31997F0396

97/396/YOS: Yhteinen toiminta, 16 päivältä kesäkuuta 1997, jonka neuvosto on hyväksynyt Euroopan unionista tehdyn sopimuksen K.3 artiklan perusteella uusia synteettisiä huumausaineita koskevasta tiedonvaihdosta, riskien arvioinnista ja valvonnasta

Virallinen lehti nro L 167 , 25/06/1997 s. 0001 - 0003


YHTEINEN TOIMINTA,

16 päivältä kesäkuuta 1997,

jonka neuvosto on hyväksynyt Euroopan unionista tehdyn sopimuksen K.3 artiklan perusteella uusia synteettisiä huumausaineita koskevasta tiedonvaihdosta, riskien arvioinnista ja valvonnasta (97/396/YOS)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen K.3 artiklan 2 kohdan b alakohdan,

ottaa huomioon Alankomaiden aloitteen,

PANEE MERKILLE, että 13 ja 14 päivänä joulukuuta 1996 kokoontunut Dublinin Eurooppa-neuvosto pani tyytyväisenä merkille huumausaineita koskevan selvityksen ja hyväksyi siinä ehdotetun toiminnan, mukaan lukien ehdotuksen, joka koski synteettisten huumausaineiden aiheuttaman ongelman torjumista kolmella tasolla, eli lainsäädännön, huumausaineiden valmistamisen ja laittoman kaupan torjumiseen tähtäävän käytännön yhteistyön ja kansainvälisen yhteistyön avulla,

VIITTAA yhteiseen toimintaan 96/750/YOS 17 päivältä joulukuuta 1996, jonka neuvosto on hyväksynyt Euroopan unionista tehdyn sopimuksen K.3 artiklan perusteella Euroopan unionin jäsenvaltioiden lainsäädäntöjen ja käytäntöjen lähentämisestä huumausaineiden väärinkäytön torjumiseksi sekä laittoman huumausainekaupan ehkäisemiseksi ja torjumiseksi (1),

VIITTAA erityisesti kyseisen yhteisen toiminnan 5 artiklaan, jonka mukaan jäsenvaltiot pyrkivät säätämään yhteneväistä lainsäädäntöä siinä määrin kuin se on tarpeellista synteettisiä huumausaineita koskevan lainsäädännön pohjan luomiseksi tai niitä koskevan lainsäädännön aukkojen korjaamiseksi. Jäsenvaltioiden on erityisesti suosittava sellaisen nopean tietojärjestelmän luomista, joka mahdollistaa näiden huumausaineiden määrittämisen kiellettäviksi aineiksi heti, kun niitä esiintyy jäsenvaltion alueella,

KATSOO, että synteettisten huumausaineiden kehittämiseen liittyvät erityiset vaarat edellyttävät jäsenvaltioiden nopeaa toimintaa,

KATSOO, että jollei uusia synteettisiä huumausaineita saateta rikoslainsäädännön piiriin kaikissa jäsenvaltioissa, ongelmia saattaa ilmetä jäsenvaltioiden oikeusviranomaisten ja lain noudattamista valvovien tahojen välisessä kansainvälisessä yhteistyössä, jos kyseinen rikos tai kyseiset rikokset eivät ole rangaistavia sekä vaatimuksen esittäneen että sen vastaanottavan valtion lainsäädännön nojalla,

KATSOO, että kyseisen yhteisen toiminnan hyväksymisen jälkeen tehdystä selvityksestä voidaan päätellä, että uusia synteettisiä huumausaineita on tullut jäsenvaltioihin,

KATSOO, että yhteistä toimintaa voidaan toteuttaa vain uusien synteettisten huumausaineiden esiintymistä koskevan luotettavan tiedon ja asiantuntijoiden tekemän, uusien synteettisten huumausaineiden käyttöön liittyvien riskien arvioinnin tulosten sekä kyseisten huumausaineiden valvontaan saattamisen mahdollisten seurausten pohjalta, ja

