur transaktioner kan genomföras mera effektivt, samt verka för att institutionens resurser används omdömesgillt och enligt principerna om sund ekonomisk förvaltning. Han kan också kallas för att ge råd i samma frågor till myndigheterna i AVS-staterna eller ULT.

Internrevisorn skall ansvara för att

a) bedöma om interna förvaltningssystem är lämpligt utformade och tillräckligt effektiva, och hur de olika avdelningarna genomför gemenskapens politik, program och åtgärder med hänsyn tagen till därmed förbundna risker,

b) bedöma om de system för intern kontroll som används vid varje åtgärd som ingår i budgetens genomförande är lämpligt utformade och effektiva.

2. Internrevisorn skall ha fullständig och obegränsad tillgång till de uppgifter som behövs för tjänsteutövningen, om så behövs på plats, även i medlemsstaterna och i tredje land.

3. Internrevisorn skall rapportera till kommissionen om sina konstateranden och rekommendationer. Kommissionen skall se till att åtgärder vidtas med anledning av internrevisorns rekommendationer. Internrevisorn skall också förelägga kommissionen en årsrapport över internrevisionen med angivande av vilka granskningar som utförts och av vilket slag, de rekommendationer som lagts fram och vilka åtgärder som vidtagits med anledning av dem.

4. Kommissionen skall årligen förelägga den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten en rapport med angivande av vilka granskningar som utförts och av vilket slag, de rekommendationer som lagts fram och vilka åtgärder som vidtagits med anledning av dem.

Artikel 71

De särskilda reglerna för internrevisorn skall vara desamma som i genomförandebestämmelserna för den allmänna budgetförordningen, särskilt vad gäller garantierna för hans ställning och de omständigheter under vilka disciplinära åtgärder kan riktas mot honom.

AVDELNING IV

OFFENTLIG UPPHANDLING

KAPITEL 1

TILLÄMPNINGSOMRÅDE

Artikel 72

1. Med offentlig upphandling avses avtal mot ersättning som ingås skriftligen av en upphandlande myndighet i den mening som avses i artikel 73 och som gäller tillhandahållande mot betalning av lös eller fast egendom eller tjänster, eller utförande av bygg- och anläggningsarbeten, där betalningen helt eller delvis belastar budgeten.

Avtalen kan avse

a) leverans av varor,

b) bygg- och anläggningsarbeten, eller

c) tillhandahållande av tjänster.

2. Bestämmelserna i denna avdelning skall inte tillämpas på bidrag.

Artikel 73

1. Med upphandlande myndigheter avses i denna avdelning

a) mottagande AVS-stater eller organ som handlar på deras uppdrag, eller deras företrädare,

b) kommissionen för upphandlingar i eget namn,

c) kommissionen i ett eller flera mottagande AVS-staters namn och för deras räkning,

d) ett organ som lyder under nationell eller internationell rätt eller fysiska eller juridiska personer som har undertecknat ett kontrakt eller en överenskommelse om finansiering eller bidrag med en eller flera AVS-stater eller kommissionen om att genomföra ett program eller projekt.

2. Upphandlingsförfarandet skall regleras i de överenskommelser om finansiering eller bidrag som avses i artikel 51.3.

KAPITEL 2

FÖRFARANDEN OCH PRINCIPER FÖR OFFENTLIG UPPHANDLING

Artikel 74

1. Vid upphandlingar som gäller åtgärder finansierade genom EUF för en eller flera AVS-staters räkning skall de förfaranden som anges i artikel 28 i bilaga IV till AVS-EG-avtalet användas.

Vid upphandlingar som gäller åtgärder finansierade genom EUF för ett eller flera ULT:s räkning skall de förfaranden som anges i genomförandebestämmelserna till ULT-beslutet användas.

2. När kommissionen fungerar som upphandlande myndighet för genomförandet av humanitärt bistånd eller katastrofbistånd inom ramen för AVS-EG-avtalet eller associeringsbeslutet för de utomeuropeiska länderna och territorierna, skall den följa gällande gemenskapsbestämmelser för offentliga upphandlingar.

KAPITEL 3

DELTAGANDE I UPPHANDLING

Artikel 75

1. Deltagande i anbudsinfordringar och tilldelning av kontrakt som finansieras av EUF skall stå öppna på lika villkor enligt villkoren i artikel 20 i bilaga IV i AVS-EG-avtalet.

2. Deltagande i anbudsinfordringar skall stå öppet för personer från länder utanför AVS-kretsen och gemenskapen, inklusive ULT, enligt villkoren i artikel 22 i bilaga IV i AVS-EG-avtalet.

Artikel 76

Kommissionen skall inom ramen för sina befogenheter enligt AVS-EG-avtalet och de villkor som anges i artikel 21 i bilaga IV till det avtalet sträva efter att få till stånd ett så brett deltagande som möjligt på lika villkor i anbudsinfordringar för kontrakt som finansieras av EUF, och därvid följa principerna om öppenhet, proportionalitet, likabehandling och icke-diskriminering.

Artikel 77

Kommissionen skall inom ramen för de befogenheter som den ges i AVS-EG-avtalet vidta åtgärder för att i enlighet med de tillämpliga bestämmelserna i den allmänna budgetförordningen inrätta en central databas över de anbudssökande och anbudsgivare som enligt reglerna i artikel 28 i bilaga IV till AVS-EG-avtalet befinner sig i en situation som utesluter dem från att delta i upphandling i samband med åtgärder som finansieras av EUF.

KAPITEL 4

OFFENTLIGGÖRANDE

Artikel 78

Kommissionen skall inom ramen för sina befogenheter enligt AVS-EG-avtalet på de villkor som anges i artiklarna 21 och 34 i bilaga IV till det avtalet vidta nödvändiga åtgärder för att offentliggöra internationella anbudsinfordringar i Europeiska unionens officiella tidning och på Internet.

Artikel 79

1. Kommissionen skall inom ramen för sina befogenheter enligt AVS-EG-avtalet vidta alla lämpliga åtgärder för att effektivt informera berörda ekonomiska aktörer, särskilt genom att regelbundet offentliggöra meddelanden om de program och projekt som skall finansieras med hjälp av EUF-medel.

2. Med angivande av syfte, innehåll och belopp för det planerade projektet skall kommissionen på lämpligt sätt offentliggöra bland annat följande:

a) Projektbeskrivningar.

b) En sammanfattning av de finansieringsförslag som kommissionen fattat beslut om efter yttrande från EUF-kommittén.

3. Kommissionen skall inom ramen för sina befogenheter enligt AVS-EG-avtalet se till att resultaten av anbudsinfordringarna offentliggörs så snabbt som möjligt.

AVDELNING V

GENOMFÖRANDE I EGEN REGI

Artikel 80

1. Denna avdelning innehåller bestämmelser om genomförande i egen regi enligt artikel 24 i bilaga IV till AVS-EG-avtalet. Den gäller även i tillämpliga delar det ekonomiska samarbetet med ULT.

2. Vid genomförande i direkt egen regi genomförs projekten och programmen direkt av de offentliga myndigheterna i AVS-staten eller AVS-staterna i fråga.

Gemenskapens bidrag till de berörda tjänsteställenas utgifter skall beviljas i form av utrustning och/eller material som behövs eller i form av medel för rekrytering av nödvändig extra personal, som experter från den berörda AVS-staten eller en annan AVS-stat. Gemenskapen deltar endast genom att skjuta till extra medel och täcka tillfälliga genomförandekostnader som bara gäller åtgärden i fråga.

