6.3.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 83/13


Acțiune introdusă la 20 ianuarie 2023 – Comisia Europeană/Republica Malta

(Cauza C-23/23)

(2023/C 83/14)

Limba de procedură: engleza

Părțile

Reclamantă: Comisia Europeană (reprezentanți: C. Hermes și R. Lindenthal, agenți)

Pârâtă: Republica Malta

Concluziile reclamantei

Constatarea faptului că, prin adoptarea regimului derogatoriu care permite capturarea vie a șapte specii de cinteze sălbatice (cinteză Fringilla coelebs, cânepar Carduelis cannabina, sticlete Carduelis carduelis, florinte Carduelis chloris, botgros Coccothraustes coccothraustes, cănăraș Serinus serinus și scatiu Carduelis spinus), Republica Malta nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul dispozițiilor articolului 5 și ale articolului 8 alineatul (1) din Directiva 2009/147/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind conservarea păsărilor sălbatice (1) (denumită în continuare „Directiva păsări”) coroborate cu articolul 9 alineatul (1) din Directiva păsări.

Obligarea Republicii Malta la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

Invocând articolul 9 alineatul (1) litera (c) din Directiva păsări, Republica Malta a introdus în anul 2014 un regim derogatoriu, care autoriza capturarea a șapte specii de cinteze sălbatice în scopuri recreative, în temeiul căruia a autorizat sezoanele de capturare din anii 2014 și 2015. Prin Hotărârea din 21 iunie 2018, Comisia/Malta (C-557/15, EU:C:2018:477), Curtea a statuat că acest regim derogatoriu nu îndeplinea condițiile prevăzute la articolul 9 alineatul (1) litera (c) din Directiva păsări. Republica Malta a abrogat acest regim derogatoriu.

În octombrie 2020, Republica Malta a adoptat un regim derogatoriu similar de capturare a acelorași specii de cinteze sălbatice. De data aceasta, Republica Malta a invocat dispoziția derogatorie prevăzută la articolul 9 alineatul (1) litera (b) din Directiva păsări, susținând că acest nou regim derogatoriu servea cercetării. Aceasta a deschis sezoane de capturare în scopul presupus al „cercetării”, în anii 2020, 2021 și 2022.

Directiva păsări obligă statele membre să interzică capturarea și deținerea de păsări sălbatice, precum cintezele în cauză, precum și capturarea păsărilor sălbatice prin mijloace neselective, cum ar fi capcanele și plasele. Orice derogare de la aceste interdicții este supusă unor condiții stricte prevăzute la articolul 9 din Directiva păsări.

Comisia consideră că Republica Malta nu a dovedit că sunt îndeplinite condițiile unei derogări în temeiul articolului 9 alineatul (1) litera (b) din Directiva păsări. În primul rând, aceasta nu a stabilit că regimul său derogatoriu urmărește în mod real scopuri de cercetare. În al doilea rând, aceasta nu a motivat lipsa unei alte soluții satisfăcătoare. În al treilea rând, aceasta nu a demonstrat pe fond lipsa unei alte soluții satisfăcătoare.


(1)  JO 2010, L 20, p. 7.