KATSOO, että tämän vuoksi on tarpeen kehittää nopean toiminnan mahdollistava yhteinen järjestelmä toteuttamalla uusia synteettisiä huumausaineita koskevia tarvittavia toimenpiteitä tai valvontatoimia jäsenvaltioissa esiintyviä uusia synteettisiä huumausaineita koskevan nopean tiedonvaihdon ja näihin huumausaineisiin liittyvien riskien yhteisen arvioinnin pohjalta,

TÄMÄN KUITENKAAN RAJOITTAMATTA Euroopan yhteisön toimivaltaa,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN YHTEISEN TOIMINNAN:

1 artikla

Tarkoitus

Tämän yhteisen toiminnan tavoitteena on uusia synteettisiä huumausaineita koskevan nopean tiedonvaihtojärjestelmän luominen ja niihin liittyvien riskien arviointi, jotta jäsenvaltioissa sovellettavia psykotrooppisten aineiden valvontatoimenpiteitä voitaisiin soveltaa myös uusiin synteettisiin huumausaineisiin. Järjestelmä pannaan yhdessä täytäntöön jäljempänä vahvistettujen menettelyjen mukaisesti.

2 artikla

Soveltamisala

Tämä yhteinen toiminta koskee uusia synteettisiä huumausaineita, joita ei toistaiseksi ole merkitty psykotrooppisia aineita koskevan yleissopimuksen (Wien 1971) luetteloihin ja jotka aiheuttavat yleissopimuksen ensimmäisessä ja toisessa luettelossa mainittuihin aineisiin verrattavan kansanterveyteen kohdistuvan vakavan vaaran ja joiden hoidollinen merkitys on vähäinen. Yhteinen toiminta koskee lopputuotteita erotukseksi lähtöaineista, joita koskevasta yhteisön järjestelystä on säädetty toimenpiteistä tiettyjen aineiden kulkeutumisen estämiseksi huumausaineiden tai psykotrooppisten aineiden laittomaan valmistukseen 13 päivänä joulukuuta 1990 annetussa neuvoston asetuksessa (ETY) N:o 3677/90 (2) ja tiettyjen huumaus- ja psykotrooppisten aineiden laittomaan valmistukseen käytettävien aineiden valmistamisesta ja saattamisesta markkinoille 14 päivänä joulukuuta 1992 annetussa neuvoston direktiivissä 92/109/ETY (3).

3 artikla

Tiedonvaihto

1. Kukin jäsenvaltio huolehtii siitä, että sen kansallinen Europol-yksikkö ja sen edustaja huumausaineita ja niiden väärinkäyttöä koskevassa eurooppalaisessa tietoverkossa (REITOX) antavat Europolin huumeyksikölle (EDU) ja Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskukselle (EMCDDA) tietoja uusien synteettisten huumausaineiden tuotannosta, laittomasta kaupasta ja käytöstä ottaen huomioon kyseisten kahden elimen saamat toimeksiannot. EDU ja EMCDDA kokoavat vastaanottamansa tiedot ja toimittavat ne välittömästi asianmukaisella tavalla toisilleen, kansallisille Europol-yksiköille, jäsenvaltioiden REITOX-edustajille, komissiolle ja Euroopan lääkearviointivirastolle.

2. Edellä 1 kohdassa tarkoitettuja tietoja ovat:

a) - kemiallisten ja fysikaalisten ominaisuuksien kuvaus, joka käsittää uudesta synteettisestä huumausaineesta käytettävän nimen

- uuden synteettisen huumausaineen esiintymisen yleisyys, olosuhteet ja/tai määrät

- alustava arvio uuteen synteettiseen huumausaineeseen liittyvistä mahdollisista riskeistä

sekä siinä määrin kuin mahdollista:

b) - tiedot kemiallisista lähtöaineista

- todettu tai odotettavissa oleva käyttötapa ja -ala uutena synteettisenä huumausaineena

- tiedot kyseisen uuden synteettisen huumausaineen muusta käytöstä ja tällaisen käytön laajuudesta

- lisätiedot uuden synteettisen huumausaineen käyttöön liittyvistä riskeistä mukaan lukien terveydelliset ja sosiaaliset riskit.