Budgetförvaltningen av ett projekt som genomförs i administrativ regi enligt första och andra stycket äger rum i form av förskott från en förvaltare och en räkenskapsförare som utsetts av den nationelle utanordnaren med förhandsgodkännande från delegationschefen.

3. Vid indirekt genomförande i egen regi skall de upphandlande myndigheterna enligt artikel 73.1 a överlämna uppgifterna i samband med genomförandet av projekten eller programmen till offentliga, halvoffentliga eller privata organ som juridiskt är åtskilda från AVS-staten eller AVS-staterna i fråga. Organet i fråga tar i detta fall på sig uppgiften att förvalta och genomföra projektet eller programmet i den nationelle utanordnarens ställe. Bland de uppgifter som kan delegeras på detta sätt märks befogenheten att sluta kontrakt, förvalta kontrakt och sköta bygg- och anläggningsarbeten i den eller de berörda AVS-staternas namn och på deras vägnar.

4. Genomförande i egen regi skall ske med hjälp av ett program för de beräknade kostnaderna, nedan benämnt "kostnadsberäkning". Detta är ett dokument där behoven av personal och material fastställs tillsammans med budgeten och de tekniska och administrativa metoderna för genomförandet av ett projekt under en bestämd tidsperiod i form av offentligt kontrakt, eventuellt efter en offentlig upphandling och med hjälp av bestämda bidrag. Varje kostnadsberäkning skall tas fram av förskottsförvaltaren och räkenskapsföraren enligt punkt 2 vid direkta kontrakt och av det utomstående organ som nämns i punkt 3 vid indirekta kontrakt, varefter den skall godkännas av den nationelle utanordnaren och delegationschefen innan den verksamhet som behandlas i dokumentet inleds.

5. I den verksamhet som genomförs utifrån en kostnadsberäkning enligt punkt 4 skall anbudsförfaranden genomföras och bidrag beviljas enligt vad som fastställs i respektive avdelning IV och VI. Särskilt skall förslag om tilldelningar av kontrakt godkännas av delegationschefen enligt artikel 36 i bilaga IV till AVS-EG-avtalet. Detsamma gäller förslag om beviljande av bidrag.

6. När projekt eller program genomförs med hjälp av genomförande i egen regi, bör detta nämnas i det finansieringsavtal som avses i artikel 51.3.

Artikel 81

Vid indirekt genomförande i egen regi skall de upphandlande myndigheterna enligt artikel 73.1 a sluta ett tjänsteavtal med ett utomstående organ. Kommissionen skall se till att avtalet innehåller följande:

a) Lämpliga bestämmelser om hur användandet av EUF:s medel skall kontrolleras av chefsutanordnaren, delegationschefen, OLAF och den nationelle utanordnaren samt revisionsrätten och AVS-statens eller AVS-staternas nationella kontrollorgan.

b) En klar definition och en tydlig avgränsning av vilka befogenheter som delegeras till organet i fråga och vilka som ligger kvar hos den nationelle utanordnaren.

c) De förfaranden som skall följas vid utövandet av de delegerade befogenheterna, som valet av den verksamhet som skall finansieras, tilldelandet av kontrakt och skötsel av bygg- och anläggningsarbeten.

d) En möjlighet till efterhandsgranskning och ekonomiska påföljder om bidrag har beviljats eller kontrakt har tilldelats ett utomstående organ enligt andra förfaranden än dem som avses i c.

e) Bestämmelser om en faktisk åtskillnad mellan utanordnarens och räkenskapförarens funktioner.

f) Ett effektivt system för intern kontroll av hur medlen förvaltas.

g) Bestämmelser om att räkenskaperna över den ekonomiska förvaltningen och redovisningen av dessa skall vara utformade så att en korrekt användning av EUF:s medel kan styrkas.

AVDELNING VI

BIDRAG

KAPITEL 1

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Artikel 82

1. Inom den centraliserade förvaltningen ges bidrag i form av belopp som belastar de medel som kommissionen har anslagit till EUF direkt och utan krav på återbetalning, för att finansiera

a) antingen en åtgärd som syftar till förverkligandet av ett mål som ingår i AVS-EG-avtalet eller i ULT-beslutet, eller ett program eller projekt som har antagits enligt bestämmelserna i dessa,

b) eller administrativa utgifter för en organisation som arbetar för ett sådant mål.

Bidragen skall regleras genom en skriftlig överenskommelse.

2. Som bidrag i den mening som avses i denna avdelning skall inte räknas

a) finansieringsavtal enligt artikel 51.3 a,

b) offentliga upphandlingar enligt avdelning IV eller genomförande i egen regi enligt avdelning V,

c) utlånade medel, garantier, förvärv av andelar, räntesubventioner eller andra ekonomiska interventioner från EIB,

d) direkt eller indirekt budgetstöd som lämnas för skuldlättnad eller för exportinkomster vid kortsiktiga fluktuationer,

e) belopp som överförts till organisationer som befullmäktigats av kommissionen enligt artiklarna 14 och 15, eller inom ramen för gemensam förvaltning enligt artikel 16.

KAPITEL 2

PRINCIPER FÖR BEVILJANDE AV BIDRAG

Artikel 83

1. Bidrag skall beviljas enligt principerna om öppenhet och likabehandling. Bidrag får inte ackumuleras eller beviljas retroaktivt, och de måste innebära samfinansiering.

2. Bidrag får inte ha till syfte eller effekt att mottagaren gör en vinst.

Artikel 84

1. När en åtgärd inom ramen för den centraliserade förvaltningen kräver finansiering i form av bidrag skall det i verksamhetsplaneringen för åtgärden ingå en programplanering, med undantag för stöd i krissituationer och humanitära hjälpinsatser.

Planeringen skall inledas genom att en ansökningsomgång offentliggörs, utom i väl motiverade och brådskande undantagsfall eller om omständigheterna gör att endast en mottagare kan komma i fråga.

2. Alla bidrag som beviljas skall offentliggöras på årsbasis, med förbehåll för hänsyn till säkerhet och konfidentialitet.

Artikel 85

1. Varje mottagare får bara beviljas ett bidrag från EUF:s medel för varje enskild åtgärd.

2. Varje mottagare får bara beviljas ett bidrag från EUF:s medel för administrationskostnader per mottagarens budgetår.

Artikel 86

1. Bidrag får inte beviljas för redan inledda åtgärder, om inte mottagaren kan visa att det var nödvändigt att inleda åtgärden innan överenskommelsen om bidrag undertecknades.

Om så är fallet får inga insatser som genomförts innan bidragsansökan lämnades in finansieras genom bidraget, utom i särskilda och vederbörligen motiverade undantagsfall samt i fråga om utgifter som är nödvändiga för att insatser i krissituationer eller humanitära insatser skall kunna bedrivas på ett effektivt sätt i enlighet med bestämmelserna i AVS-EG-avtalet eller ULT-beslut.

Bidrag får aldrig beviljas för åtgärder som redan fullbordats.

2. Inga överenskommelser om bidrag för administrationskostnader får undertecknas efter det att mer än fyra månader av mottagarens räkenskapsår har förflutit. Bidraget får inte täcka utgifter som uppstått innan ansökan om bidrag lämnats in eller innan bidragsmottagarens budgetår inletts.

Artikel 87

En åtgärd får finansieras i sin helhet från EUF:s medel enbart om detta är nödvändigt för att åtgärden skall kunna genomföras.

