32004R0318

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 318/2004 της Επιτροπής, της 23ης Φεβρουαρίου 2004, για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2771/1999 περί λεπτομερειών εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1255/1999 του Συμβουλίου όσον αφορά τα μέτρα παρέμβασης στην αγορά του βουτύρου και της κρέμας γάλακτος

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 055 της 24/02/2004 σ. 0044 - 0049


Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 318/2004 της Επιτροπής

της 23ης Φεβρουαρίου 2004

για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2771/1999 περί λεπτομερειών εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1255/1999 του Συμβουλίου όσον αφορά τα μέτρα παρέμβασης στην αγορά του βουτύρου και της κρέμας γάλακτος

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1255/1999 του Συμβουλίου, της 17ης Μαΐου 1999, περί κοινής οργανώσεως αγοράς στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων(1), και ιδίως το άρθρο 10,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Το άρθρο 4 παράγραφος 1 και το άρθρο 6 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1255/1999, όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1787/2003, προβλέπουν μειώσεις των τιμών παρέμβασης και καθεστώς παρέμβασης για το βούτυρο. Είναι επομένως αναγκαίο να εισαχθούν στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2771/1999 της Επιτροπής(2) λεπτομερείς κανόνες σχετικά με καθεστώς παρέμβασης για τις αγορές βουτύρου σε καθορισμένες τιμές.

(2) Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1255/1999, η Επιτροπή δύναται να αποφασίζει να αναστείλει τις αγορές παρέμβασης, όταν οι προσφερόμενες στην παρέμβαση ποσότητες φθάνουν σε κάποιο όριο. Για να είναι σε θέση η Επιτροπή να λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις, πρέπει να θεσπιστούν διατάξεις που θα της επιτρέπουν να παρακολουθεί τις ποσότητες βουτύρου που προσφέρονται στη δημόσια παρέμβαση.

(3) Όταν οι εν λόγω ποσότητες φθάνουν στο όριο, η Επιτροπή δύναται επίσης να αποφασίζει να θέσει σε ενέργεια τις αγορές με διαδικασία διαρκούς διαγωνισμού. Πρέπει να καθοριστούν σχετικοί λεπτομερείς κανόνες.

(4) Η ορθή διαχείριση των αποθεμάτων παρέμβασης προϋποθέτει την επαναπώληση του βουτύρου μόλις προκύπτουν δυνατότητες διάθεσης. Με βάση την πείρα που έχει αποκτηθεί στην πώληση βουτύρου από αποθέματα παρέμβασης, ειδικότερα όσον αφορά τις ποσοτικές απαιτήσεις και τον καθορισμό τιμής, ενδείκνυται να θεσπιστεί διαδικασία διαγωνισμού για τις πωλήσεις βουτύρου από αποθέματα δημόσιας παρέμβασης.

(5) Οι οργανισμοί παρέμβασης πωλούν το βούτυρο των αποθεμάτων παρέμβασης σε συνάρτηση με την ημερομηνία αποθεματοποίησής του. Για να καλύπτεται η ζήτηση, οι προσφέροντες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διάκριση στις προσφορές τους μεταξύ βουτύρου γλυκιάς κρέμας γάλακτος και βουτύρου όξινης κρέμας γάλακτος και η καθορισμένη τιμή πώλησης να μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τόπο όπου είναι αποθηκευμένο το προσφερόμενο προς πώληση βούτυρο.

(6) Ως εκ τούτου, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2771/1999 πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(7) Οι λεπτομερείς κανόνες που προβλέπονται από τον παρόντα κανονισμό πρέπει να ισχύουν από την 1η Μαρτίου 2004, ημερομηνία έναρξης της ισχύος του άρθρου 6 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1255/1999, όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1787/2003.

(8) Τα μέτρα που προβλέπονται από τον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής διαχείρισης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2771/1999 τροποποιείται ως εξής:

1. Το άρθρο 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"Άρθρο 2

1. Όταν η Επιτροπή διαπιστώνει, σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 4, ότι η αγοραία τιμή σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια δύο συνεχόμενων εβδομάδων σε επίπεδα χαμηλότερα από το 92 % της τιμής παρέμβασης, θέτει σε ενέργεια τις αγορές με διαγωνισμό του βουτύρου που προσφέρεται στην παρέμβαση στο ή στα συγκεκριμένα κράτη μέλη κατά την περίοδο από 1ης Μαρτίου έως 31 Αυγούστου, στο 90 % της τιμής παρέμβασης, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1255/1999.

2. Η Επιτροπή αναστέλλει τις αγορές μόλις διαπιστώσει, σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 4, ότι η αγοραία τιμή στο ή στα εν λόγω κράτη μέλη διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια δύο συνεχόμενων εβδομάδων σε επίπεδο ίσο ή ανώτερο από το 92 % της τιμής παρέμβασης."

