EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31990R0837

Regulamentul (CEE) nr. 837/90 al Consiliului din 26 martie 1990 privind informațiile statistice care trebuie furnizate de către statele membre cu privire la producția de cereale

OJ L 88, 3.4.1990, p. 1–6 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)
Special edition in Finnish: Chapter 03 Volume 032 P. 98 - 103
Special edition in Swedish: Chapter 03 Volume 032 P. 98 - 103
Special edition in Czech: Chapter 03 Volume 010 P. 48 - 54
Special edition in Estonian: Chapter 03 Volume 010 P. 48 - 54
Special edition in Latvian: Chapter 03 Volume 010 P. 48 - 54
Special edition in Lithuanian: Chapter 03 Volume 010 P. 48 - 54
Special edition in Hungarian Chapter 03 Volume 010 P. 48 - 54
Special edition in Maltese: Chapter 03 Volume 010 P. 48 - 54
Special edition in Polish: Chapter 03 Volume 010 P. 48 - 54
Special edition in Slovak: Chapter 03 Volume 010 P. 48 - 54
Special edition in Slovene: Chapter 03 Volume 010 P. 48 - 54
Special edition in Bulgarian: Chapter 03 Volume 007 P. 242 - 248
Special edition in Romanian: Chapter 03 Volume 007 P. 242 - 248

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2009; abrogat prin 32009R0543

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1990/837/oj

03/Volumul 07

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

242


31990R0837


L 088/1

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CEE) NR. 837/90 AL CONSILIULUI

din 26 martie 1990

privind informațiile statistice care trebuie furnizate de către statele membre cu privire la producția de cereale

CONSILIUL COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene, în special articolul 43,

având în vedere Regulamentul (CEE) nr. 2727/75 al Consiliului din 29 octombrie 1975 privind organizarea comună a piețelor în sectorul cerealelor (1), modificat ultima dată de Regulamentul (CEE) nr. 201/90 (2),

având în vedere Regulamentul (CEE) nr. 1418/76 al Consiliului din 21 iunie 1976 privind organizarea comună a piețelor în sectorul orezului (3), modificat ultima dată de Regulamentul (CEE) nr. 1806/89 (4),

având în vedere propunerea Comisiei (5),

având în vedere avizul Parlamentului European (6),

întrucât, pentru îndeplinirea sarcinilor care îi revin în baza Tratatului și a regulamentelor privind politica agricolă comună, Comisia are nevoie de date credibile, comparabile și actualizate, obținute prin metode obiective, privind zonele cultivate, productivitatea și producția de cereale;

întrucât este oportun să se recunoască importanța sectorului de producție de cereale pentru organizarea și gestionarea piețelor agricole, ceea ce implică faptul că anchetele statistice ar trebui să fie efectuate luând tot mai mult în considerare normele Comunității;

întrucât ar trebui să se țină seama de experiența dobândită pe parcursul a numeroși ani de către serviciile de statistică în privința acestor studii;

întrucât scopul prezentului regulament este de a determina informațiile statistice care trebuie comunicate, de a stabili un grad satisfăcător de credibilitate și de a stabili informațiile tehnice suplimentare necesare evaluării datelor de producție, de a asigura caracterul obiectiv și reprezentativ al anchetelor privind zonele și producția printr-un amplu schimb de experiență, care implică întâlniri și rapoarte, precum și stabilirea termenelor care trebuie respectate;

întrucât este recomandabil să se dispună comunicarea anuală a datelor regionale pentru totalitatea cerealelor și pentru anumite specii de cereale importante;

întrucât este oportun ca, după trei ani de experiență privind aplicarea acestui regulament, Comisia să înainteze un raport și, dacă este cazul, propuneri de îmbunătățire a anchetelor statistice, precum și opinia sa referitoare la fezabilitatea unei anchete comunitare armonizate după 1992;

întrucât trebuie estimată valoarea fondurilor comunitare necesare pentru punerea în aplicare a acestei măsuri; întrucât această sumă corespunde perspectivelor financiare din Acordul interinstituțional din 29 iunie 1988 privind disciplina bugetară și îmbunătățirea procedurii bugetare (7); întrucât, conform acestui acord, alocările disponibile în prezent trebuie stabilite în conformitate cu procedura bugetară;

întrucât este oportun să se stabilească procedura pe care trebuie să o urmeze Comitetul permanent pentru statistică agricolă,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

SECȚIUNEA I

Obiective

Articolul 1

Statele membre furnizează Oficiului Statistic al Comunităților Europene, denumit în continuare Eurostat, datele anuale referitoare la cereale în conformitate cu articolele 2 și 6.