KAPITEL 3

FÖRFARANDE FÖR BEVILJANDE

Artikel 88

1. Bidrag kan beviljas till åtgärder som syftar till förverkligandet av ett mål som ingår i AVS-EG-avtalet eller ULT-beslutet, eller i ett program eller projekt som har antagits enligt bestämmelserna i dessa, och för vilka ansökan har inlämnats skriftligen av en juridisk person. Beroende på åtgärdens karaktär och mottagarens syfte kan bidrag undantagsvis också beviljas fysiska personer på de villkor som anges i AVS-EG-avtalet respektive ULT-beslutet.

2. Bidrag får inte beviljas sökande som vid tidpunkten för förfarandet för beviljande av bidrag är utesluten från deltagande i upphandlingar enligt gemenskapsreglerna för offentlig upphandling.

Sökandena skall intyga att de inte befinner sig i en sådan situation som avses i första stycket.

3. Chefsutanordnaren kan tillämpa effektiva, proportionerliga och avskräckande administrativa eller ekonomiska sanktioner mot sökande som avstängs från bidrag med stöd av punkt 2.

Artikel 89

1. Urvalskriterierna skall göra det möjligt att bedöma den sökandes kapacitet att genomföra den åtgärd eller det arbetsprogram som föreslagits.

2. Tilldelningskriterierna skall göra det möjligt att bedöma kvaliteten på de enskilda förslagen i förhållande till de fastställda målen och prioriteringarna.

Artikel 90

1. Förslagen skall bedömas av en bedömningskommitté utifrån på förhand angivna urvals- och tilldelningskriterier i syfte att välja ut lämpliga förslag för finansiering.

2. Utifrån denna bedömning skall den behörige utanordnaren sedan fastställa en förteckning över de mottagare som valts samt de respektive beloppen.

3. Den behörige utanordnaren skall skriftligen underrätta den sökande om vad som beslutats. Om en ansökan om bidrag inte beviljas skall institutionen meddela den ansökande orsakerna till detta beslut, i synnerhet med avseende på de urvals- och tilldelningskriterier som offentliggjorts. Den sökande skall underrättas inom femton dagar efter det att mottagarna underrättats om att deras ansökan beviljats.

KAPITEL 4

UTBETALNING

Artikel 91

Utbetalningarna skall fördelas över tiden med hänsyn till de ekonomiska riskerna, åtgärdens varaktighet och hur långt genomförandet framskridit eller vilka kostnader mottagaren ådragit sig.

Artikel 92

Den behörige utanordnaren får kräva att mottagaren i förväg ställer en säkerhet i syfte att begränsa de ekonomiska risker som är förknippade med förfinansiering.

Med tanke på de svårigheter som andra aktörer än stater har att få tillgång till lokala banktjänster skall sådan säkerhet begäras för förfinansiering som överstiger en miljon euro eller utgör mer än 90 % av det totala bidragsbeloppet. Den ansvarige utanordnaren får dock från denna skyldighet undanta mottagare som har ingått ett ramavtal om partnerskap.

Artikel 93

1. Bidragsbeloppet skall inte betraktas som definitivt förrän kommissionen godkänt en slutrapport och slutliga räkenskaper; utan att detta påverkar kommissionens möjlighet att genomföra ytterligare kontroller i ett senare skede.

2. Om mottagaren inte uppfyller sina skyldigheter enligt lag eller överenskommelse skall bidraget dras in tillfälligt och får, sedan mottagaren fått möjlighet att lämna synpunkter, reduceras eller dras in helt.

KAPITEL 5

GENOMFÖRANDE

Artikel 94

1. När mottagaren måste göra en upphandling för att genomföra en åtgärd skall det i den bidragsöverenskommelse som avses i artikel 82.1 fastställas förfaranden som följer gemenskapens regler för upphandlingar inom ramen för samarbete med tredje land.

2. Det skall i alla överenskommelser om bidrag uttryckligen anges att kommissionen, OLAF och revisionsrätten skall ha befogenhet att utföra kontroller av dokument och på platsen hos alla de aktörer som tilldelats ekonomiskt stöd från EUF:s medel samt hos de underentreprenörer som dessa anlitar.

Artikel 95

Vid decentraliserad förvaltning enligt artikel 13 skall kommissionen arbeta för att få mottagarna i AVS-staterna och ULT att tillämpa förvaltningsmetoder som motsvarar dem som föreskrivs i denna avdelning.

AVDELNING VII

LÖPANDE RÄKENSKAPER

KAPITEL 1

REDOVISNING

Artikel 96

1. Kommissionen skall senast den 31 juli varje år fastställa EUF:s räkenskaper, som skall visa fondens ekonomiska ställning den 31 december föregående budgetår. Europeiska gemenskapernas räkenskaper skall omfatta

a) de redovisningar som avses i artikel 100,

b) rapporten om genomförandet av budgeten enligt artikel 101,

c) EIB:s årsbokslut och övriga handlingar från banken enligt artikel 125.2.

2. EUF:s räkenskaper skall åtföljas av en rapport om budgetförvaltningen för året med en noggrann beskrivning av följande:

a) Hur budgetårets mål har uppfyllts, enligt principen om sund ekonomisk förvaltning.

b) Den finansiella situationen och de händelser som har haft avgörande inflytande på budgetårets verksamhet.

Artikel 97

Räkenskaperna skall vara formellt korrekta, sanningsenliga och fullständiga och ge en rättvisande bild av följande faktorer:

a) För redovisningarna: tillgångar och skulder, kostnader och intäkter, kassaflöden och rättigheter och skyldigheter som inte tas upp i beräkningen av tillgångar och skulder.

b) För rapporterna om genomförandet av budgeten: hur budgetanslagen utnyttjats och hur utgifts- och inkomstsidan i budgeten utfallit.

Artikel 98

De redovisningar som avses i artikel 100 skall upprättas på grundval av följande allmänt godtagna redovisningsprinciper:

a) Principen om kontinuerlig verksamhet.

b) Försiktighetsprincipen.

c) Principen om beständiga redovisningsmetoder.

d) Principen om uppgifters jämförbarhet.

e) Väsentlighetsprincipen.

f) Principen om att inte tillämpa kvittning.

g) Principen att innehåll går före form.

h) Periodiserad redovisning.

Artikel 99

1. Enligt principen om periodiserad redovisning skall de redovisningar som avses i artikel 100 omfatta alla kostnader och intäkter som avser det aktuella budgetåret, oavsett när betalningarna eller inkasseringarna ägt rum.

2. Värdet på tillgångar och skulder skall bestämmas enligt de värderingsregler som följer av redovisningsmetoderna enligt artikel 111.

Artikel 100

1. Redovisningarna skall utarbetas av räkenskapsföraren och uttryckas i miljoner euro. De skall innehålla följande:

a) Balansräkningen skall visa situationen på skuldsidan, den finansiella ställningen samt det ekonomiska resultatet per den 31 december det föregående budgetåret. Dess struktur skall följa Europaparlamentets och rådets direktiv om årsbokslut i vissa typer av bolag, dock med hänsyn tagen till särdragen i EUF:s verksamhet.

b) Tabellen över kassaflöden skall visa vilka in- och utbetalningar som skett under budgetåret liksom behållningen av likvida medel vid budgetårets slut.

c) En förteckning över EUF:s fordringar som visar

i) fordringar som återstår att inkassera vid budgetårets början,

ii) fordringar som fastställts under budgetåret,

iii) belopp som har inkasserats under budgetåret,

iv) avskrivning av fastställda fordringar,

v) utestående belopp vid budgetårets slut.