2. Στο άρθρο 4 η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"3. Το βούτυρο πρέπει να έχει παρασκευαστεί κατά τη διάρκεια περιόδου 23 ημερών πριν από την ημερομηνία παραλαβής από τον οργανισμό παρέμβασης της προσφοράς πώλησης."

3. Στο άρθρο 6 παράγραφος 1, το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:"Σε περίπτωση όπου το βούτυρο προσφέρεται στην παρέμβαση σε κράτος μέλος άλλο από το κράτος μέλος παραγωγής, οι αγορές υπόκεινται στην κατάθεση πιστοποιητικού, το οποίο χορηγείται από τον αρμόδιο οργανισμό του κράτους μέλους παραγωγής το αργότερο 45 ημέρες μετά την ημερομηνία παραλαβής της προσφοράς."

4. Στο άρθρο 8 παράγραφος 2 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:"Εάν οι καταγεγραμμένες τιμές παρέμειναν σταθερές για χρονικό διάστημα πέντε η περισσότερων συνεχόμενων εβδομάδων, τα κράτη μέλη διαβιβάζουν στην Επιτροπή εκτίμηση των λόγων για τους οποίους οι τιμές παρέμειναν σταθερές κατά τη συγκεκριμένη περίοδο."

5. Στο κεφάλαιο II, το τμήμα 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"ΤΜΗΜΑ 3 Διαδικασία αγοράς βουτύρου στο 90 % της τιμής παρέμβασης

Άρθρο 9

Όταν η Επιτροπή αποφασίζει να θέσει σε ενέργεια τις αγορές βουτύρου κατ' εφαρμογή του άρθρου 2 παράγραφος 1, ο σχετικός οργανισμός παρέμβασης ενεργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος τμήματος.

Άρθρο 10

1. Οι πωλητές υποβάλλουν προσφορά εγγράφως έναντι βεβαίωσης παραλαβής ή με οποιοδήποτε μέσο γραπτής τηλεπικοινωνίας με αποδεικτικό παραλαβής.

2. Οι προσφορές περιλαμβάνουν:

α) το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πωλητή·

β) την προσφερόμενη ποσότητα·

γ) τον τόπο όπου είναι αποθηκευμένο το βούτυρο.

3. Οι προσφορές είναι έγκυρες μόνον εφόσον:

α) αφορούν ποσότητα βουτύρου ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις του άρθρου 4 παράγραφος 4·

β) συνοδεύονται από έγγραφη δέσμευση του πωλητή να τηρήσει τις διατάξεις του άρθρου 4 παράγραφος 3 και του άρθρου 14 παράγραφος 2·

γ) παρέχεται απόδειξη της σύστασης από τον πωλητή εγγύησης ύψους 5 ευρώ ανά 100 χιλιόγραμμα στο κράτος μέλος όπου υποβάλλεται η προσφορά, το αργότερο κατά την ημερομηνία παραλαβής της προσφοράς.

4. Η αναφερόμενη στην παράγραφο 3 στοιχείο β) πρώτη δέσμευση, που κατατίθεται στον οργανισμό παρέμβασης, θεωρείται ότι ισχύει με σιωπηρή παράταση και για τις επόμενες προσφορές, μέχρι να ανακληθεί ρητά από τον πωλητή ή τον οργανισμό παρέμβασης, υπό τον όρο ότι:

α) στην αρχική προσφορά αναφέρεται ρητά ότι ο πωλητής προτίθεται να κάνει χρήση των διατάξεων της παρούσας παραγράφου·

β) οι επόμενες προσφορές περιλαμβάνουν αναφορά στις διατάξεις της παρούσας παραγράφου, καθώς και στην ημερομηνία της αρχικής προσφοράς.

5. Ο οργανισμός παρέμβασης καταγράφει την ημερομηνία παραλαβής των προσφορών, καθώς επίσης τις αντίστοιχες ποσότητες και ημερομηνίες παρασκευής και τον τόπο όπου είναι αποθηκευμένο το προσφερόμενο βούτυρο.

6. Οι προσφορές δεν επιτρέπεται να αποσυρθούν μετά την παραλαβή τους από τον οργανισμό παρέμβασης.

Άρθρο 11

Η διατήρηση της προσφοράς και η παράδοση του βουτύρου στον αποθηκευτικό χώρο που έχει υποδείξει ο οργανισμός παρέμβασης εντός της προθεσμίας που καθορίζεται στο άρθρο 12 παράγραφος 2, συνιστούν πρωτογενείς απαιτήσεις κατά την έννοια του άρθρου 20 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2220/85 της Επιτροπής(3).