SECȚIUNEA II

Datele care trebuie furnizate la nivel național

Articolul 2

(1)   Prezentul regulament se aplică cerealelor enumerate în anexa I.

Anexa I poate fi modificată prin procedura stabilită în articolul 11.

(2)   Fiecare stat membru furnizează date anuale în ceea ce privește următoarele:

suprafața cultivată (1 000 ha);

productivitatea medie (100 kg/ha) și

producția recoltată (1 000 tone);

pentru fiecare grupă de cereale conform specificațiilor din anexa II și pentru fiecare cereală din grupul 7 din anexa respectivă a cărei producție anuală depășește 50 000 de tone.

Anexa II poate fi modificată prin procedura stabilită în articolul 11.

(3)   De asemenea, statele membre furnizează date privind conținutul mediu de umiditate (8), exprimat în procente, împreună cu informațiile menționate în alineatul (2) primul paragraf a doua și a treia liniuță.

SECȚIUNEA III

Metode și specificații

Articolul 3

(1)   Pentru fiecare cereală menționată în anexa I, în statul membru în care producția anuală depășește 50 000 tone, datele referitoare la zonele cultivate, productivitate și producție sunt obținute din anchete statistice, efectuate pe bază de eșantioane reprezentative sau într-o manieră exhaustivă.

(2)   Anchetele sunt realizate prin metode statistice recunoscute, care respectă cerințele cu privire la calitate, obiectivitate și credibilitate, conform definițiilor din această secțiune.

(3)   Pentru a îndeplini cerințele din această secțiune, statele membre pot conveni cu privire la anumite măsuri tranzitorii, în conformitate cu articolul 8 alineatul (3).

Articolul 4

(1)   În cazul anchetelor pe bază de eșantionare a suprafețelor cultivate, eșantioanele trebuie concepute astfel încât să fie reprezentative pentru cel puțin 95 % din suprafața totală cultivată cu cereale.

Cifrele privind suprafețele trebuie completate cu o estimare care are la bază date care provin din alte surse și care se referă la suprafața reziduală cultivată cu cereale.

(2)   Anchetele pe bază de eșantionare a suprafețelor trebuie concepute astfel încât eroarea standard pentru întreaga suprafață cultivată cu cereale în fiecare stat membru să nu depășească valoarea de 1 % din suprafața respectivă sau, la alegere, 5 000 de hectare în fiecare stat membru.

Articolul 5

(1)   În cazul anchetelor pe bază de eșantionare privind productivitatea sau producția, eșantioanele trebuie concepute astfel încât eroarea standard pentru producția totală de cereale să nu depășească valoarea de 2 % din totalul producției sau 50 000 de tone.

(2)   În plus față de cerințele referitoare la producția totală de cereale menționată în alineatul (1), pentru fiecare cereală menționată în anexa I a cărei producție în statul membru respectiv depășește pragul stabilit în articolul 3 alineatul (1), eroarea standard pentru producția înregistrată pentru cereala respectivă nu trebuie să depășească valoarea de 5 % din producția respectivă sau 20 000 de tone.

SECȚIUNEA IV

Date care trebuie furnizate la nivel regional

Articolul 6

Datele anuale privind suprafețele cultivate, productivitatea, producția și nivelul de umiditate trebuie transmise la Eurostat la nivelurile regionale stabilite în anexa III.

Anexa III poate fi modificată prin procedura stabilită în articolul 11.

Datele regionale trebuie furnizate pentru totalul de cereale, cu excepția orezului, și pentru grâu comun, grâu dur, secară, orz și porumb boabe.