2. Till de redovisningar som avses i punkt 1 skall fogas en bilaga med kompletterande uppgifter och kommentarer samt en anmärkning med de redovisningsprinciper som har följts vid upprättandet och framläggandet av räkenskaperna.

Artikel 101

1. Rapporterna om det finansiella genomförandet skall utarbetas av räkenskapsföraren och uttryckas i miljoner euro. De skall utvisa resultatet av budgetgenomförandet med en sammanställning av samtliga inkomster och utgifter under budgetåret. En bilaga skall innehålla kompletteringar och anmärkningar till ovan nämnda sammanställning.

2. Rapporterna om det finansiella genomförandet skall innehålla följande tabeller, upprättade av chefsutanordnaren i samarbete med räkenskapsföraren och uttryckta i miljoner euro:

a) En förteckning över förändringar under föregående budgetår i de anslagsposter som anges i bilagan.

b) En förteckning som uppdelad på anslagsposter visar de totala belopp för åtaganden, avsatta medel och gjorda betalningar under budgetåret samt ackumulerade belopp sedan igångsättandet av EUF.

c) Förteckningar, uppdelade på anslagsposter, länder, territorier, regioner och underregioner, som visar de totala beloppen för åtaganden, avsatta medel och gjorda betalningar under budgetåret samt ackumulerade belopp sedan igångsättandet av EUF.

Artikel 102

Kommissionen skall överlämna förslaget till räkenskaper till revisionsrätten senast den 31 mars året efter budgetåret. Den skall också överlämna den rapport över den finansiella och ekonomiska förvaltningen som avses i artikel 96 till Europaparlamentet, rådet och revisionsrätten senast den 30 april.

Artikel 103

1. Revisionsrätten skall senast den 15 juni meddela sina iakttagelser i fråga om de preliminära redovisningarna för de delar av EUF:s medel för vilka kommissionen sköter det finansiella genomförandet enligt artikel 1.2, så att kommissionen har möjlighet att i de slutliga redovisningarna föra in de ändringar som bedöms nödvändiga.

2. Kommissionen skall godkänna de slutliga redovisningarna och senast den 31 juli året efter budgetåret överlämna dem till Europaparlamentet, rådet och revisionsrätten.

3. De slutliga räkenskaperna skall offentliggöras senast den 31 oktober året efter räkenskapsåret i Europeiska unionens officiella tidning, åtföljda av revisionsrättens revisionsförklaring för den del av EUF:s medel för vilka kommissionen sköter det finansiella genomförandet enligt artikel 1.2.

KAPITEL 2

UPPGIFTER OM UTNYTTJANDET AV EUF:s MEDEL

Artikel 104

1. Kommissionen och EIB skall var för sig kontrollera hur det bistånd som lämnats genom EUF har utnyttjats av AVS-staterna, ULT och andra mottagare och hur de projekt som finansierats genom EUF har genomförts, och härvid skall de fästa särskild vikt vid de mål som anges i artiklarna 55 och 56 i AVS-EG-avtalet och motsvarande bestämmelser i ULT-beslutet.

2. EIB skall regelbundet informera kommissionen om genomförandet av de projekt som finansieras av EUF och administreras av EIB, enligt de förfaranden som fastställs i förvaltningsriktlinjerna för investeringsanslaget.

3. Kommissionen och EIB skall till EUF-kommittén överlämna uppgifter om hur EUF:s medel används operativt, uppdelade på nationella och regionala anslag som anges i bilagan till denna förordning. Uppgifterna skall också omfatta hur de projekt och program som finansierats genom investeringsanslaget har genomförts. Uppgifterna skall av kommissionen överlämnas till revisionsrätten enligt artikel 32.4 i det interna avtalet.

KAPITEL 3

LÖPANDE RÄKENSKAPER

Artikel 105

1. Räkenskaperna skall fungera som ett system för att strukturera och redovisa finansiell information och vara utformade så att sifferuppgifter där kan sammanföras, klassificeras och registreras.

2. Räkenskaperna skall delas in i allmänna räkenskaper och budgeträkenskaper. Räkenskaperna skall föras per budgetår och uttryckas i euro.

3. Uppgifterna i de allmänna räkenskaperna och budgeträkenskaperna skall fastställas vid budgetårets utgång för att användas som underlag för de redovisningar som behandlas i kapitel 1.

4. Bestämmelserna i punkterna 2 och 3 skall inte utgöra något hinder för att chefsutanordnarna därutöver kan hålla en kostnadsbokföring.

Artikel 106

Räkenskapsföraren skall ansvara för uppföljning och redovisning av inbetalningar och övriga inkomster från medlemsstaterna.

Artikel 107

I de allmänna räkenskaperna skall alla konteringshändelser och transaktioner under budgetåret registreras i kronologisk ordning enligt metoden för dubbel bokföring med syftet att fastställa EUF:s ekonomiska och finansiella ställning, varvid saldot utgör EUF:s balansräkning.

Artikel 108

1. Kontorörelser och saldon skall föras in i respektive liggare.

2. All registrering i räkenskaperna, inklusive korrigeringar, skall stödja sig på styrkande dokument, och det skall göras hänvisningar till dessa dokument i räkenskaperna.

3. Systemet skall göra det möjligt att spåra varje enskild transaktion.

Artikel 109

Från budgetårets slut fram till dess att räkenskaperna avslutas skall räkenskapsföraren göra de korrigeringar som behövs för att få till stånd en korrekt, fullständig och rättvisande redovisning, förutsatt att dessa korrigeringar inte leder till utbetalningar eller inbetalningar som måste hänföras till det berörda budgetåret.

Artikel 110

1. Budgeträkenskaperna skall göra det möjligt att i detalj följa genomförandet av EUF:s budget.

De skall visa samtliga

a) anslag,

b) åtaganden,

c) avsatta medel,

d) betalningar, fastställda fordringar och inkasseringar som skett under året med angivande av fullständigt belopp och utan justeringar dem emellan.

2. När åtaganden, inkomster, utbetalningar och fordringar är angivna i inhemsk valuta skall vid behov bokföringssystemet göra det möjligt att redovisa dem både i nationell valuta och i euro.

3. De åtaganden som anges i artikel 51 skall redovisas i euro till det värde som anges i kommissionens finansieringsbeslut.

De avsatta medel som anges i artikel 54.3 skall redovisas i euro till motvärdet av de kontrakt och beräkningar som sluts av biståndsmottagande AVS-stat eller ULT eller av kommissionen för att kunna genomföra projektet. I motvärdet skall i tillämpliga fall följande ingå:

a) En avsättning för betalning av ersättningsberättigande kostnader vid framläggande av verifikationer.

b) En avsättning för prisändringar och oförutsedda utgifter enligt vad som fastställs i de kontrakt som EUF finansierar.

c) En finansiell avsättning för valutakursfluktuationer.

4. De omräkningskurser som används vid slutredovisningen av de betalningar som görs inom ramen för de projekt eller program som avses i del 4 i AVS-EG-avtalet och bilaga IV till det avtalet eller ULT-beslutet, skall vara de kurser som gäller den dag då de kommissionskonton som avses i artikel 28 debiteras.

5. Alla bokföringsunderlag som avser fullgörandet av ett åtagande skall bevaras i fem år räknat från dagen för beslutet att bevilja ansvarsfrihet för genomförandet av EUF:s budget enligt artikel 119 för det budgetår under vilket räkenskaperna för åtagandet avslutades.