Άρθρο 12

1. Αφού ελέγξει την προσφορά και εντός πέντε εργασίμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της, ο οργανισμός παρέμβασης εκδίδει χρονολογημένο και αριθμημένο δελτίο παράδοσης, στο οποίο αναγράφονται:

α) η παραδοτέα ποσότητα·

β) η προθεσμία παράδοσης του βουτύρου·

γ) η ψυκτική αποθήκη, στην οποία πρέπει να παραδοθεί το βούτυρο.

2. Εντός 21 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της προσφοράς πώλησης, ο πωλητής παραδίδει το βούτυρο στην εξέδρα φόρτωσης της ψυκτικής αποθήκης. Η παράδοση επιτρέπεται να είναι τμηματική.

Τα ενδεχόμενα έξοδα εκφόρτωσης του βουτύρου στην εξέδρα φόρτωσης της ψυκτικής αποθήκης βαρύνουν τον πωλητή.

3. Η εγγύηση που αναφέρεται στο άρθρο 10 παράγραφος 3 στοιχείο γ) αποδεσμεύεται μόλις ο πωλητής παραδώσει το σύνολο της ποσότητας που αναγράφεται στο δελτίο παράδοσης εντός της προθεσμίας που καθορίζεται στο ίδιο δελτίο.

Σε περίπτωση όπου κατά τους ελέγχους που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1, διαπιστωθεί ότι το βούτυρο δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ίδιου άρθρου, η εγγύηση καταπίπτει ως προς την ποσότητα που έχει παραδοθεί. Για τις υπόλοιπες ποσότητες, η αγορά ακυρώνεται και η εγγύηση αποδεσμεύεται.

4. Εκτός από περιπτώσεις ανωτέρας βίας, εάν ο πωλητής δεν παραδώσει το βούτυρο εντός της προθεσμίας που καθορίζεται στο δελτίο παράδοσης, η εγγύηση που προβλέπεται στο άρθρο 10 παράγραφος 3 στοιχείο γ) καταπίπτει κατ' αναλογία προς τις ποσότητες που δεν παραδόθηκαν και ακυρώνεται η αγορά για τις ποσότητες αυτές.

5. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, θεωρείται ότι το βούτυρο παραδίδεται στον οργανισμό παρέμβασης την ημέρα εισόδου του συνόλου της ποσότητας βουτύρου που καλύπτεται από την προσφορά στον αποθηκευτικό χώρο που έχει υποδείξει ο οργανισμός παρέμβασης, αλλά το νωρίτερο την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης του δελτίου παράδοσης.

6. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την πώληση δεν μπορούν να μεταβιβαστούν.

Άρθρο 13

1. Για κάθε ποσότητα βουτύρου που έχει παραλάβει, ο οργανισμός παρέμβασης πληρώνει τον πωλητή μεταξύ της 45ης και της 65ης ημέρας από την ημέρα παραλαβής του βουτύρου, υπό τον όρο ότι έχει εξακριβωθεί η τήρηση των διατάξεων των άρθρων 3 και 4.

2. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, ως ημέρα παραλαβής νοείται η ημέρα εισόδου του βουτύρου στην ψυκτική αποθήκη που έχει υποδείξει ο οργανισμός παρέμβασης, αλλά το νωρίτερο η επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης του δελτίου παράδοσης που αναφέρεται στο άρθρο 12 παράγραφος 1.

Άρθρο 14

1. Το βούτυρο τίθεται σε δοκιμαστική περίοδο αποθεματοποίησης. Η περίοδος αυτή καθορίζεται σε 30 ημέρες και αρχίζει την ημέρα παραλαβής.

2. Με την υποβολή προσφοράς, ο πωλητής αναλαμβάνει την υποχρέωση, σε περίπτωση όπου από τον έλεγχο κατά την είσοδο στον αποθηκευτικό χώρο που έχει υποδείξει ο οργανισμός παρέμβασης προκύψει ότι το βούτυρο δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των άρθρων 3 και 4 ή σε περίπτωση όπου κατά τη λήξη της δοκιμαστικής περιόδου αποθεματοποίησης διαπιστωθεί ότι οι ελάχιστες οργανοληπτικές ιδιότητες του βουτύρου είναι κατώτερες από τις καθοριζόμενες στο παράρτημα Ι:

α) να αποσύρει το εν λόγω βούτυρο και

β) να καταβάλει τα έξοδα αποθεματοποίησης του εν λόγω βουτύρου από την ημέρα παραλαβής μέχρι την ημερομηνία εξόδου από το απόθεμα.

Τα έξοδα αποθεματοποίησης που πρέπει να καταβληθούν υπολογίζονται με βάση τα κατ' αποκοπή ποσά για δαπάνες εισόδου, εξόδου και αποθήκευσης που καθορίζονται κατ' εφαρμογή του άρθρου 6 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1883/78 του Συμβουλίου(4).

