1.5.2008   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 117/42


ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 29ης Απριλίου 2008

για την επιβολή ειδικών όρων όσον αφορά το κόμμι γκουάρ που προέρχεται ή αποστέλλεται από την Ινδία λόγω του κινδύνου μόλυνσής του από πενταχλωροφαινόλη και διοξίνες

[κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2008) 1641]

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2008/352/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2002, για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων (1), και ιδίως το άρθρο 53 παράγραφος 1 στοιχείο β) περίπτωση (ii),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Σε ορισμένες παρτίδες κόμμεος γκουάρ που προέρχονταν ή αποστελλόταν από την Ινδία εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα πενταχλωροφαινόλης και διοξινών. Αυτή η μόλυνση συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία στην Κοινότητα, εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αποφυγή της παρουσίας πενταχλωροφαινόλης (PCP) και διοξινών στο κόμμι γκουάρ.

(2)

Η Επιτροπή, μετά τη διαπίστωση αυξημένων επιπέδων PCP και διοξινών, διενήργησε επείγουσα επιθεώρηση στην Ινδία από τις 5 έως τις 11 Οκτωβρίου 2007. Σκοπός της επίσκεψης αυτής ήταν να συγκεντρωθούν στοιχεία σχετικά με την πιθανή πηγή της μόλυνσης και να αξιολογηθούν τα μέτρα καταπολέμησης που εφαρμόστηκαν από τις ινδικές αρχές ώστε να προληφθεί η επανεμφάνιση της εν λόγω μόλυνσης. Η ομάδα της επιθεώρησης συνήγαγε ότι, μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις ως προς την αιτία της μόλυνσης και ότι η έρευνα που διενεργήθηκε από τις ινδικές αρχές δεν προσφερόταν για εξαγωγή συμπερασμάτων. Δεδομένων της παρουσίας πενταχλωροφαινικού νατρίου και της χρήσης του στον κλάδο παραγωγής κόμμεος γκουάρ, ο οποίος είναι, σε μεγάλο βαθμό, αυτορρυθμιζόμενος, οι διενεργούμενοι έλεγχοι δεν αποκλείουν την επανεμφάνιση της εν λόγω μόλυνσης.

(3)

Με την επιφύλαξη των ελεγκτικών υποχρεώσεων των κρατών μελών, τα μέτρα που πρέπει να θεσπιστούν για την αντιμετώπιση των πιθανών εισαγωγών μολυσμένων προϊόντων πρέπει να αποτελούν συνολική και κοινή προσέγγιση, με την οποία να επιτρέπεται η ανάληψη ταχείας και αποτελεσματικής δράσης και να αποφεύγονται οι αποκλίσεις όσον αφορά την αντιμετώπιση της κατάστασης από τα διάφορα κράτη μέλη. Επομένως, είναι σκόπιμο να ληφθούν ειδικά μέτρα σε κοινοτικό επίπεδο.

(4)

Για να προληφθεί η απάτη που θα είχε σκοπό την αποφυγή της εφαρμογής των ειδικών κανόνων που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση για την προστασία των ζώων και της δημόσιας υγείας, είναι σημαντικό να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης και τα σύνθετα τρόφιμα και ζωοτροφές που περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα κόμμι γκουάρ που προέρχεται ή αποστέλλεται από την Ινδία. Ορίζεται κατώτερο όριο 10 %.

(5)

Το κοινοτικό εργαστήριο αναφοράς για τις διοξίνες και τα PCB σε ζωοτροφές και τρόφιμα διενήργησε μελέτη για το συσχετισμό μεταξύ PCP και διοξινών σε μολυσμένο κόμμι γκουάρ από την Ινδία. Από τη μελέτη αυτή μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι το κόμμι γκουάρ που περιέχει PCP σε επίπεδα χαμηλότερα του 0,01 mg/kg δεν περιέχει διοξίνες σε μη αποδεκτά επίπεδα.