Artikel 111

1. Räkenskapsföraren skall fastställa tillämpliga regler och metoder för räkenskaperna. Han skall i samråd med chefsutanordnaren fastställa kontoplanen för EUF:s räkenskaper med utgångspunkt från internationellt godtagna redovisningsprinciper för den offentliga sektorn, med nödvändiga avvikelser för att anpassa metoderna efter särdragen i EUF:s verksamhet.

2. Bokföringsposterna skall ställas upp på grundval av kontoplanen. I kontoplanen skall tydlig åtskillnad göras mellan de allmänna räkenskaperna och budgeträkenskaperna. Kontoplanen skall överlämnas till revisionsrätten.

AVDELNING VIII

EXTERN GRANSKNING OCH BEVILJANDE AV ANSVARSFRIHET

KAPITEL 1

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Artikel 112

För åtgärder som finansieras genom EUF:s medel och förvaltas av EIB enligt artikel 1.3 skall de förfaranden för granskning och för beviljande av ansvarsfrihet gälla som föreskrivs i EIB:s stadgar för alla dess åtgärder. Närmare föreskrifter om revisionsrättens kontroll skall ingå i trepartsavtalet. Dessa skall fastställas i samförstånd mellan EIB, kommissionen och revisionsrätten i det avtal som gäller för närvarande eller det förnyade avtalet eller varje avtal som kan komma att ersätta detta.

För åtgärder som finansieras genom EUF:s medel och förvaltas av kommissionen enligt artikel 1.5 skall revisionsrätten utöva sina befogenheter enligt bestämmelserna i denna avdelning.

KAPITEL 2

EXTERN GRANSKNING

Artikel 113

Kommissionen skall så snart som möjligt informera revisionsrätten om alla beslut och åtgärder den har vidtagit i enlighet med denna förordning.

Artikel 114

När revisionsrätten delegerar befogenheten att utföra kontroller hos kommissionen och de myndigheter som omfattas av denna budgetförordning skall den meddela kommissionen och den berörda myndigheten namnen på de tjänstemän till vilka befogenheten delegerats och vilka uppgifter de har.

Artikel 115

1. I fråga om samarbetet med AVS-staterna skall revisionsrätten, när den granskar inkomsternas och utgifternas lagenlighet och korrekthet, beakta bestämmelserna i AVS-EG-avtalet och föreliggande förordning samt alla andra rättsakter som antagits i enlighet med de instrumenten.

I fråga om samarbetet med ULT skall revisionsrätten, när den granskar inkomsternas och utgifternas lagenlighet och korrekthet, beakta bestämmelserna i EG-fördraget, ULT-beslutet, föreliggande förordning och alla andra tillämpliga rättsakter.

2. För att kunna utföra sin uppgift har revisionsrätten rätt att på det sätt som anges i artikel 6 använda sig av alla dokument och all information rörande den ekonomiska förvaltningen inom alla enheter och organ som genomför verksamhet finansierad eller samfinansierad genom EUF:s medel. Revisionsrätten har befogenhet att inhämta upplysningar hos alla tjänstemän som ansvarar för inkomst- eller utgiftstransaktioner och att utnyttja alla kontrollmöjligheter som enheterna eller organen har.

För att få den information som krävs för att den skall kunna utföra sin uppgift får revisionsrätten på egen begäran närvara när kontroller som avser budgetgenomförandet utförs av kommissionen eller för dess räkning.

3. Revisionsrätten skall säkerställa att alla säkerheter och banktillgodohavanden samt inneliggande kassa kontrolleras mot verifikationer som undertecknats av depositarierna eller mot rapporter över innehavda kontanter och säkerheter. Rätten får själv göra sådana kontroller.

4. På revisionsrättens begäran skall kommissionen tillåta finansiella institut i vilka EUF har tillgodohavanden att möjliggöra för revisionsrätten att kontrollera att externt levererade uppgifter stämmer med räkenskaperna.

5. Kommissionen skall ge revisionsrätten allt det stöd och alla upplysningar som rätten anser sig behöva för att kunna utföra sin uppgift. Den skall ställa till revisionsrättens förfogande alla dokument som rör tilldelning och genomförande av kontrakt som finansieras genom gemenskapens budget och alla räkenskaper över kontanter eller material, allt bokföringsmaterial och alla verifikationer samt även tillhörande administrativa dokument, alla dokument som rör inkomster och utgifter, alla förteckningar över egendom och över tjänster som revisionsrätten anser vara nödvändiga när den på grundval av bokföringsmaterial eller på platsen utför granskningar som rör rapporten om resultatet av budgetförvaltningen och den ekonomiska förvaltningen, samt alla dokument och uppgifter av samma natur som skapats eller lagrats på ett magnetiskt medium.

För detta ändamål skall de tjänstemän vars verksamhet kontrolleras av revisionsrätten

a) redovisa inneliggande kassa, övriga kontanter, värdepapper och material av alla slag, samt även verifikationer över förvaltningen av de medel de anförtrotts och böcker, register och andra handlingar som berör detta, samt

b) uppvisa korrespondens och övriga handlingar som är nödvändiga för fullständigt genomförande av den granskning som avses i punkt 1.

Den information som avses i andra stycket led b får begäras endast av revisionsrätten.

Revisionsrätten skall ha befogenhet att kontrollera handlingar som hänför sig till EUF:s inkomster och utgifter och som förvaras av ansvariga avdelningar inom kommissionen.

6. Uppgiften att fastställa inkomsternas och utgifternas lagenlighet och formella riktighet och att kontrollera att den ekonomiska förvaltningen har varit sund omfattar även användningen av EUF-medel som organ utanför kommissionen har mottagit och förvaltat i form av bidrag i enlighet med avdelning VI. All finansiering genom EUF:s medel till mottagare utanför institutionerna förutsätter att mottagaren eller, i annat fall, den som genomför åtgärden på entreprenad eller underentreprenad skriftligen godkänner att revisionsrätten får utföra kontroller av hur gemenskapsmedlen används.

7. Användning av integrerade datorsystem i förvaltningen får inte begränsa revisionsrättens tillgång till styrkande dokument.

8. Den nationella revisionsorganen i mottagarländerna skall uppmanas att medverka i revisionsrättens arbete.

Artikel 116

1. Efter avslutandet av räkenskapsåret skall revisionsrätten upprätta en årsrapport i enlighet med punkterna 2-6.

2. Revisionsrätten skall senast den 15 juli till kommissionen lämna alla iakttagelser som den anser vara av sådan art att de bör tas upp i årsrapporten. Dessa iakttagelser måste behandlas konfidentiellt. Kommissionen skall sända sitt svar till revisionsrätten senast den 30 september.

3. Årsrapporten skall innehålla en bedömning av om den ekonomiska förvaltningen har varit sund.

4. Revisionsrätten får lägga till en sammanfattning till årsrapporten eller iakttagelser av allmän art som den anser lämpliga.

5. Revisionsrätten skall se till att kommissionens svar på dess iakttagelser offentliggörs tillsammans med iakttagelserna.

6. Revisionsrätten skall senast den 31 oktober översända sin årsrapport tillsammans med kommissionens yttrande till de myndigheter som är behöriga att bevilja ansvarsfrihet och till kommissionen, och se till att rapporten och svaren offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.

Artikel 117

1. Revisionsrätten skall underrätta kommissionen om alla iakttagelser som enligt dess bedömning kan komma att tas upp i den särskilda rapporten. Dessa iakttagelser skall behandlas konfidentiellt.

Kommissionen skall ha två och en halv månad på sig för att underrätta revisionsrätten om sina eventuella kommentarer avseende dessa iakttagelser.