Άρθρο 15

1. Κάθε Τρίτη και το αργότερο στις 12:00 (ώρα Βρυξελλών), τα κράτη μέλη γνωστοποιούν στην Επιτροπή τις ποσότητες βουτύρου για τις οποίες υπεβλήθησαν την προηγούμενη εβδομάδα προσφορές πώλησης σύμφωνα με το άρθρο 10.

2. Από τη στιγμή που διαπιστώνεται ότι οι προσφορές καλύπτουν το 75 % των ποσοτήτων που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1255/1999 για το αντίστοιχο έτος, τα στοιχεία που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου ανακοινώνονται καθημερινά και πριν από τις 12:00 (ώρα Βρυξελλών) για τις ποσότητες βουτύρου που προσφέρθηκαν την προηγούμενη ημέρα.

Μόλις διαπιστωθεί ότι οι προσφορές καλύπτουν τις ποσότητες που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1255/1999 για το αντίστοιχο έτος, οι αγορές είναι δυνατόν να ανασταλούν με τη διαδικασία του άρθρου 42 παράγραφος 2 του ίδιου κανονισμού.

Άρθρο 15α

Σε περίπτωση αναστολής των αγορών κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 2 παράγραφος 2 ή στο άρθρο 15 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο, δεν γίνονται δεκτές νέες προσφορές από την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος της απόφασης που αναστέλλει τις αγορές.".

6. Μετά το άρθρο 15α, παρεμβάλλεται το ακόλουθο τμήμα 3α:

"ΤΜΗΜΑ 3Α Διαδικασία αγοράς βουτύρου με διαγωνισμό

Άρθρο 16

1. Όταν η Επιτροπή αποφασίζει να θέσει σε ενέργεια τις αγορές βουτύρου με ανοικτό διαρκή διαγωνισμό κατ' εφαρμογή του άρθρου 6 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1255/1999 και σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 42 παράγραφος 2 του ίδιου κανονισμού, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 3, 4, 5, 6, 12, 13 και 14 του παρόντος κανονισμού, εκτός αντιθέτων διατάξεων του παρόντος τμήματος.

2. Δημοσιεύεται προκήρυξη διαγωνισμού στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Η προθεσμία υποβολής προσφορών για κάθε επιμέρους διαγωνισμό λήγει κάθε δεύτερη και τέταρτη Τρίτη του μηνός, στις 12:00 (ώρα Βρυξελλών), με εξαίρεση τη δεύτερη Τρίτη του μηνός Αυγούστου. Εάν η Τρίτη είναι αργία, η προθεσμία λήγει την αμέσως προηγούμενη εργάσιμη ημέρα, στις 12:00 (ώρα Βρυξελλών).

Άρθρο 17

1. Οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχουν στο διαγωνισμό που προκηρύσσεται από τον οργανισμό παρέμβασης ενός κράτους μέλους, υποβάλλοντας προσφορά είτε εγγράφως έναντι βεβαίωσης παραλαβής είτε με οποιοδήποτε μέσο γραπτής τηλεπικοινωνίας με αποδεικτικό παραλαβής.

2. Οι προσφορές περιλαμβάνουν:

α) το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του προσφέροντος·

β) την προσφερόμενη ποσότητα·

γ) την προσφερόμενη τιμή ανά 100 χιλιόγραμμα βουτύρου, εκφραζόμενη σε ευρώ με δύο δεκαδικά ψηφία κατ' ανώτατο όριο, χωρίς τους εθνικούς φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις, για παράδοση στην εξέδρα φόρτωσης της ψυκτικής αποθήκης·

δ) τον τόπο όπου είναι αποθηκευμένο το βούτυρο.

3. Οι προσφορές είναι έγκυρες μόνον εφόσον:

α) αφορούν ποσότητα βουτύρου ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις του άρθρου 4 παράγραφος 4·

β) συνοδεύονται από έγγραφη δέσμευση του προσφέροντας να τηρήσει τις διατάξεις του άρθρου 4 παράγραφος 3 και του άρθρου 14 παράγραφος 2·

γ) παρέχεται απόδειξη της σύστασης από τον προσφέροντα εγγύησης ύψους 5 ευρώ ανά 100 χιλιόγραμμα για το συγκεκριμένο διαγωνισμό στο κράτος μέλος όπου υποβάλλεται η προσφορά, πριν από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής προσφορών.