Statele membre indică cifrele regionale care prezintă un procentaj extrem de ridicat de erori standard.

SECȚIUNEA V

Termene limită, schimb de experiență și măsuri tranzitorii

Articolul 7

(1)   Anul calendaristic în care se realizează recolta este denumit în continuare „anul recoltei”.

(2)   Statele membre furnizează Eurostat date naționale provizorii despre suprafețele cultivate, cel târziu la 1 octombrie din anul recoltei. Datele finale privind suprafața cultivată sunt furnizate cel târziu la 1 aprilie a anului următor anului recoltei.

(3)   Estimările inițiale privind productivitatea la nivel național și cifrele de producție se transmit cel târziu la data de 15 noiembrie a anului recoltei. Datele provizorii privind productivitatea și producția trebuie furnizate cel târziu la data de 1 februarie, iar cifrele finale la data de 1 octombrie a anului următor anului recoltei.

Dacă cifrele privind productivitatea și producția se referă la date revizuite privind suprafețele cultivate, acestea din urmă ar trebui incluse.

(4)   Datele regionale menționate în articolul 6 sunt furnizate simultan cu cifrele finale la nivel național și trebuie să fie compatibile cu acestea.

Articolul 8

(1)   În termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament, statele membre înaintează Eurostat un raport metodologic detaliat în care este descris modul în care au fost obținute datele privind suprafețele cultivate, productivitatea și producția pentru țările lor și, dacă este cazul, pentru regiuni, cu indicarea gradului de reprezentativitate și de credibilitate al cifrelor respective. Eurostat întocmește, în colaborare cu statele membre, un rezumat al acestor rapoarte.

(2)   Statele membre informează Eurostat cu privire la orice modificare a informațiilor furnizate în conformitate cu alineatul (1), în termen de trei luni de la introducerea lor.

(3)   În eventualitatea în care anumite rapoarte metodologice arată că un stat membru nu poate îndeplini, în viitorul imediat, cerințele prezentului regulament și dacă sunt necesare modificări ale tehnicilor și metodologiei statistice, Eurostat poate stabili, împreună cu statul membru respectiv, o perioadă tranzitorie de maximum doi ani, în care să se realizeze programul statistic prevăzut în prezentul regulament.

(4)   Rapoartele metodologice, măsurile tranzitorii, disponibilitatea și credibilitatea datelor și alte aspecte relevante legate de aplicarea prezentului regulament sunt examinate de două ori pe an de grupul de lucru respectiv din cadrul Comitetului permanent pentru statistică agricolă.

Articolul 9

(1)   Cel târziu la sfârșitul anului 1992, Eurostat înaintează Parlamentului European și Consiliului:

un raport privind experiența dobândită din anchetele statistice și estimările realizate conform prezentului regulament;

dacă este cazul, propuneri de îmbunătățire și armonizare a măsurilor în vigoare în statele membre;

dacă este cazul, propuneri de realizare a unui studiu comunitar ad-hoc, folosindu-se metode și caracteristici armonizate.

(2)   Consiliul votează propunerile menționate în alineatul (1) în conformitate cu procedura de vot stabilită în articolul 148 alineatul (2) din Tratat.

SECȚIUNEA VI

Măsuri financiare

Articolul 10

(1)   Valoarea cheltuielilor comunitare considerate necesare pentru punerea în aplicare a măsurii instituite de prezentul regulament este de 3 200 000 ECU pentru perioada 1990-1993, inclusiv cheltuielile aferente resurselor pentru o persoană pe timp de un an (auxiliar, expert național detașat etc.).

(2)   Autoritatea bugetară stabilește alocările disponibile pentru fiecare perioadă contabilă.

SECȚIUNEA VII

Dispoziții finale

Articolul 11

(1)   Dacă trebuie urmată procedura prevăzută în prezentul articol, Comitetul permanent pentru statistică agricolă, denumit în continuare „comitetul”, este sesizat de președinte, fie la inițiativa acestuia, fie la cererea reprezentantului unui stat membru.