Revisionsrätten skall under den följande månaden anta den särskilda rapporten i dess slutliga lydelse.

2. Sådana särskilda rapporter som avses i punkt 1 skall utan dröjsmål översändas till Europaparlamentet och rådet tillsammans med kommissionens svar. Dessa instanser skall var för sig besluta om åtgärder som skall vidtas med anledning av rapporterna, eventuellt i samråd med kommissionen.

Om revisionsrätten beslutar att offentliggöra en sådan särskild rapport i Europeiska unionens officiella tidning skall den åtföljas av kommissionens svar.

3. Revisionsrätten får yttra sig om frågor som gäller EUF på begäran av en annan institution.

Artikel 118

Revisionsrätten skall samtidigt med den årsrapport som avses i artikel 116 avge en förklaring till Europaparlamentet och rådet om räkenskapernas tillförlitlighet och de underliggande transaktionernas lagenlighet och korrekthet.

KAPITEL 3

BEVILJANDE AV ANSVARSFRIHET

Artikel 119

1. Europaparlamentet skall före den 30 april år n + 2, på rekommendation av rådet som skall fatta sitt beslut med kvalificerad majoritet, bevilja kommissionen ansvarsfrihet beträffande budgetens genomförande år n för de EUF-medel som kommissionen förvaltat enligt artikel 1.2. Kan detta datum inte hållas skall Europaparlamentet eller rådet underrätta kommissionen om orsakerna till uppskjutandet av beslutet. Om Europaparlamentet skjuter upp beslutet om beviljande av ansvarsfrihet skall kommissionen så snart som möjligt vidta lämpliga åtgärder för att se till att hindren för beslutet undanröjs.

2. Beslutet om ansvarsfrihet skall gälla EUF:s räkenskaper enligt artikel 96, med undantag för den del som lämnas av EIB enligt artikel 125.2. Beslutet om ansvarsfrihet skall innehålla en bedömning av kommissionens ansvar avseende den ekonomiska förvaltningen under den gångna perioden.

3. Inför beviljandet av ansvarsfrihet skall Europaparlamentet efter rådet granska EUF:s räkenskaper enligt artikel 96. Europaparlamentet skall också granska revisionsrättens årsrapport åtföljd av kommissionens svar, revisionsrättens särskilda rapporter som är av betydelse för det berörda budgetåret samt dess förklaring om räkenskapernas tillförlitlighet och de underliggande transaktionernas lagenlighet och korrekthet.

4. Kommissionen skall vidta alla åtgärder för att följa upp Europaparlamentets iakttagelser i samband med beviljandet av ansvarsfrihet och rådets kommentarer i samband med dess rekommendation om ansvarsfrihet.

5. På Europaparlamentets eller rådets begäran skall kommissionen rapportera om de åtgärder som vidtagits till följd av dessa iakttagelser och kommentarer, och särskilt om de instruktioner som utfärdats för de enheter som ansvarar för utnyttjandet av EUF:s medel.

6. Beslutet om ansvarsfrihet skall offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning.

Artikel 120

Kommissionen skall på Europaparlamentets begäran lägga fram alla uppgifter som behövs för att granska utnyttjandet av de EUF-medel som kommissionen har förvaltat under det berörda budgetåret enligt artikel 1.2. Tillgången till och behandlingen av konfidentiella uppgifter skall ske med beaktande av enskildas grundläggande rättigheter, skyddet för företagshemligheter, de bestämmelser som reglerar rättsliga förfaranden och disciplinförfaranden samt gemenskapens intressen.

DEL II

SÄRSKILDA BESTÄMMELSER OM DE EUF-MEDEL SOM FÖRVALTAS AV EIB

Artikel 121

I enlighet med det interna avtalet skall EIB varje år före den 1 september till kommissionen överlämna de prognoser som behövs för upprättandet av det meddelande som avses i artikel 8.1 avseende åtaganden och betalningar för investeringsanslagets verksamhet, inbegripet räntesubventioner.

Varje år skall EIB före den 1 maj meddela kommissionen sina uppdaterade prognoser över de åtaganden och betalningar som behövs för att utforma det meddelande som avses i artikel 8.3

Artikel 122

1. De bidrag som avses i artikel 39 och som fastställs av rådet skall betalas in av medlemsstaterna till EIB på ett särskilt konto i respektive medlemsstats namn.

2. Om inte rådet beslutar annorlunda vad gäller EIB:s ersättning enligt artikel 8 i det interna avtalet skall den avkastning EIB får på kreditsaldot på de särskilda kontona enligt punkt 1 i denna artikel sättas in på ett särskilt konto i kommissionens namn och användas till de ändamål som avses i artikel 9 i det interna avtalet.

3. De rättigheter som följer av de transaktioner som EIB utfört med EUF:s medel, särskilt som fordringsägare eller ägare, skall utövas av medlemsstaterna.

4. EIB är kassaförvaltare för de belopp som avses i punkt 1 på det sätt som föreskrivs i tillämpningsbestämmelserna till förvaltningsavtalet enligt artikel 128.

5. Anslaget skall förvaltas enligt föreskrifterna i AVS-EG-avtalet, ULT-beslutet och det interna avtalet.

Artikel 123

EIB skall få full ersättning för förvaltningen av investeringsanslaget. Rådet skall besluta om medel och ersättningsformer till EIB enligt artikel 8.2 i det interna avtalet. Tillämpningsbestämmelserna till detta beslut skall integreras i det förvaltningsavtal som avses i artikel 128.

Artikel 124

EIB skall regelbundet informera kommissionen om transaktionerna inom ramen för investeringsanslaget, däribland räntesubventioner, om användningen av varje inbetalning till EIB och särskilt totalbeloppen med avseende på åtaganden, kontrakt och betalningar kvartalsvis enligt tillämpningsbestämmelserna i det förvaltningsavtal som avses i artikel 128.

Artikel 125

1. EIB skall sköta redovisningen för investeringsanslaget som finansieras av EUF, inklusive räntesubventionerna så att medlens hela cykel kan följas, från mottagande till utbetalning, samt till de inkomster som genererats och senare till eventuella återbetalningar. EIB och kommissionen skall tillsammans fastställa tillämpliga regler och metoder för redovisningen och meddela medlemsstaterna dessa.

2. EIB skall varje år förelägga rådet och kommissionen en rapport om genomförandet av de transaktioner som finansierats med hjälp av de EUF-medel som EIB förvaltar, inbegripet sådana redovisningar som uppställts enligt de regler och metoder som avses i punkt 1, och de uppgifter som avses i artikel 101.2.

Dessa handlingar skall läggas fram i utkastform senast den 28 februari och i slutlig form den 30 juni året efter budgetåret i fråga, för att kommissionen i enlighet med artikel 32.1 i det interna avtalet skall kunna fastställa de räkenskaper som avses i artikel 96 i denna förordning. EIB skall lägga fram en rapport om den ekonomiska förvaltningen av de medel den förvaltar till kommissionen senast den 31 mars året efter budgetåret i fråga.

Artikel 126

För upphandlingar som finansieras med EUF-medel förvaltade av EIB skall EIB:s egna regler gälla.

Artikel 127

För program och projekt som samfinansieras av medlemsstaterna eller deras genomförandeorgan kan EIB överlåta ansvaret för förvaltningen av gemenskapens bistånd till medlemsstaterna eller deras genomförandeorgan, varvid prioriteringarna i de landsstödsstrategier som avses i kapitel III i det interna avtalet och artikel 20 i ULT-beslutet skall följas.