4. Η αναφερόμενη στην παράγραφο 3 στοιχείο β) πρώτη δέσμευση, που κατατίθεται στον οργανισμό παρέμβασης, θεωρείται ότι ισχύει με σιωπηρή παράταση και για τις επόμενες προσφορές, μέχρι να ανακληθεί ρητά από τον προσφέροντα ή τον οργανισμό παρέμβασης, υπό τον όρο ότι:

α) στην αρχική προσφορά αναφέρεται ρητά ότι ο προσφέρων προτίθεται να κάνει χρήση των διατάξεων της παρούσας παραγράφου·

β) οι επόμενες προσφορές περιλαμβάνουν αναφορά στις διατάξεις της παρούσας παραγράφου, καθώς και στην ημερομηνία της αρχικής προσφοράς.

5. Ο οργανισμός παρέμβασης καταγράφει την ημερομηνία παραλαβής των προσφορών, καθώς επίσης τις αντίστοιχες ποσότητες και ημερομηνίες παρασκευής και τον τόπο όπου είναι αποθηκευμένο το προσφερόμενο βούτυρο.

6. Οι προσφορές δεν επιτρέπεται να αποσυρθούν μετά τη λήξη της αναφερόμενης στο άρθρο 16 παράγραφος 3 προθεσμίας υποβολής προσφορών για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Άρθρο 17α

Η διατήρηση της προσφοράς μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προσφορών και η παράδοση του βουτύρου αποθηκευτικό χώρο που έχει υποδείξει ο οργανισμός παρέμβασης εντός της προθεσμίας που καθορίζεται στο άρθρο 17δ παράγραφος 3, συνιστούν πρωτογενείς απαιτήσεις κατά την έννοια του άρθρου 20 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2220/85.

Άρθρο 17β

1. Τα κράτη μέλη γνωστοποιούν στην Επιτροπή τις ποσότητες και τις τιμές που προσφέρονται από τους προσφέροντες, την επόμενη ημέρα από τη λήξη της προθεσμίας που αναφέρεται στο άρθρο 16 παράγραφος 3, στις 9:00 (ώρα Βρυξελλών) το αργότερο,

2. Λαμβάνοντας υπόψη τις προσφορές που έχουν παραληφθεί για κάθε διαγωνισμό, η Επιτροπή καθορίζει μέγιστη τιμή αγοράς σε συνάρτηση με τις ισχύουσες τιμές παρέμβασης, με τη διαδικασία του άρθρου 42 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1255/1999.

3. Είναι δυνατόν να αποφασιστεί να μη δοθεί συνέχεια στο διαγωνισμό.

Άρθρο 17γ

Οι προσφορές απορρίπτονται εάν η προσφερόμενη τιμή είναι υψηλότερη από την αναφερόμενη στο άρθρο 17β παράγραφος 2 μέγιστη τιμή που ισχύει για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Άρθρο 17δ

1. Ο οργανισμός παρέμβασης ενημερώνει αμελλητί τους προσφέροντες για το αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στο διαγωνισμό.

Η εγγύηση που προβλέπεται στο άρθρο 17 παράγραφος 3 στοιχείο γ) αποδεσμεύεται αμέσως στην περίπτωση των προσφορών που απορρίπτονται.

Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη διαδικασία διαγωνισμού δεν μπορούν να μεταβιβαστούν.

2. Ο οργανισμός παρέμβασης χορηγεί αμελλητί στον υπερθεματιστή χρονολογημένο και αριθμημένο δελτίο παράδοσης, στο οποίο αναγράφονται:

α) η παραδοτέα ποσότητα·

β) η προθεσμία παράδοσης του βουτύρου·

γ) η ψυκτική αποθήκη στην οποία πρέπει να παραδοθεί το βούτυρο.

3. Εντός 21 ημερών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής προσφορών, ο υπερθεματιστής παραδίδει το βούτυρο στην εξέδρα φόρτωσης της ψυκτικής αποθήκης. Η παράδοση επιτρέπεται να είναι τμηματική.

Τα ενδεχόμενα έξοδα εκφόρτωσης του βουτύρου στην εξέδρα φόρτωσης της ψυκτικής αποθήκης βαρύνουν τον υπερθεματιστή.

4. Η εγγύηση που αναφέρεται στο άρθρο 17 παράγραφος 3 στοιχείο γ) αποδεσμεύεται μόλις ο υπερθεματιστής παραδώσει το σύνολο της ποσότητας που αναγράφεται στο δελτίο παράδοσης εντός της προθεσμίας που καθορίζεται στο ίδιο δελτίο.

Σε περίπτωση όπου κατά τους ελέγχους που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1, διαπιστωθεί ότι το βούτυρο δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ίδιου άρθρου, η εγγύηση καταπίπτει ως προς την ποσότητα που έχει παραδοθεί. Για τις υπόλοιπες ποσότητες, η αγορά ακυρώνεται και η εγγύηση αποδεσμεύεται.