(6)

Το εργαστήριο Vimta στη Hyderabad, στο οποίο πραγματοποίησε επίσκεψη η ομάδα της επιθεώρησης, είναι διαπιστευμένο εργαστήριο, άρτια στελεχωμένο και πλήρως εξοπλισμένο. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων που διενήργησε αυτό το εργαστήριο για την PCP θεωρήθηκαν ικανοποιητικά. Τα αποτελέσματα αναλύσεων από τα άλλα εργαστήρια δεν θεωρήθηκαν ικανοποιητικά.

(7)

Κρίνεται σκόπιμο να απαιτηθεί όλες οι παρτίδες κόμμεος γκουάρ ή όλα τα προϊόντα που περιέχουν σε σημαντικές ποσότητες κόμμι γκουάρ που προέρχεται ή αποστέλλεται από την Ινδία και εισάγεται στην Κοινότητα με σκοπό να καταναλωθεί από τον άνθρωπο ή τα ζώα να συνοδεύονται από αναλυτική έκθεση η οποία, αφενός, θα έχει εκδοθεί από διαπιστευμένο βάσει EN ISO/IEC 17025 εργαστήριο για την ανάλυση PCP σε τρόφιμα και ζωοτροφές ή από εργαστήριο που ακολουθεί τις αναγκαίες διαδικασίες διαπίστευσης και το οποίο εφαρμόζει ικανοποιητικά συστήματα ελέγχου της ποιότητας και, αφετέρου, θα έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή της χώρας στην οποία είναι εγκατεστημένο το εργαστήριο.

(8)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται:

α)

στο κόμμι γκουάρ, που υπάγεται στον κωδικό ΣΟ 1302 32 90, το οποίο προέρχεται ή αποστέλλεται από την Ινδία και προορίζεται για κατανάλωση από τον άνθρωπο ή από ζώα·

β)

σε σύνθετες ζωοτροφές και τρόφιμα που περιέχουν τουλάχιστον 10 % κόμμι γκουάρ που προέρχεται ή αποστέλλεται από την Ινδία.

Άρθρο 2

Όροι πρώτης διάθεσης στην αγορά

1.   Τα κράτη μέλη απαγορεύουν την πρώτη διάθεση στην αγορά των προϊόντων που αναφέρονται στο άρθρο 1, εάν δεν συνοδεύει την παρτίδα το πρωτότυπο αναλυτικής έκθεσης, η οποία θα έχει εκδοθεί από διαπιστευμένο βάσει EN ISO/IEC 17025 εργαστήριο για την ανάλυση PCP σε τρόφιμα και ζωοτροφές ή από εργαστήριο που ακολουθεί τις αναγκαίες διαδικασίες διαπίστευσης και το οποίο εφαρμόζει ικανοποιητικά συστήματα ελέγχου της ποιότητας (2) και η οποία θα αποδεικνύει ότι το προϊόν δεν περιέχει πενταχλωροφαινόλη (PCP) σε ποσότητα μεγαλύτερη από 0,01 mg/kg. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων πρέπει να αναφέρονται με την αβεβαιότητα των διευρυμένων μετρήσεων.

2.   Η αναλυτική έκθεση εγκρίνεται από έναν εκπρόσωπο της αρμόδιας αρχής της χώρας στην οποία είναι εγκατεστημένο το εργαστήριο.

3.   Πριν από την πραγματική άφιξη των παρτίδων των προϊόντων που αναφέρονται στο άρθρο 1, ο υπεύθυνος της επιχείρησης ζωοτροφών ή τροφίμων που είναι αρμόδιος για την παρτίδα ή ο αντιπρόσωπός του παρέχουν προηγούμενη κοινοποίηση στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους άφιξης.