Artikel 128

Tillämpningsföreskrifter till denna del skall fastställas i ett förvaltningsbeslut slutet mellan kommissionen, som företräder gemenskapen, och EIB.

DEL III

ÖVERGÅNGS- OCH SLUTBESTÄMMELSER

AVDELNING I

ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

KAPITEL 1

ÖVERFÖRING AV OUTNYTTJADE MEDEL FRÅN FÖREGÅENDE EUF

Artikel 129

1. I denna avdelning regleras hur outnyttjade medel som avsatts genom de interna avtalen om sjätte(9), sjunde(10) och åttonde(11) EUF (föregående EUF) skall överföras till nionde EUF.

2. Outnyttjade medel som överförts från föregående EUF skall användas för finansiering av projekt, program och andra åtgärdsformer som bidrar till uppfyllandet av AVS-EG-avtalets och ULT-beslutets syften i överensstämmelse med bestämmelserna i avtalet respektive beslutet och på det sätt som anges i denna avdelning.

I detta syfte skall alla eventuella outnyttjade medel från föregående EUF, fastställda den dag då finansprotokollet i bilaga I till AVS-EG-avtalet träder i kraft för AVS-staternas del och den dag då det interna avtalet träder i kraft för ULT:s del, liksom belopp som skall frigöras senare från nu pågående projekt inom ramen för dessa fonder, överföras till nionde EUF. Detta stycke skall tillämpas utan att beslut nr 2/2000 av AVS-EG:s ministerråd åsidosätts(12).

Artikel 130

1. Alla medel som tidigare varit tilldelade det vägledande programmet för en viss AVS-stat eller AVS-region innan finansprotokollet i bilaga I till AVS-EG-avtalet trädde i kraft och som överförts till nionde EUF, skall även fortsättningsvis anses tilldelade den staten eller regionen.

2. Medel tilldelade ett ULT före ULT-beslutets ikraftträdande skall även fortsättningsvis anses tilldelat detta. Alla medel som på detta sätt överförs till nionde EUF efter att ha varit tilldelade det vägledande programmet för ett ULT skall även fortsättningsvis anses tilldelade detta inom ramen för genomförandet av ULT-beslutet.

3. Ränteintäkter av outnyttjade medel från föregående EUF skall överföras till nionde EUF och användas för samma ändamål som de intäkter som avses i artikel 1.3 i det interna avtalet. Detsamma gäller diverse intäkter från tidigare EUF, såsom dröjsmålsräntor som uppburits vid försenade inbetalningar av bidrag från medlemsstaternas sida och räntor på de EUF-medel som förvaltas av EIB för gemenskapens räkning.

Artikel 131

1. För AVS-staternas del skall alla outnyttjade medel från föregående EUF som inte anses tilldelade ett land eller område med hänsyn till de övergångsbestämmelser som har gällt sedan AVS-EG-avtalets ikraftträdande, tilldelas nionde EUF enligt det beslut som avses i artikel 132 i denna förordning.

Bestämmelsen i första stycket skall särskilt gälla

a) eventuella outnyttjade medel från föregående EUF som inte tidigare har tilldelats en särskild AVS-stat eller AVS-region, inklusive eventuella outnyttjade medel som varit avsedda för katastrofhjälp, flyktinghjälp och strukturomvandling, och

b) eventuella outnyttjade medel från Stabex och Sysmin.

2. För ULT:s del skall alla outnyttjade medel från föregående EUF som inte hade avdelats för ett vägledande program vid det interna avtalets ikraftträdande tilldelas nionde EUF:s ej fördelade anslag.

Bestämmelsen i första stycket skall särskilt gälla för alla eventuella outnyttjade samlade belopp enligt artiklarna 118 och 142 i rådets beslut 91/482/EG(13) om Stabex och Sysmin. Om en begäran om finansiering inkommer innan beslut 91/482/EG utlöper kan dock beslut om finansiering från de återstående medlen från Sysmin antas till dess att det interna avtalet träder i kraft.

Artikel 132

Kommissionen skall anta genomförandebestämmelser för denna avdelning beträffande den slutliga behandlingen inom nionde EUF av outnyttjade medel och belopp som skall frigöras och överföras till nionde EUF.

Dessa bestämmelser skall antas efter samråd med EIB vad beträffar de medel som den förvaltar samt i enlighet med föreskrifterna i AVS-EG-avtalet, ULT-beslutet, det interna avtalet samt i denna förordning..

KAPITEL 2

REGLER FÖR GENOMFÖRANDET AV FÖREGÅENDE EUF OCH FÖR ÖVERFÖRDA OUTNYTTJADE MEDEL

Artikel 133

1. Outnyttjade medel från föregående EUF som överförts till nionde EUF skall förvaltas på det sätt som anges i denna avdelning och enligt bestämmelserna i AVS-EG-avtalet, ULT-beslutet och det interna avtalet.

2. För AVS-staternas del skall de åtaganden som hänför sig till föregående EUF och som har inletts före AVS-EG-avtalets ikraftträdande fortsätta att genomföras enligt reglerna för respektive EUF, utom vad gäller styrekonomens skyldigheter, redovisningen och förfarandet för inkrävande av bidrag, för vilka bestämmelserna i denna förordning skall gälla. Efter AVS-EG-avtalets ikraftträdande skall de outnyttjade medel som överförts till nionde EUF användas på det sätt som anges i AVS-EG-avtalet, det interna avtalet och denna förordning.

För överföringar från föregående EUF till nationella eller regionala vägledande program enligt artikel 130 gäller dock följande:

a) Om beloppet är högre än 10 miljoner euro per land eller region skall beloppen förvaltas enligt bestämmelserna i den ursprungliga EUF vad gäller rätten att delta i anbudsförfaranden och möjligheten att tilldelas kontrakt.

b) Om beloppet är lika med eller mindre än 10 miljoner euro skall nionde EUF:s regler för rätten att delta i anbudsförfaranden tillämpas.

3. För ULT:s del skall de åtaganden som hänför sig till föregående EUF och som har inletts före det interna avtalets och denna förordnings ikraftträdande fortsätta att genomföras enligt reglerna för respektive EUF, utom vad gäller styrekonomens roll, redovisningen och förfarandet för inkrävande av bidrag, för vilka bestämmelserna i denna förordning skall gälla. Föregående EUF:s medel skall användas enligt bestämmelserna i beslut 91/482/EG, som i detta avseende skall fortsätta att gälla till dess att det interna avtalet träder i kraft.

4. Beslut som är grundade på föregående EUF och för vilka EIB sköter det ekonomiska genomförandet skall fortsätta att genomföras enligt reglerna för respektive EUF, utom vad gäller styrekonomens roll och redovisningen. Förfarandet för ansökan om nödvändiga bidrag för genomförandet av dessa beslut är det förfarande som anges i denna förordning för verksamhet som förvaltas av kommissionen.

Artikel 134

För att de åtaganden som ingåtts inom tidigare EUF skall föras till slut under iakttagande av principen om sund ekonomisk förvaltning skall kommissionen besluta om förfaranden där det särskilt föreskrivs att en finansieringsöverenskommelse inte får förlängas mer än en gång efter det att denna förordning träder i kraft, och under inga förhållanden får ett program eller projekt som finansieras genom en sådan överenskommelse fortsätta mer än tre år efter det slutdatum för genomförandet som gäller när denna förordning träder i kraft.

KAPITEL 3

ÖVERGÅNGSPERIOD

Artikel 135

1. De förfaranden rörande medlemsstaternas bidrag som anges i artiklarna 8, 38 och 40 skall första gången tillämpas vid den första delbetalning som föreslås efter det att denna förordning har trätt i kraft.