5. Εκτός από περιπτώσεις ανωτέρας βίας, εάν ο υπερθεματιστής δεν παραδώσει το βούτυρο εντός της προθεσμίας που καθορίζεται στο δελτίο παράδοσης, η εγγύηση που προβλέπεται στο άρθρο 17 παράγραφος 3 στοιχείο γ) καταπίπτει κατ' αναλογία προς τις ποσότητες που δεν παραδόθηκαν και ακυρώνεται η αγορά για τις ποσότητες αυτές.

6. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, θεωρείται ότι το βούτυρο παραδίδεται στον οργανισμό παρέμβασης την ημέρα εισόδου του συνόλου της ποσότητας βουτύρου που καλύπτεται από το δελτίο παράδοσης στον αποθηκευτικό χώρο που έχει υποδείξει ο οργανισμός παρέμβασης, αλλά το νωρίτερο την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης του δελτίου παράδοσης."

7. Στο κεφάλαιο II, το τμήμα 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"ΤΜΗΜΑ 5 Διαδικασία πώλησης βουτύρου με διαγωνισμό

Άρθρο 21

1. Το βούτυρο πωλείται με διαρκή διαγωνισμό που προκηρύσσεται από κάθε οργανισμό παρέμβασης.

2. Η πώληση αφορά βούτυρο που εισήλθε σε απόθεμα πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 1999.

3. Δημοσιεύεται προκήρυξη διαρκούς διαγωνισμού στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον οκτώ ημέρες πριν από την ημερομηνία λήξης της πρώτης προθεσμίας υποβολής προσφορών.

4. Ο οργανισμός παρέμβασης συντάσσει προκήρυξη διαρκούς διαγωνισμού, αναφέροντας κυρίως την προθεσμία και τη διεύθυνση για την υποβολή προσφορών.

Ο οργανισμός παρέμβασης αναφέρει επίσης για το βούτυρο που κατέχει:

α) τον τόπο όπου βρίσκεται η ψυκτική αποθήκη στην οποία είναι αποθηκευμένο το προς πώληση βούτυρο·

β) την ποσότητα που πωλείται σε κάθε ψυκτική αποθήκη.

5. Ο οργανισμός παρέμβασης τηρεί ενημερωμένο κατάλογο των πληροφοριών που αναφέρονται στην παράγραφο 4, τον οποίο θέτει στη διάθεση των ενδιαφερομένων, εφόσον το ζητήσουν. Επιπλέον, δημοσιεύει τακτικά ενημερωμένες εκδόσεις του καταλόγου αυτού σε κατάλληλη μορφή, η οποία πρέπει να προσδιορίζεται στην προκήρυξη του διαρκούς διαγωνισμού.

6. Ο οργανισμός παρέμβασης προβαίνει στις αναγκαίες ρυθμίσεις, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τη δυνατότητα:

α) να εξετάσουν με δικά τους έξοδα δείγματα του προς πώληση βουτύρου, πριν υποβάλουν προσφορά·

β) να επαληθεύσουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων που αναφέρονται στο άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 213/2001 της Επιτροπής(5).

Άρθρο 22

1. Ο οργανισμός παρέμβασης προκηρύσσει επιμέρους διαγωνισμούς κατά την περίοδο ισχύος του διαρκούς διαγωνισμού.

2. Η προθεσμία υποβολής προσφορών για κάθε επιμέρους διαγωνισμό λήγει κάθε δεύτερη και τέταρτη Τρίτη του μήνα, στις 12:00 (ώρα Βρυξελλών), με εξαίρεση τη δεύτερη Τρίτη του Αυγούστου και την τέταρτη Τρίτη του Δεκεμβρίου. Εάν η Τρίτη είναι αργία, η προθεσμία λήγει την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα, στις 12:00 (ώρα Βρυξελλών).

Άρθρο 23

1. Οι προσφορές για κάθε επιμέρους διαγωνισμό υποβάλλονται εγγράφως έναντι βεβαίωσης παραλαβής ή με οποιοδήποτε μέσο γραπτής τηλεπικοινωνίας με αποδεικτικό παραλαβής.

Οι προσφορές υποβάλλονται στον οργανισμό παρέμβασης που κατέχει το βούτυρο για το οποίο κατατίθενται.

2. Οι προσφορές περιλαμβάνουν:

α) το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του προσφέροντος·

β) την αιτούμενη ποσότητα·

γ) την προσφερόμενη τιμή ανά 100 χιλιόγραμμα, σε ευρώ, χωρίς τους εθνικούς φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις, για παράδοση στην εξέδρα φόρτωσης της ψυκτικής αποθήκης·

δ) κατά περίπτωση, την ψυκτική αποθήκη όπου είναι αποθηκευμένο το βούτυρο και, προαιρετικά, μια εναλλακτική ψυκτική αποθήκη·

ε) κατά περίπτωση, ένδειξη του είδους βουτύρου κατά το άρθρο 4 παράγραφος 6 στοιχείο ε), για το οποίο υποβάλλεται προσφορά.