4.   Οι αρμόδιες αρχές στα κράτη μέλη ελέγχουν εάν κάθε παρτίδα των προϊόντων που αναφέρονται στο άρθρο 1, η οποία παρουσιάζεται προς πρώτη διάθεση στην αγορά, συνοδεύεται από την αναλυτική έκθεση που προβλέπεται στην παράγραφο 1. Κάθε παρτίδα των προϊόντων που αναφέρονται στο άρθρο 1 ταυτοποιείται με κωδικό ο οποίος αντιστοιχεί στον κωδικό που αναφέρεται στην παραπάνω αναλυτική έκθεση που παρουσιάζει τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας και της ανάλυσης. Κάθε μεμονωμένος σάκος ή άλλη μορφή συσκευασίας της παρτίδας ταυτοποιείται με τον κωδικό αυτό.

5.   Εάν δεν υπάρχει η αναλυτική έκθεση για την οποία γίνεται λόγος στην παράγραφο 1, ο υπεύθυνος της επιχείρησης ζωοτροφών ή τροφίμων που είναι εγκατεστημένος στην Κοινότητα υποβάλλει το προϊόν σε δοκιμή από διαπιστευμένο βάσει EN ISO/IEC 17025 εργαστήριο για την ανάλυση PCP σε τρόφιμα και ζωοτροφές ή από εργαστήριο που ακολουθεί τις αναγκαίες διαδικασίες διαπίστευσης και το οποίο εφαρμόζει ικανοποιητικά συστήματα ελέγχου της ποιότητας ώστε να αποδεικνύεται ότι δεν περιέχει PCP σε μεγαλύτερη ποσότητα από 0,01 mg/kg. Εν αναμονή αναλυτικής έκθεσης εγκεκριμένης από έναν αντιπρόσωπο της αρμόδιας αρχής της χώρας στην οποία είναι εγκατεστημένο το εργαστήριο, το προϊόν τίθεται υπό επίσημη επιτήρηση για περίοδο που δεν υπερβαίνει τις 60 ημέρες. Μετά την περίοδο αυτή, η αρμόδια αρχή λαμβάνει μέτρα όσον αφορά το εν λόγω προϊόν σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τη διενέργεια επισήμων ελέγχων της συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία περί ζωοτροφών και τροφίμων και προς τους κανόνες για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων (3).

6.   Για τους σκοπούς της δοκιμής που αναφέρεται στις παραγράφους 1 και 5, η ανάλυση πρέπει να διενεργείται σε δείγμα, το οποίο λαμβάνεται αντιπροσωπευτικά από την παρτίδα σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 2002/63/ΕΚ της Επιτροπής, της 11ης Ιουλίου 2002, για την καθιέρωση κοινοτικών μεθόδων δειγματοληψίας για τον επίσημο έλεγχο των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων μέσα και πάνω σε προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης και την κατάργηση της οδηγίας 79/700/ΕΟΚ (4). Η εκχύλιση πριν από την ανάλυση διενεργείται με οξινισμένο διαλύτη. Η ανάλυση πραγματοποιείται σύμφωνα με την τροποποιημένη μορφή της μεθόδου QuEChERS, όπως ορίζεται στο δικτυακό τόπο των κοινοτικών εργαστηρίων αναφοράς για τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων (5) ή σύμφωνα με εξίσου αξιόπιστη μέθοδο.

Άρθρο 3

Δειγματοληψία και ανάλυση

1.   Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα, όπως τυχαία δειγματοληψία και ανάλυση των προϊόντων που αναφέρονται στο άρθρο 1 με συχνότητα 5 % από τις παρτίδες των εν λόγω προϊόντων, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη διάθεση στην αγορά, έτσι ώστε να επαληθευθεί ότι η PCP δεν υπερβαίνει το επίπεδο του 0,01 mg/kg.

Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή, μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, σχετικά με κάθε φορτίο που διαπιστώνεται ότι περιέχει PCP σε ποσότητα μεγαλύτερη από 0,01 mg/kg, λαμβανομένης υπόψη της αβεβαιότητας της μέτρησης.

Τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή ανά τρίμηνο έκθεση με όλα τα αναλυτικά αποτελέσματα των επίσημων ελέγχων στις παρτίδες των προϊόντων που αναφέρονται στο άρθρο 1. Η εν λόγω έκθεση υποβάλλεται το μήνα που ακολουθεί το κάθε τρίμηνο (Απρίλιο, Ιούλιο, Οκτώβριο και Ιανουάριο).