(2)   Reprezentantul Comisiei înaintează Comitetului un proiect cu măsurile ce urmează să fie adoptate. Comitetul își dă avizul cu privire la acest proiect în termenul pe care președintele îl poate stabili în funcție de urgența subiectului în cauză. Comitetul votează cu o majoritate de 54 de voturi, voturile statelor membre fiind ponderate în conformitate cu articolul 148 alineatul (2) din Tratat. Președintele nu participă la vot.

(3)

(a)

Comisia adoptă măsurile propuse atunci când sunt conforme cu avizul Comitetului.

(b)

Dacă măsurile preconizate nu sunt conforme cu avizul Comitetului sau în absența avizului, Comisia prezintă Consiliului, fără întârziere, o propunere cu privire la măsurile ce trebuie adoptate. Consiliul hotărăște cu majoritate calificată.

În cazul în care Consiliul nu ia o decizie în termen de trei luni de la înaintarea propunerii, măsurile propuse sunt adoptate de Comisie.

Articolul 12

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Luxemburg, 26 martie 1990.

Pentru Consiliu

Președintele

M. O'KENNEDY


(1)  JO L 281, 1.11.1975, p. 1.

(2)  JO L 22, 27.1.1990, p. 7.

(3)  JO L 166, 25.6.1976, p. 1.

(4)  JO L 177, 24.6.1989, p. 1.

(5)  JO C 8, 13.1.1990, p. 12.

(6)  Aviz prezentat la 16 martie 1990 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

(7)  JO L 185, 15.7.1988, p. 33.

(8)  În ceea ce privește procedura care trebuie urmată pentru evaluarea conținutului de umiditate, vezi anexa II la Regulamentul (CEE) nr. 1908/84 al Comisiei (JO L 178, 5.7.1984, p. 22), modificat ultima dată de Regulamentul (CEE) nr. 2507/87 (JO L 235, 20.8.1987, p. 10). Sunt autorizate și alte metode de aproximare.


ANEXA I

CEREALELE MENȚIONATE ÎN ARTICOLUL 2 ALINEATUL (1)

CEREALE (fără orez)

1.

Grâu comun (Triticum aestivum L. emend Fiori et Paol.)

2.

Grâu dur (Triticum durum Desf.)

3.

Secară (Secale cereale L.)

4.

Orz (Hordeum vulgare L.)

5.

Ovăz (Avena sativa L.)

6.

Porumb boabe (Zea maysL.)

7.

Cereale nespecificate în altă parte

7.1.

Borceag

7.2.

Sorg [Sorghum bicolor(L.) Moench x Sorghum Sudanese (Piper) Stapf.]

7.3.

Triticale (x Triticosecale Wittm.)

7.4.

Mei (Panicum miliaceum)

7.5.

Hrișcă (Fagopyrum esculentum)

7.6.

Iarba-cănărașului (Phalaris canariensis L.)

7.7.

Cereale amestecate altele decât borceagul

7.8.

Porumb amestecat (Zea mays L.)

8.   OREZ

8.1.

Orez cu bob rotund (Oryza sativa L.)

8.2.

Orez cu bob mediu (Oryza sativa L.)

8.3.

Orez cu bob lung (Oryza sativa L.)


ANEXA II

GRUPE DE CEREALE MENȚIONATE ÎN ARTICOLUL 2 ALINEATUL (2)

(tabel de prezentare a datelor)

Image


ANEXA III

NIVELURI REGIONALE MENȚIONATE ÎN ARTICOLUL 6

State membre

Împărțire regională pe

BelgiaBelgië

ProvincesProvincies

Danemarca

-

R.F. Germania

Bundeslaender

Elláda

Ypiresíes perifereíakis anáptyxis (1)

Spania

Comunidades autónomas

Franța

Régions de programme

Irlanda

-

Italia

Regioni (2)

Luxemburg

-

Olanda

Provincies

Portugalia

NUTS II (1)

Regatul Unit

Regiuni standard


(1)  Datele regionale trebuie furnizate cel târziu la trei ani de la intrarea în vigoare a prezentului regulament.

(2)  Timp de doi ani de la intrarea în vigoare a prezentului regulament, regiunile italiene pot fi regrupate conform NUTS I.


Top