3. Οι προσφορές είναι έγκυρες μόνον εφόσον:

α) αφορούν ποσότητα τουλάχιστον πέντε τόνων ή, εάν η ποσότητα που είναι διαθέσιμη σε μια ψυκτική αποθήκη είναι μικρότερη από πέντε τόνους, τη διαθέσιμη ποσότητα·

β) παρέχεται απόδειξη της σύστασης από τον προσφέροντα εγγύησης για συμμετοχή στον συγκεκριμένο επιμέρους διαγωνισμό ύψους 70 ευρώ ανά τόνο στο κράτος μέλος όπου υποβάλλεται η προσφορά, πριν από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής προσφορών.

4. Οι προσφορές δεν επιτρέπεται να αποσυρθούν μετά τη λήξη της προθεσμίας που προβλέπεται στο άρθρο 22 παράγραφος 2.

Άρθρο 24

Για τους σκοπούς της εγγύησης που προβλέπεται στο άρθρο 23 στοιχείο, άρθρου 3 β), οι πρωτογενείς απαιτήσεις κατά την έννοια του άρθρου 20 του κανονισμού (EΟΚ) αριθ. 2220/85 πληρούνται όσον αφορά την παραλαβή του βουτύρου εντός της προθεσμίας που καθορίζεται στο άρθρο 24στ στοιχείο 2 του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 24a

1. Τα κράτη μέλη γνωστοποιούν στην Επιτροπή τις ποσότητες και τις τιμές που προσφέρονται από τους προσφέροντες, καθώς και την ποσότητα βουτύρου που προσφέρεται προς πώληση, την επόμενη ημέρα από τη λήξη της προθεσμίας που αναφέρεται στο άρθρο 22 παράγραφος 2, στις 9:00 (ώρα Βρυξελλών) το αργότερο.

2. Καθορίζεται ελάχιστη τιμή πώλησης για το βούτυρο με βάση τις προσφορές που έχουν παραληφθεί για κάθε επιμέρους διαγωνισμό, με τη διαδικασία του άρθρου 42 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1255/1999. Η τιμή αυτή μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τόπο όπου βρίσκονται οι προς πώληση ποσότητες βουτύρου.

Είναι δυνατόν να αποφασιστεί να μην κατακυρωθεί ο επιμέρους διαγωνισμός.

Άρθρο 24β

Οι προσφορές απορρίπτονται εάν η προσφερόμενη τιμή είναι χαμηλότερη από την καθορισμένη ελάχιστη τιμή.

Άρθρο 24γ

1. Ο οργανισμός παρέμβασης κατακύρωνε το διαγωνισμό σύμφωνα με τις παραγράφους 2 έως 5.

2. Το βούτυρο κατακυρώνεται με βάση την ημερομηνία εισόδου σε απόθεμα, αρχίζοντας από το παλαιότερο προϊόν της συνολικής ποσότητας ή, κατά περίπτωση, από την παλαιότερη ποσότητα βουτύρου γλυκιάς κρέμας γάλακτος ή όξινης κρέμας γάλακτος, που είναι διαθέσιμη στην ψυκτική αποθήκη την οποία έχει υποδείξει ο προσφέρων.

3. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 24β, υπερθεματιστής είναι όποιος έχει υποβάλει την προσφορά με την υψηλότερη τιμή. Εάν δεν εξαντληθεί η διαθέσιμη ποσότητα, η υπόλοιπη ποσότητα κατακυρώνεται στους άλλους προσφέροντες με βάση τις τιμές των προσφορών τους, αρχίζοντας από την υψηλότερη τιμή.

4. Σε περίπτωση όπου η αποδοχή μιας προσφοράς θα συνεπαγόταν υπέρβαση της ποσότητας βουτύρου που είναι διαθέσιμη σε μια συγκεκριμένη ψυκτική αποθήκη, κατακυρώνεται στον αντίστοιχο προσφέροντα μόνον η διαθέσιμη ποσότητα.

Ωστόσο, ο οργανισμός παρέμβασης δύναται να υποδείξει, με τη σύμφωνη γνώμη του προσφέροντας, άλλες ψυκτικές αποθήκες για να συμπληρωθεί η ποσότητα που αναφέρεται στην προσφορά.

5. Σε περίπτωση όπου η αποδοχή δύο ή περισσότερων προσφορών με την ίδια τιμή για βούτυρο που βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη ψυκτική αποθήκη, θα συνεπαγόταν υπέρβαση της διαθέσιμης ποσότητας, ο διαγωνισμός κατακυρώνεται με κατανομή της διαθέσιμης ποσότητας κατ' αναλογία προς τις ποσότητες για τις οποίες υπεβλήθησαν προσφορές.