2. De tidsfrister som avses i artiklarna 102, 103, 116 och 125 skall för första gången tillämpas för budgetåret 2005.

För de föregående budgetåren skall följande tidsgränser gälla:

a) 30 april och 31 maj för artikel 102.

b) 15 juli för artikel 103.1.

c) 15 oktober för artikel 103.2.

d) 30 november för artikel 103.3.

e) 15 juli och 31 oktober för artikel 116.2.

f) 30 november för artikel 116.6.

g) 31 mars, 15 september och 30 april för artikel 125.2 andra stycket.

3. Bestämmelserna i del I avdelning VII skall börja tillämpas successivt allt eftersom de tekniska möjligheterna utvecklas och skall vara helt genomförda för budgetåret 2005.

AVDELNING II

SLUTBESTÄMMELSER

Artikel 136

1. Som föreskrivs i artiklarna 2 och 34 i det interna avtalet skall medlemsstaterna innan giltighetstiden för EUF utlöper bedöma i hur stor utsträckning åtagandena och utbetalningarna har genomförts. Vid samma tillfälle skall de också bedöma kommissionens behov av medel särskilt avsedda för kostnader i samband med genomförandet enligt artiklarna 4 och 9 i det interna avtalet. Behovet av nya medel till stöd för det ekonomiska samarbetet och till utgifter för genomförandet enligt artikel 9 i det interna avtalet skall fastställas utifrån denna bedömning. Man skall ta vederbörlig hänsyn till de medel för vilka inga åtaganden har gjorts och som inte har betalats ut inom EUF.

När kommissionen ser över fördelningen av medlen enligt artikel 16 i det interna avtalet, skall den till fullo beakta denna bedömning av genomförandet och besluta om nödvändiga omfördelningar av medlen för att garantera att de tillgängliga medlen utnyttjas på bästa sätt.

2. Innan giltighetstiden för den nionde EUF löper ut skall medlemsstaterna fastställa en dag efter vilken inga åtaganden får göras för EUF:s medel.

Artikel 137

Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den är tillämplig under samma period som det interna avtalet.

Utfärdat i Bryssel den 27 mars 2003.

På rådets vägnar

M. Stratakis

Ordförande

(1) EGT L 317, 15.12.2000, s. 3.

(2) EGT L 314, 30.11.2001, s. 1.

(3) EGT L 317, 15.12.2000, s. 355.

(4) EGT C 262 E, 29.10.2002, s. 533.

(5) EGT C 12, 17.1.2003, s. 19.

(6) EGT L 320, 23.11.2002, s. 1.

(7) EGT L 248, 16.9.2002, s. 1.

(8) EGT L 11, 16.1.2003, s. 1.

(9) EGT L 86, 31.3.1986, s. 221.

(10) EGT L 229, 17.8.1991, s. 288.

(11) EGT L 156, 29.5.1998, s. 108.

(12) EGT L 17, 19.1.2001, s. 20.

(13) EGT L 263, 19.9.1991, s. 1.

BILAGA

FINANSIELLA UPPGIFTER OM NIONDE EUF

1. I enlighet med artikel 1 i det interna avtalet skall EUF tillföras 13800 miljoner euro, som medlemsstaterna bidrar till med följande belopp:

>Plats för tabell>

Detta belopp fördelar sig enligt följande:

i) 13500 miljoner euro skall tilldelas AVS-staterna.

ii) 175 miljoner euro skall tilldelas de utomeuropeiska länderna och territorierna (ULT).

iii) 125 miljoner euro skall förbehållas kommissionen för täckning av utgifterna i samband med genomförandet av EUF.

2.1 Av det totala anslag, som fastställs i artikel 1.2 a i det interna avtalet, skall högst 13500 miljoner euro reserveras för AVS-staterna och fördelas på följande sätt:

a) Högst 10000 miljoner euro i form av icke återbetalningspliktigt stöd, varav

i) 9836 miljoner euro reserverade för långsiktigt utvecklingsbistånd, som skall programplaneras enligt artiklarna 1-5 i bilaga IV till AVS-EG-avtalet. Medlen kan också användas för finansiering av humanitärt bistånd och kortsiktigt katastrofbistånd enligt artikel 72.3 i AVS-EG-avtalet. 195 miljoner euro av detta anslag är vikt för finansiering av räntesubventioner enligt artikel 3 c i bilaga I och artiklarna 2 och 4 i bilaga II i AVS-EG-avtalet.

ii) 90 miljoner euro för finansiering av budgeten för Centrum för företagsutveckling enligt bilaga III i AVS-EG-avtalet.

iii) 70 miljoner euro för finansiering av budgeten för Centrum för jordbruksutveckling enligt bilaga III i AVS-EG-avtalet.

iv) 4 miljoner euro för att täcka kostnaderna för den gemensamma parlamentsförsamling som bildats enligt artikel 17 i AVS-EG-avtalet.

b) Högst 1300 miljoner euro för finansiering av stöd till regionalt samarbete mellan och regional integration av AVS-staterna i enlighet med artiklarna 6-14 i bilaga IV i AVS-EG-avtalet.

c) Högst 2200 miljoner euro till investeringsanslaget enligt villkoren i bilaga II (Finansieringsvillkor) till AVS-EG-partnerskapsavtalet, utan att detta påverkar finansieringen av de räntesubventioner som föreskrivs i artiklarna 2 och 4 i bilaga II till avtalet och som finansieras med de medel som omnämns i led a i i denna punkt.

2.2 Av de 13500 miljoner euro som avses i punkt 2.1 får 1000 miljoner euro frigöras först på grundval av ett förslag från kommissionen efter rådets granskning av resultaten år 2004. Om beloppet frigörs skall medlen fördelas efter behoven mellan de anslag som avses i punkt 2.1 a-c.

3. Det totalbelopp som avsatts av gemenskapen för ekonomiskt bistånd till ULT av det sammanlagda anslag som avses i artikel 1.2 a i det interna avtalet skall fastställas till 175 miljoner euro, varav 155 miljoner euro i form av icke återbetalningspliktigt bistånd, varav i sin tur 1 miljon euro skall användas för finansiering av räntesubventioner enligt artikel 3.3 d i bilaga IIA i ULT-beslutet och 20 miljoner euro inom ramen för investeringsanslaget. Reglerna för genomförandet av detta stöd återfinns i rådets beslut om de utomeuropeiska ländernas och territoriernas associering till gemenskapen, som antagits enligt artikel 187 i fördraget.

4. 125 miljoner euro skall avsättas för finansiering av de utgifter som kommissionen ådrar sig för genomförandet inom ramen för AVS-EG-avtalet. Beloppet skall utnyttjas enligt de principer som fastställs i artikel 9 i det interna avtalet och utökas med de medel som avses i artikel 1.3 i det avtalet.

5.1 Till det belopp som fastställs i punkt 1 andra stycket skall läggas lån från EIB ur dess egna medel upp till 1720 miljoner euro. Dessa medel skall användas till de ändamål som anges i bilaga II till AVS-EG-avtalet och i ULT-beslutet, på de villkor som anges i EIB:s stadgar och enligt de bestämmelser och villkor för finansiering av investeringar som anges i bilagan respektive beslutet.

5.2 Lånen skall användas på följande sätt:

a) Högst 1700 miljoner euro till finansiering av åtgärder i AVS-staterna.

b) Upp till 20 miljoner euro till finansiering av åtgärder i ULT.