2.   Κάθε παρτίδα που υπόκειται σε επίσημη δειγματοληψία και ανάλυση μπορεί να κρατείται, πριν από τη διάθεσή της στην αγορά, επί 15 εργάσιμες ημέρες κατ’ ανώτατο όριο.

Άρθρο 4

Διαίρεση παρτίδας

Σε περίπτωση διαίρεσης της παρτίδας, επικυρωμένο αντίγραφο της αναλυτικής έκθεσης που προβλέπεται στο άρθρο 2 παράγραφοι 1 και 5 συνοδεύει το κάθε μέρος της διαιρεμένης παρτίδας έως και το στάδιο της χονδρικής πώλησης. Επικυρωμένα αντίγραφα της αναλυτικής έκθεσης μπορούν επίσης να παρέχονται από την αρμόδια αρχή κατά τη στιγμή της διάθεσης για ελεύθερη κυκλοφορία εάν ο υπεύθυνος της επιχείρησης ζωοτροφών ή τροφίμων αναφέρει ότι έχει την πρόθεση να διαιρέσει την παρτίδα.

Άρθρο 5

Κατάληξη των μη συμμορφούμενων παρτίδων

Τα μέτρα για τις παρτίδες των προϊόντων που αναφέρονται στο άρθρο 1 και τα οποία διαπιστώνεται ότι περιέχουν PCP σε ποσότητα μεγαλύτερη από 0,01 mg/kg, λαμβανομένης υπόψη της αβεβαιότητας της μέτρησης, λαμβάνονται σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004.

Άρθρο 6

Κάλυψη των δαπανών

Όλες οι δαπάνες που συνεπάγονται η δειγματοληψία, η ανάλυση, η αποθήκευση ή τα μέτρα που λαμβάνονται μετά την έλλειψη συμμόρφωσης βαρύνουν τους σχετικούς υπεύθυνους των επιχειρήσεων τροφίμων ή ζωοτροφών σύμφωνα με το άρθρο 22 και το παράρτημα VI του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004.

Άρθρο 7

Μεταβατικές ρυθμίσεις

Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 2 παράγραφοι 1 και 5, οι παρτίδες των προϊόντων που αναφέρονται στο άρθρο 1 και οι οποίες αναχώρησαν από τη χώρα καταγωγής ή αποστολής πριν από την ημερομηνία εφαρμογής της παρούσας απόφασης, γίνονται δεκτές από τα κράτη μέλη ακόμη και αν αυτές δεν συνοδεύονται από αναλυτική έκθεση, όπως προβλέπεται στο εν λόγω άρθρο.

Άρθρο 8

Αναθεώρηση των μέτρων

Η παρούσα απόφαση αναθεωρείται το αργότερο ένα έτος μετά την ημερομηνία εφαρμογής.

Άρθρο 9

Ημερομηνία εφαρμογής

Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται από την 5η Μαΐου 2008.

Άρθρο 10

Αποδέκτες

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 29 Απριλίου 2008.

Για την Επιτροπή

Ανδρούλλα ΒΑΣΙΛΕΊΟΥ

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 31 της 1.2.2002, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 202/2008 της Επιτροπής (ΕΕ L 60 της 5.3.2008, σ. 17).

(2)  Από τα πορίσματα του ΓΤΚΘ προκύπτει ότι το εργαστήριο Vimta στη Hyderabad (στο ομοσπονδιακό κράτος Andhra Pradesh) είναι το μόνο εργαστήριο στην Ινδία που ανταποκρίνεται σε αυτή την απαίτηση.

(3)  ΕΕ L 165 της 30.4.2004· διορθώθηκε στην ΕΕ L 191 της 28.5.2004, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 301/2008 του Συμβουλίου (ΕΕ L 97 της 9.4.2008, σ. 85).

(4)  ΕΕ L 187 της 16.7.2002, σ. 30.

(5)  http://www.crl-pesticides.eu/library/docs/srm/QuechersForGuarGum.pdf