Ωστόσο, σε περίπτωση όπου η κατανομή αυτή έχει ως αποτέλεσμα την κατακύρωση ποσότητας μικρότερης από πέντε τόνους, ο διαγωνισμός κατακυρώνεται με κλήρωση.

Άρθρο 24δ

Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη διαδικασία διαγωνισμού δεν μπορούν να μεταβιβαστούν.

Άρθρο 24ε

1. Ο οργανισμός παρέμβασης ενημερώνει αμελλητί τους προσφέροντες για το αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στο διαγωνισμό.

Η εγγύηση που προβλέπεται στο άρθρο 23 παράγραφος 3 στοιχείο β) αποδεσμεύεται αμέσως στην περίπτωση των προσφορών που απορρίπτονται.

2. Πριν παραλάβει το βούτυρο, ο υπερθεματιστής καταβάλει στον οργανισμό παρέμβασης, εντός της προθεσμίας που καθορίζεται στο άρθρο 24στ παράγραφος 2, το ποσό που αντιστοιχεί στην προσφορά του για κάθε ποσότητα που προτίθεται να αποσύρει.

Άρθρο 24στ

1. Αφού καταβληθεί το ποσό που αναφέρεται στο άρθρο 24ε παράγραφος 2, ο οργανισμός παρέμβασης εκδίδει δελτίο παραλαβής, στο οποίο αναγράφονται:

α) η ποσότητα για την οποία έχει καταβληθεί το αντίστοιχο ποσό·

β) η ψυκτική αποθήκη στην οποία είναι αποθηκευμένο το βούτυρο·

γ) η προθεσμία παραλαβής του βουτύρου.

2. Ο υπερθεματιστής παραλαμβάνει το βούτυρο που του έχει κατακυρωθεί εντός 30 ημερών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής προσφορών. Η παραλαβή επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί κατά τμήματα των πέντε τόνων τουλάχιστον. Ωστόσο, σε περίπτωση όπου η ποσότητα που απομένει σε μια ψυκτική αποθήκη είναι μικρότερη από πέντε τόνους, επιτρέπεται να παραδοθεί η μικρότερη αυτή ποσότητα.

Εκτός από περιπτώσεις ανωτέρας βίας, εάν το βούτυρο δεν παραληφθεί εντός της προθεσμίας που καθορίζεται στο πρώτο εδάφιο, ο υπερθεματιστής επιβαρύνεται με τα έξοδα και φέρει τον κίνδυνο για την αποθεματοποίηση από την επόμενη ημέρα από τη λήξη της εν λόγω προθεσμίας.

3. Η εγγύηση που έχει συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 23 παράγραφος 3 στοιχείο γ) αποδεσμεύεται αμέσως ως προς τις ποσότητες που παρελήφθησαν εντός·της προθεσμίας που προβλέπεται στην παράγραφο 2 πρώτο εδάφιο του παρόντος άρθρου.

Η ανωτέρω εγγύηση καταπίπτει στην περίπτωση του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 2.

Στις περιπτώσεις ανωτέρας βίας που αναφέρονται στην παράγραφο 2 δεύτερο εδάφιο, ο οργανισμός παρέμβασης λαμβάνει τα μέτρα που κρίνει αναγκαία, εκτιμώντας τις περιστάσεις που επικαλούνται οι ενδιαφερόμενοι.

Άρθρο 24ζ

Κάθε εβδομάδα και το αργότερο ημέρα Τρίτη, τα κράτη μέλη γνωστοποιούν στην Επιτροπή τις ποσότητες βουτύρου που στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας:

α) αποτέλεσαν το αντικείμενο συμβάσεων πώλησης·

β) παρελήφθησαν.".

Άρθρο 2

Η αναστολή των αγορών βουτύρου σε ορισμένα κράτη μέλη κατά το χρόνο έναρξης της ισχύος του παρόντος κανονισμού εξακολουθεί να ισχύει, μέχρι να ληφθεί από την Επιτροπή και να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης νέα σχετική απόφαση.

Άρθρο 3

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Μαρτίου 2004.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 23 Φεβρουαρίου 2004.

Για την Επιτροπή

Franz Fischler

Μέλος της Επιτροπής

(1) ΕΕ L 160 της 26.6.1999, σ. 48· κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1787/2003 (ΕΕ L 270 της 21.10.2003, σ. 121).

(2) ΕΕ L 333 της 24.12.1999, σ. 11· κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 359/2003 (ΕΕ L 53 της 28.2.2003, σ. 17).

(3) ΕΕ L 205 της 3.8.1985, σ. 5.

(4) ΕΕ L 216 της 5.8.1978, σ. 1· κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1259/96 (ΕΕ L 163 της 2.7.1996, σ. 10).

(5) ΕΕ L 37 της 7.2.2001, σ. 1.