4 artikla

Riskien arviointi

1. EMCDDA kutsuu jäsenvaltion tai komission pyynnöstä kokoon jäsenvaltioiden nimittämillä asiantuntijoilla laajennetun tiedekomitean johdolla pidettävän erityiskokouksen, johon kutsutaan myös komission, EDU:n ja Euroopan lääkearviointiviraston edustajat.

Tämä komitea arvioi uusien synteettisten huumausaineiden käyttöön ja laittomaan kauppaan liittyviä mahdollisia riskejä, mukaan lukien terveydelliset ja sosiaaliset riskit, sekä niiden kieltämisestä johtuvia mahdollisia seurauksia.

2. Riskien arviointi tapahtuu jäsenvaltioiden, komission, EMCDDA:n, EDU:n ja Euroopan lääkearviointiviraston antamien tietojen pohjalta ottaen huomioon kaikki tekijät, jotka psykotrooppisia aineita koskevan yleissopimuksen (Wien 1971) mukaan vaatisivat aineen saattamista kansainväliseen valvontaan.

3. Kun riskien arviointi on saatu päätökseen, sen tuloksista laaditaan kertomus. Kertomuksessa tarkastellaan kaikkia näkökohtia. Kaikki näitä näkökohtia koskevat mielipiteet otetaan kertomuksessa huomioon.

5 artikla

Menettely tiettyjen uusien synteettisten huumausaineiden saattamiseksi valvontaan

1. Kuukauden kuluessa edellä 4 artiklan 1 kohdan mukaisesti suoritetun riskien arvioinnin tuloksista laaditun kertomuksen valmistumisesta esitettävän aloitteen pohjalta sekä perussopimuksen K.3 artiklan 2 kohdan b alakohdan mukaisesti neuvosto voi yksimielisesti tehdä päätöksen, jossa määritellään uusi synteettinen huumausaine tai uudet synteettiset huumausaineet, johon tai joihin kohdistetaan tarvittavia toimenpiteitä tai valvontaa.

Jos komissio katsoo, että on tarpeetonta esittää aloite uuden synteettisen huumausaineen tai uusien synteettisten huumausaineiden valvontaa koskeviksi toimenpiteiksi, se antaa neuvostolle selvityksen kannastaan.

Jäsenvaltiot sitoutuvat neuvoston tekemän päätöksen mukaisesti ja kyseisessä päätöksessä asetetun määräajan kuluessa toteuttamaan kansallisen lainsäädäntönsä mukaiset tarpeelliset toimenpiteet kyseisten uusien synteettisten huumausaineiden saattamiseksi niiden valvontatoimenpiteiden ja rikosoikeudellisten seuraamusten piiriin, joista säädetään niiden kansallisessa lainsäädännössä, joka on psykotrooppisia aineita koskevassa vuoden 1971 yleissopimuksessa määrättyjen kyseisen yleissopimuksen ensimmäisessä ja toisessa luettelossa mainittuja aineita koskevien velvoitteiden mukainen.

2. Mikään tässä yhteisessä toiminnassa ei estä jäsenvaltiota ylläpitämästä tai ottamasta käyttöön alueellaan aiheellisiksi katsomiaan kansallisia toimenpiteitä heti, kun jokin jäsenvaltio on tunnistanut uuden synteettisen huumausaineen.

3. Puheenjohtajavaltio toimittaa neuvostolle vuosittain kertomuksen neuvoston 1 kohdan nojalla tekemien päätösten täytäntöönpanosta.

6 artikla

Julkaiseminen ja voimaantulo

Tämä yhteinen toiminta julkaistaan virallisessa lehdessä.

Se tulee voimaan päivänä, jona se julkaistaan.

Tehty Luxemburgissa 16 päivänä kesäkuuta 1997.

Neuvoston puolesta

H. VAN MIERLO

Puheenjohtaja

(1) EYVL N:o L 342, 31.12.1996, s. 6.

(2) EYVL N:o L 357, 20.12.1990, s. 1, asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna komission asetuksella (ETY) N:o 3769/92 (EYVL N:o L 383, 19.12.1992, s. 17).

(3) EYVL N:o L 370, 19.12.1992, s. 76, direktiivi sellaisena kuin se on muutettuna direktiivillä 93/46/ETY (EYVL N:o L 159, 1.7.1993, s. 134).